Hogyan tudnék hajlékonyabb lenni?
A nyújtás nagyon komplex dolog. De az első, és legfontosabb, melegíts be előtte! Nyújtásnál lehet a legdurvábban lesérülni. A másik, soha ne reggel nyújts. Reggel nagyon merev minden izmod, még bemelegítés után is. Este sokkal hatékonyabb, én meleg zuhany/fürdő után szoktam, ugyanis a magasabb testhő is segít (edsig lázasan tudtam mindig a legjobban nyújtani, de ez tényleg csak zárójeles funfact). A másik nagyon fontos dolog az ízületek védelme. Nem mindegy hogyan tartod a térded, vállad, meg az összes többi ízületed, ehhez nagyon jó támaszpontokat adnak a videók. Mindenféleképpen kommentárosat válassz, ahol kitérnek erre. Szokásos, folyadék! Dehidratáltan nagyobb eséllyel sérülsz le, illetve a koffein is hátráltatja a folyamatot.
Továbbá: soha ne erőltess nagyon semmit, ha indokolatlanul, fura helyen (leginkább itt is visszautalva az ízületekre) fáj, akkor azonnal hagyd abba, próbáld picit mozgatni, kitapasztalni, hogyan nem terheled ott a szervezeted, ahol nem kéne. Soha ne menj ki a pózból hirtelen, mert csak merevebb leszel.
És akkor a tényleges gyakorlatok: 2féle nyújtás van, az aktív és a passzív. Az aktív az, amikor izommal húzod ki, nem a súlyoddal mész bele, az a passzív. Ez sokkal nehezebb, lassabb, de tartósabb, és mindenképp szükséges a passzív mellé. Egyik ilyen harántspárgás gyakorlat, amikor a hátadon fekszel, az egyik lábadat nyújtva felemeled, megfogod a bokádnál/vádlidnál, és a másikat erővel elkezded lefelé tolni. Fontos, hogy a térdeid nyújtva legyenek, és sokkal eredményesebb (de nehezebb), ha a csípődet nem hagyod kifordulni.
Igazából nagyon szívesen írok még neked aktív és passzív gyakorlatokat is, ha gondolod, írj privátban. De nem vagyok edző, csupán 3 éve sportolok aktívan olyan ágban, aminél nagyon hangsúlyos a nyújtás, és remek edzőim vannak, így ragadt rám 1-2 dolog. Az ő elérhetőségüket is megadhatom, ha pesti vagy, illetve csoportos nyújtás órákat is tudok javasolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!