Vannak gyenge futás javításához tippjeitek?
Én 110 kiló környékén kezdtem futni, de 3-4 km-t le tudtam kocogni (mert még magasabb súlyról indultam, de akkor már egy éve sportoltam).
Nekem megállnom nem kellett, amivel viszont küzdöttem, az a levegővétel. Meg néha a szúrás.
Kezdjük a szúrással. Arra jutottam, hogy azokon a napokon, amikor futni megyek, kell innom rendesen, de futás előtt 2-3 órával már nem. Természetesen nem is eszek előtte - 5-6 körül megyek futni, délben eszek utoljára. Nekem ez bevált.
Köze lehet a szúráshoz a levegőnek is. Kezdő futóknak gyakran mondják, hogy vegyél 4 lépésre levegőt. 4 lépés beszív, 4 lépés kifúj. Ez kezdőknek nem megy, egyszerűen több lélegzetvételre van szükség. Próbáld ki azt, hogy 3 lépésre veszel levegőt. A 2-2 már tényleg zihálás, annyira nem kell erőltetni a kocogást, legfeljebb ha részhajrázol a hajrá idejére.
Egyesek szerint a szúrást a légzés és a lépések miatti rázkódás okozza, ami mindig ugyanoda esik. Kipróbálhatod a légzésedet a lépéseidhez hangolni, de úgy, hogy 4-ig szívsz be, és 3-ig fújsz ki. Így mindig változik majd, hogy melyik lábon kezdesz beszívni. És az emberek általában a kifújást nem tudják elég sokáig kitartani, túl hamar szalad ki a levegő, illetve nem elég mély a kilégzés (ahogy egy kajak-edzőtől hallottam, amikor futtatta a csoportját, "Belélegezni még csak nem felejtünk el, de a kilégzés nem elég alapos..."
Persze nincs garancia arra, hogy akár a kaja-pia, akár a légzés segíteni fog. Én sokat futok, néha mégis beszúr. Kellemetlen, de túl lehet rajta lendülni.
A pisi az valami reflex lehet, ha néhányszor kibírod nélküle, majd elmúlik, leszoksz róla. Az is segít, ha indulás előtt elintézed, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fog kilötyögni...
Azt viszont ne felejtsd el, hogy ettől formásodni nem tudsz (a hosszútávfutók után nem fordulnak utána a férfiak).
Utolsó: köszi, ezeket a lépéshez igazított levegővételeket ma ki is fogom próbálni! :) Érdekes egyébként, mert ha mást sportolok, nem szoktam ennyire kifáradni. Kenuzni szoktam és bárhová, bármilyen távolságra (na jó, napi 40 km-n belül) elbiciklizek, ráadásul hegyvidéken élek, és tök fura, mert ha tekerek a dombra semmi bajom, de a futásból nagyon hamar ki tudok zökkenni. Nyilván nem ugyanaz, de azt gondoltam volna, ha ennyit tekerek, akkor a futás már meg sem fog kottyanni. :D
A formásodást igazából nem úgy értettem, hogy bizonyos helyeken gyúrjam ki magam, inkább afféle egységes alakot felvenni (pl a pocakomat lejjebb folytani, stb. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!