Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogyan kezdjek neki a futásnak?

Hogyan kezdjek neki a futásnak?

Figyelt kérdés

30 éves vagyok, teljesen nulláról kezdek, soha nem futottam még rendszeresen. Egy kis feleslegem van has tájékán és nem szeretném, ha több lenne, így gondoltam elkezdek futni. Szinte csak aszfalton/betonon van lehetőségem futni.

Szívesen vennék tapasztaltabb futóktól tippeket a kezdéshez, mint például milyen távval vagy idővel kezdjek. Gondolom a "fuss amíg bírsz" nem a legjobb kezdő taktika. :D Előre is köszönöm a segítséget.

2019. okt. 17. 01:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
A jövőt szivpanasz a családokban, menj el háziorvoshoz EKG, szív uh. Ha azt mondja hogy minden ok, vegyél egy futó cipőt, Decathlon szerintem alapból jó lesz. Én meg vettem egy pulzus mérő órát is, és az első hónapban séta kocogás. Figyeltem hogy a pulzusom ne menjen 160 felé. Én igy kezdtem alig több mint egy hónapja, az elejen több volt a tempós séta mint a kocogás, de tegnap kocogtam az első 5km-t 40 perc alatt. Az óra ezért is jó, rengeteg színes ábrát ad a teljesítményről, szeretem a statisztikákat, engem motivál.
2019. okt. 17. 02:00
 2/14 anonim ***** válasza:

Futás - séta - futás - séta.

Nem sprintelni kell, hanem futni, és kitartani, a séta a pihenő periódus.

Lehet futással zsírt égetni, de 20-30 perc az az idő, amire a szervezetnek van "szabad tartaléka", tehát a zsír égetése csak később indul be... no és persze az se jó, ha a futás után jól bevacsorázol. A futás kevés, ha a kalória bevitelt nem kontrollálod.

2019. okt. 17. 02:01
 3/14 anonim ***** válasza:
49%
Belejavított. Ha volt szivpanasz. Ja és még valami. Ezeknek az okos karkötőknek az appjai általában tartalmaznak edzés terveket. Szerintem hobbi futóknak ennél több nem kell.
2019. okt. 17. 02:03
 4/14 anonim ***** válasza:

Ez egy jó edzésterv lehet:

[link]

2019. okt. 17. 08:57
 5/14 anonim ***** válasza:
18%

Teljes orvosi vizsgálat kötelező. Háziorvos, labor, szív ultrahang, ekg, nem árt megnézetni az ízületeket is.

Ezek után irány egy

terheléses vizsgálat. Pulzus zóna, laktátküszöb meghatározás.

[link]

Utána ha az orvos engedélyt adott irány egy futó szaküzlet !!! Nem Decathlon hanem szaküzlet! Ott szakemberek bevizsgálják a lábadat és meghatározzák a szükséges futó lábbeli típusát. Ezt szépen megveszed. Itt be fogod tudni szerezni a további szükséges dolgokat is. Futózokni, kompressziós szár, futónadrág, technikai mez, futószemüveg, ivózsák stb...

Kell egy sportóra. Valami normálisabb ami elegendő infót nyújt, edzésterv tölthető rá.

Pl Garmin 935 elég jó.

Utána egy edzéstervre kell előfizetni. Nem ilyen kész tervre gondolok mert az nulla, semmire se jó. Hanem egyedi személyre szabott. Amit training peaks felületen kapsz meg, így az edző látja a teljesítményed és ez alapján adja a feladatokat.

[link]

Elsőre hirtelen ezek a legfontosabbak.

2019. okt. 17. 09:07
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
5-ös kicsit tultolta. Hobbi futasrol van szó. Kezdésnek ez egy akkora beruházás, hogy a legtöbb embernek el is megy tőle a kedve
2019. okt. 17. 13:31
 7/14 anonim ***** válasza:
0%

Ez áruld el hol nagy beruházás?

Nem az.

Ellenben ha csak úgy belecsap az ember akkor vagy megsérül vagy hamar elmegy a kedve, vagy megsérül és elmegy a kedve. Ész nélkül nem lehet futni.

2019. okt. 17. 13:58
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Hol toltad túl? Mondjuk ott, hogy csak az edzésterv és a teljesítmény diagnosztika 50.000 az óra 125000, és akkor nem is számolk tovább. Aki el akar kezdeni futni, az általában nem tol bele 200 ezer forintnál is többet.....
2019. okt. 18. 04:49
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

Ez lehet neked sok pénz. Másnak meg nem az.

De akkor ne azt írd, hogy túltolás, hanem, hogy neked erre nincs pénzed. Kicsit más a helyzet.

Én leírtam a saját tapasztalataimat. Ezeket a dolgokat kifejezetten hasznosnak találtam, nekem bevált. Ennyi.

2019. okt. 18. 06:33
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is túl van tolva a hobbi szintű futáshoz (sporthoz) szükséges előkészületek tára.

Nem versenyezni készül a kérdező, azt meg gondolom azzal tisztában van, hogy voltak-e olyan panaszai, ami miatt mindenképpen orvos véleményét kell kikérni.

A hobbi szinten futók 99százaléka keres egy cipőt, ruhát, és elkezd kocogni, nem terheli túl magát, jólesően elfárad, ha netalán a szervezete kellemetlenséget jelez vissza, akkor viszont valóban orvoshoz kell menni, de az olyan eset ritka.

Komolyabb beruházásoknak akkir van értelme, ha a futás már valóban az életének része, mérni akarja a teljesítményét.

Fölösleges azért pénzt költeni, hogy utána esetleg néhány próbálkozás után bedobja a fiók mélyére, mert elege lett a futásból, elfárad, szúr az oldala, izzad, meleg van, hideg van, esik az eső, stb.

2019. okt. 18. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!