Mennyivel lehet valaki úgy drágább a piacnál, hogy az bíróságilag ne minősüljön tisztességtelen haszonszerzésnek?
Szerintem elég egyszerű a dolog.
Ha weben árulsz valamit, akkor két hétig köteles vagy "visszavásárolni" a terméket indoklás nélkül.
Ha lejárt a két hét, akkor ugrott ez a joga. Egyébként ez a jog csak a magánszemélyeket illeti, cégeknek nem jár, és ha te magánszemélyként használt terméket árulsz, akkor sincs ez a kéthetes kötelezettség, ha jól tudom. De ebben nem vagyok 100%-ig biztos.
Amennyiben te egy webáruház vagy, és a kéthetes elállási jogra nem hívod fel a figyelmet, akkor ha jól tudom, egy hónapos elállási jog illeti a vásárlót.
Kérdés másik fele:
Te egy szimpla üres befőttes is üveget árulhatsz egymillió forintért, ha azt szimpla üres befőttes üvegként árulod. Ha valaki van olyan hülye, hogy megveszi, akkor oltári mázlista vagy, webáruházas forgalmazás esetén két hétig meggondolhatja magát, jelezheti, hogy eláll a szerződéstől, visszaküldi a cuccot, akkor te köteles vagy a teljes összeget visszaadni neki, szóval örömödben ne idd el az üzletkötés napján.
De ha ő nem él a kéthetes elállási joggal, hanem perel, akkor elbukja a pert.
Neki kell bizonyítania azt, hogy tisztességtelen haszonszerzés történt, ami valamiféle szándékos megtévesztést jelent. Ha nem sikerül, akkor így járt, és fizetheti a perköltséget.
Tisztességtelen haszonszerzés pl az lenne, ha te azt mondod, hogy ez egy üres üveg, de valamikor ebbe hugyozott John Lennon és Elvis kiitta, szóval ez valami különleges dolog, és közben nem, akkor ez van.
Akkor is ez van, ha valami tök természetes dolgot valamifélehatalmas különlegességnek állítasz be, pl. egy liter csapvizet életmentő folyadékként árulsz. Igen, sivatagban lehet,hogy az, meg minden, de ha csak víz a víz, akkor nem szabad ennyire különleges jelzővel illetni.
Viszont a kamuakció szintén csalás.
Tehát tegnap valamit 100 forintért árultál, most azt mondod, hogy 30%-os kedvezmény és 99Ft, akkor nem okés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!