Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Amíg nappali tagozaton tanulok...

Amíg nappali tagozaton tanulok a szüleidm kötelesek eltartani, akkor is, ha elmúltam 18?

Figyelt kérdés

19 F vagyok

Most fogok érettségizni

El akarok költözni

Mivel elmúltam 18 oda mehetek ahova akarok

Ebbe a szülőknek beleszolása nincs

De amig nappali tagozatos tanuló vagyok

De elköltozok akkor már nem kötelesek eltartani engem?

2017. aug. 27. 09:38
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
100%
azért mert az a pozitív válasz, még nem biztos hogy az a jó válasz is kérdező..de bemész szépen a városod jegyzőjéhez és ott szépen elmondanak neked mindent, az tuti hiteles lesz.
2017. aug. 27. 15:11
 22/42 anonim ***** válasza:
61%

Nem, nem a 16. a jó válasz, csak neked az tetszik.

Alapból, ha nagykorú vagy, oda költözöl, ahová akarsz és azt csinálsz, amit akarsz. Onnantól a szuleidnek nincs se joguk, se kotelesseguk feléd.

Valóban létezik rokontartas, de ez nem alapjog, ehhez pert kell indítani és azt a pert meg kell nyerni. Ahhoz, hogy megnyerd, bizonyítanod kell, hogy a szüleid xemetladak, te maga vagy a megtestesult jóság, plusz a szüleid nem kerülnek anyagilag nehéz helyzetbe a rokontartas miatt.

2017. aug. 27. 15:40
 23/42 anonim ***** válasza:
53%

A 16os válasz egyáltalán nem jó válasz, csak épp tetszik neked, hogy egy ugyanolyan hülye, mint te vagy, írt a saját szád íze szerint.

NEM VAGY JOGOSULT SEMMIRE, HA ELKÖLTÖZÖL, MAXIMUM A CSALÁDI PÓTLÉKRA SAJÁT JOGON, AMÍG KÖZÉPISKOLÁBA JÁRSZ! DE EZT SOKAN LEÍRTÁK! ATTÓL, HOGY NEM TETSZIK NEKED A VÁLASZ, ATTÓL MÉG IGAZ!

2017. aug. 27. 15:47
 24/42 anonim ***** válasza:
45%
Rokontartast kérhetsz, de abból megélni nem fogsz. Már megint a csak jogsim vannak, és mindenki körülöttem ugraljon.
2017. aug. 27. 16:19
 25/42 anonim ***** válasza:
50%

Nem kell a penzuk, de azert megkerdezed hogy megis megkapnad-e?

Nem ellentmondasos egy kicsit?

2017. aug. 27. 16:38
 26/42 A kérdező kommentje:

Érdekelt a téma

Ennyi

Nekem semmi nem kell már a szüleimtol soha többet

1x fizették ki az automnak a felét folyamat hallgatgattam hogy igy meg úgy

Nekem erre nincs szükségem

Es nem egy drága autorol van szó mielőtt vki kommentelné hogy milliós autoba ő is beleszolna hogy használjam

50 ezer ft adtak bele

A műszakit

Benzit

Kérekcseret

Mindentén intezek

2017. aug. 27. 17:14
 27/42 A kérdező kommentje:

Kérdezni meg lehet

Nem kell egyből negatívan kommentelni

Erdekelt a téma ennyi

2017. aug. 27. 17:20
 28/42 anonim ***** válasza:
50%

#21, de, az a jó válasz. ld Ptk:

XXI. Fejezet

A kiskorú gyermek tartása

4:213. § [A rokontartás szabályainak alkalmazása]

A szülőknek a kiskorú gyermekükkel szemben fennálló tartási kötelezettségére a rokontartás közös szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:214. § [A rászorultság vélelme]

A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat."

Lakcímről szó sincs.

Nem tudom, mi ez az elvakult szülőpártiság...

2017. aug. 28. 00:04
 29/42 anonim ***** válasza:
42%

Ne zavarjon, utolsó, hogy korábban bemasoltam a törvényt. Az egészet, ami ide vonatkozik és nem csak az általad kiragadott részeket. A kedvedért itt van ujra: gykorú gyermek tartása 

4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása] 

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. 

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága] 

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell. 

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel. 

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha 

a) a gyermek a tartásra érdemtelen; 

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy 

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné. 

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot. 

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető. 

4:221. § [A tartásdíj mértéke] 

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

Tehát mondjuk lényeges különbség, nehogy itt van olyan, hogy erdemtelemseg - márpedig a kérdező stílusa, ahogy a szuleirol ír erősen feltetelezi, hogy egy tányér levest se érdemel, nem hogy tartasdijat.

2017. aug. 28. 06:15
 30/42 anonim ***** válasza:
59%

"Ne zavarjon, utolsó, hogy korábban bemasoltam a törvényt. Az egészet, ami ide vonatkozik és nem csak az általad kiragadott részeket. A kedvedért itt van ujra: gykorú gyermek tartása" - igen, láttam, hogy AZT bemásoltad az előbb - kihagyva a Kérdezőre vonatkozó részt. Amit én másoltam be. Ennyi.

De lehet tovább okoskodni meg pontozgatni...

2017. aug. 28. 07:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!