Amíg nappali tagozaton tanulok a szüleidm kötelesek eltartani, akkor is, ha elmúltam 18?
19 F vagyok
Most fogok érettségizni
El akarok költözni
Mivel elmúltam 18 oda mehetek ahova akarok
Ebbe a szülőknek beleszolása nincs
De amig nappali tagozatos tanuló vagyok
De elköltozok akkor már nem kötelesek eltartani engem?
Semmire sem kötelezhetők 18 éves korodat követően. Szóval költöznél, mert nem tetszik az otthoni helyzet, érthető. Elvárnád, hogy ők finanszírozzák? Az igen...
Amíg ők tartanak el, addig van beleszólásuk az életedbe. A köztetek lévő viszony pedig olyan, amilyen. Ha nem tetszik, akkor menj el dolgozni, és végezd el a szakmát tanfolyami keretek között. Esetleg egy cég finanszírozásában, aki tanulmányi szerződést köt veled.
Nem, nem kötelesek eltartani 18 éves korod után.
Ha önként elköltözöl indokolatlanul (indokolt, ha az iskola messze van) akkor ezzel lemondasz arról, hogy eltartasanak, ugyanis elsösorban a természetben történö eltartás várható el.
De nagykorú gyerek esetében még ez sem feltétlen, hivatalosan lehet kérni a szülöktöl rokontartást jogi úton, de ez a nettó jövedelmüknek csak kis része lehet maximálisan, és csak akkor kötelesek bármit si fizeetni, ha ezzel a saját megéhetésüket nem nehezítik meg nagy mértékben. Emlettt hivatkozhatnak érdemtelenségre, ha te megszakítottad velük a kapcsolatot, és akkor semmi esetre sem kötelezhetöek tartásdíj fizetésére.
De igen, nappali tagozatos egyetemistaként igényelhetsz rokontartást.
De ne hidd, hogy az a 20-30 ezer ft megoldja a dolgot, és eleve pfátlanság.
Ha nem.teszik a rendszer, költözz el ÉS dolgozz, de ne anyádékat fejd pénzzel.
"De igen, nappali tagozatos egyetemistaként igényelhetsz rokontartást. "
Persze, csak a szülök ezt megtagadhatják érdemtelenségre hivatkozva - azaz indíthat egy pert a kérdezö de a végén csak a perköltséget fizetheti, kapni nem fog semmit!
Valoban indíthat rokontartasert pert - de nem 20-30, hanem 5-10 lesz az, ugyanis a kérdező nagykorú, ilyenkor pedig elsodleges, hogy a kötelezett ne szenvedjen hiányt semmiben, ha rokontartast fizet.
A másik valaszadonak teljes mértékben igaza van, esélyes, hogy erdemtekenseg miatt amúgy se ítélnek meg neki semmit
Nem kötelesek eltartani, ha elköltözöl, akkor meg pláne nem értem, hogy gondolod.
Amit a rokontartásról már írtak, ott az igazság.
Azért az, hogy valaki 19 évesen elköltözik a szülőktől, nem meríti ki az érdemtelenséget.
"a rászorultság vélelme a gyermek nagykorúságának betöltése után is érvényesül – legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig –, ha középfokú iskolai tanulmányokat folytat."
Vagyis kérdezőre még a kiskorúakra vonatkozó szabályok érvényesek a korától és lakhelyétől függetlenül.
Ptk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!