Eladnánk egy ingatlant, amin van haszonélvezeti jog, megtehetjük?
Édesapám a haszonélvezője a háznak, élete végéig, de szeretnénk eladni, mert nincs pénzünk javítgatni, illetve erre nem költenénk már. Testvérem örökölt 1/4-ed részt édesanyánk halála után a házból, de édesapánkkal én élek együtt jóideje már, én gondoskodom róla.
Ellenben testvérem nem egyezik bele a ház eladásába, nem hajlandó aláírni az adásvételi szerződést(volt kísérlet eladásra már) mert fél, hogy akkor lekerül a házról a tulajdonjoga. Kifizetni nem tudjuk, pénzünk nincs. Legfeljebb abból, amikor eladtuk a házat. De olyan kis értékű az ingatlan, hogy az 1/4 résszel kevesebb összeggel még nehezebben találnánk másik házat.
Sosem élt ebben a házban a testvérem, szüleiről sosem gondoskodott, és jóideje tulajdonosa ő is, beleszállni nem akart semmilyen felújításba sem, pedig megtehetné.
De végül is jogos, mert sosem lakott itt.
Köszönöm.
Köszönöm, igen, lemondhatna, de nem mond le, inkább keresztbe tesz nekünk. Egyszer elküldtem melegebb éghajlatra emiatt, itt megrekedt a dolog.
Pedig azt hiszem, igazam volt, csak ha eszembe jut ez a történet, képtelen vagyok már higgadtan kezelni. 3 fél meg nincs, aki beszélne vele. Pedig kéne. :(
# 10/11 Időpont tegnap 19:37
Ez csak akkor működik ha az apa hivatalosan is gondozásba van véve.
Kérdező:
Miért lenne igazad? Egyébként a felújítási költségeket ráterhelhetitek, ha számlával tudjátok bizonyítani mi mennyibe került.
#12, mert nem engedi eladni a házunkat, nem járul semmivel se hozzá, nem támogatja/látogatja az apját, de egyik szülőnket se az elmúlt 16 évben.
Ha ezeket megemlítem neki, elkezd hisztizni, meg felemeli a hangját, meg csakazértis neki lesz igaza a végére.
Nem anyagi gondoskodás az, ami fontos lenne, hanem olyan munkám van, hogy sokszor 1 hónapra is elmennék, de nem tudok emiatt. Nem számíthatok senkire. :(
# 13/13 Időpont ma 09:11
Ebben az esetben mehet nyugodtan a közös tulajdon megszüntetésére egy bírósági per. De mindenféleképp kellene egy ügyvéd hozzá.
# 15/15 Időpont tegnapelőtt 09:39
Fogalmam sincs. Pláne, hogy ehhez kellene egy településnév is, mert a bírósági tárgyalás mindig az ingatlan szerinti illetékes járásbíróságon van. Ezért érdemes helyit keresni, az ügyvéd utazási költsége irtó magas, azt ne akard. De ne írd meg privátban se, tényleg nem tudok ügyvédet sajnos :-(
Fejér megyei, köszi azért, de gondolom bármilyen ingatlanos ügyvéd foglalkozik ilyesmivel.
Mondjuk keresetlevelet már nyújtottam be, bíróságon általában segítenek is. Lehet, megpróbálom megint egyedül.
Az legalább ingyen van.
# 17/17 Időpont tegnap 08:47
Itt meg tudod találni hova tartozik az ingatlan (járásbíróság kell nektek):
Illetve kérhetsz pártfogó ügyvédet is, ha olyan az anyagi helyzeted - nem tudom a törvényi feltételeit -, őt az állam fizeti.
Köszi, tudom, próbáltam már ilyet.
Újabb gond merült fel, az öreg nem írná alá ezt a pert megindító iratot, és mivel ő a haszonélvező, nem jutnék semmire.
Sakk-matt. :(
A haszonélvezeti jog felülírja a tulajdonjogot. A tulajdonos KÖTELESSÉGE a tulajdonában lévő ingatlan költségeit finanszírozni-tök mind1, hogy benne lakik-e vagy sem, a törvény az így szól és kész. Javasolom az átalakításokhoz szakemberektől árajánlatokat kérni-fogjon csak jó vastagon a tolluk, az a jó! Aztán az egészet felpostázni a földinek egy szerelmes levéllel, hogy két lehetősége van: a, A munkálatok rá eső költségeit megtéríti
b, Beleegyezik a lakás eladásába. Van még c. lehetőség is, miszerint apukád az ingatlanra megszünteti a haszonélvezetét, így el lehet adni a saját tulajdonrészeteket a megfelelő elég kétes egyénnek-nem egy ilyen van ám, hajjaj!-aki (nyomott áron persze) örömmel megvásárolja. Aztán a tesókád meg élvezheti a tulajdonközösséget a fent említett úriemberrel és 100 tagú családjával..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!