Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvezeti jogot lehet...

Haszonélvezeti jogot lehet adni a többi tulaj belegyezése nélkül?

Figyelt kérdés
Adott a mama,pap halála után 4 gyermeknek 1/32ed kötelesrész által szerzett tulajdonjog! A mamával nem törődnek,én unokaként nem tudom tovább segíteni, a házat nem hajlandóak eladni,pedig a mama nem tudja tovább fenn tartani! A mamának van esélye eladni az ingatlant vhogy? Vagy haszonélvezeti jogot adni a gyerekek beleegyezése nélkül? Köszönöm
2016. aug. 25. 20:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Eladni nem tudja, ha ilyen kis hányada van a házban.

A haszonélvezetet meg nem értem, mire lenne jó, ha így is ott él. A haszonélvezö nem adhatja el az ingatlant, csak használhatja, illetve kizárhatja a többi tulajdonost is a használatból.

De ettöl több pénze nem lesz, éppen úgy nem fogja tudni fenntartani, viszont a többi tulajdonos sem tudja eladni többé.

2016. aug. 25. 21:02
 2/12 anonim ***** válasza:
Nem
2016. aug. 25. 21:09
 3/12 anonim ***** válasza:
75%
Haszonelvezetet a tulajdonos adhat.
2016. aug. 25. 21:11
 4/12 A kérdező kommentje:

Mama a főtulajdonos 28/32ed részben a gyerek összesen 4/32ed résszel rendelkeznek! Tehát nélkülük se eladni se haszonélvezeti jogot nem lehet adni,ugye?

Köszönöm

2016. aug. 25. 21:18
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Ügyvédet kéne megkérdezni, az a biztos.
2016. aug. 25. 21:29
 6/12 anonim ***** válasza:
Adhat haszonélvezeti jogot. El kell menni szépen ügyvédhez elintezni. De a haszonelvezo nem adhatja el, csak max a többi tulajt nem engedi be az ingatlanba. Ennek lenne értelme ebben az esetben?
2016. aug. 25. 21:44
 7/12 anonim válasza:
41%
Haszonélvező kell a szerződés aláírásához, ahogy a tulaj is, így csak együtt intézkedhetnek. Esetleg kivásárlással vagy haszonélvezetről való lemondással lehetne szerintem ezt megoldani. Egyébként a haszonélvezőnek az eladás után is jár majd egy bizonyos rész az árból.
2016. aug. 25. 21:46
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha a ház nagyrésze a mamáé akkor kérni lehet a közös tulajdon megszüntetését, és akkor az eladási árból a megfelelö részösszeget megkapják, a többi a mamáé marad.

A haszonélvezeti jog ebben az esetben semmit nem javítana a helyzeten, csak még bonyolultabbá tenné.

2016. aug. 25. 22:06
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Haszonélvezetet csak a saját tulajdonú részre lehet adni.
2016. aug. 25. 22:15
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Tehát a gyermekek 1/8-ad részén van özvegyi haszonélvezete a mamának és a többi a saját tulajdona. Lényegében a teljes használattal ő rendelkezik.

Ezt szerintem próbálja meg kiadni bérletbe, majd vegyen ki egy olcsóbbat. De amúgy a saját tulajdoni részét bármikor értékesítheti, nem kell a többi tulajdonostárs engedélye.

Haszonélvezetet bárki számára létesíthet (saját megát kivéve) a maga 7/8-ad tulajdonára, de ezesetben már rendezni kell az ingatlan megosztását.

2016. aug. 26. 00:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!