Édesapám elhunyt. Anyukám a haszonélvező, de ő eladná a házat kérhetem az apai részt testvéremmel?
"# 10/10 Időpont ma 13:19"
Lehet, hogy igazad van.
Nem is gondoltam bele, hogy egyenlő arányban örökölnek, csak abba, hogy valószínűleg nem az egész ház az örökség, hanem annak csak fele.
"# 12/12 Időpont ma 13:38"
Ezt nem tudtam.
Azt tudtam, hogy holtig tartó haszonélvezetet kap - de hogy örökrészt nem, azt nem.
Hoznál erre pontos jogszabályi hivatkozást? Érdekes lett a kérdés.
Köszi!
De örököl a házastárs, nyugodtan utána lehet nézni vagy megkérdezni egy jogászt.
"Kiemelést érdemlő változás, hogy gyermekek mellett már nem általános haszonélvezeti jogot örököl a hagyatékon a túlélő házastárs, hanem részben ő is a gyermekekhez hasonlóan tulajdonjogot örököl, mégpedig olyan mértékűt, mintha ő maga is az örökhagyó egy gyermeke lenne. Ezen túlmenően az özvegy továbbra is az örökhagyóval közösen lakott lakásban lakhat és az ahhoz tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat használhatja, mint haszonélvező. "
# 14/14 Időpont ma 14:02
Köszi!
Nekem is így rémlett. A franc se tudja már követni, annyit változtatnak minden jogszabályban...
Kedves 14-es válaszadó, kimásoltál egy ingatlanos oldal öröklési joggal foglalkozó cikkéből, de a teljes cikket nem olvastad el.
Az öröklést a Polgári Törvénykönyv (PTK) szabályozza.
A cikk ezen része arra utal, hogy nagy változások voltak a közelmúltban a szabályozásban. Egész pontos legyek 2013-tól,az új Ptk hatálybalépése óta. (2013 előtt az özvegy a törvényes öröklés szabályai szerint semmilyen tulajdont nem örökölt a férj után, ha volt az elhunytnak gyermeke. Az özvegy csak haszonélvezetet kapott az elhunyt összes vagyonára. Ez változott meg. Az alább másolom be az új hatályos Ptk idevágó részt.
2013. évi V. tv. Polgári Törvénykönyv
HARMADIK RÉSZ
TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS
VIII. CÍM
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
Gyakorlatilag a közösen lakot házból nem örököl tulajdont az özvegy, csak a házon kívüli egyéb vagyonból, ha vol ilyen vagyona az elhunynk. Erre akar utalni a cikk! Ezért hangsúlyoztan előbbi hozzászólásasimban hogy a közösen lakott ház..stb..
#16: Igen, úgy van, ahogy írtad.
Figyelmetlen voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!