Halotti anyakönyvi kivonat? Nem találják az elhunyt édesapámat a rendszerben?
Édesapám 2 hete hunyt el, februárban temeti az élettársa, akit én nem ismerek, nem tudok elérni. Árvaságit szeretnék igényelni, mivel még tanulok, de: Édesanya felhívta az anyakönyvi hivatalt, közölték, hogy nincs a rendszerben. Van egy féltestvérem, ő azt mondta nem változtatott nevet.
Holnap megyünk be személyesen...
Szerintetek mi lehet a probléma? Valamit odabent néztek el? Vagy nem akarták kiadni az információt telefonon keresztül? (A nő ajánlotta fel,hogy megnézi)
Először is őszinte részvétem.
Na most a halál és a halotti anyakönyvi kivonat kiadása között telik el idő.
Általában a legközelebbi hozzátartozó intéz mindent, az élettárs nem feltétlen az.
Nekem az egész úgy ahogy van fura.
"februárban temeti az élettársa, akit én nem ismerek, nem tudok elérni"
De hát a te apukádról van szó, mi az hogy nem lehet elérni?
Gondolom majd az élettárs intézi az anyakönyvi kivonatot is, mert egy halom papír kell hozzá. A temetéshez nem, de a hagyatékihoz már kelleni fog.
"Ügyintézés
Minden további ügyintézés alfája és ómegája a halotti anyakönyvi kivonat. Erre az okiratra van szükség a temetés intézéséhez és a hagyatéki tárgyalás lebonyolításához is. Ezt a haláleset helye szerint illetékes Önkormányzat Anyakönyvi Hivatala állítja ki, ha tehát az elhunyt kórházban halt meg egy másik városban, pl. a megyeszékhelyen, mert ott kezelték, akkor a halotti anyakönyvi kivonatot nem a lakóhelyén, hanem a megyeszékhelyen kell kérni. A következő iratok szükségesek a kiállításhoz, ezeket kell elvinni:
– halottvizsgálati bizonyítvány (otthoni halál)
– jegyzőkönyvet az elhalálozásról (csak ha kórházban állt be a halál)
– születési anyakönyvi kivonat (az elhunyté)
– személyi igazolvány, vagy személyazonosító igazolvány (az elhunyté)
– lakcímet igazoló hatósági igazolvány (az elhunyté)
– érvényes útlevél az elhunyté)
– 2001 után kiállított kártya alakú jogosítvány (az elhunyté)
– A házasoknak házassági anyakönyvi kivonat, özvegyeknek elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, elváltaknak pedig a válást igazoló okirat (az elhunyté)"
Személyesen kell bemenni, akkor majd adnak másolatot róla illeték ellenében.
Mondjuk ha én nem tartottam volna a kapcsolatot apammal olyannyira, hogy évekig nem látom és az elettarsat se ismerem, eszembe nem jutna utána bármit is igényelni. ...
Ha ö az édesapád volt, akkor a hagyatéki ügyeket nem intézheti senki anélkül, hogy téged - mint örököst - ne értesítsenek.
Meg ami nem világos: ki változtatott volna nevet és miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!