Édesapám elhunyt. Anyukám a haszonélvező, de ő eladná a házat kérhetem az apai részt testvéremmel?
A haszonélvező nem adhatja el a házat.
Ha ti belegyeztek, akkor jár nektek az örökrész.
Az apa halála után a két gyerek örökölte a ház rá eső részét 1/4-1/4 arányban, de erre az anya részére haszonélvezetet jegyeznek be. Így az anya egymagában nem tudja eladni az ingatlant, mert kell az örökösök beleegyezése is.
Ha beleegyeztek az eladásba, akkor jár nektek a vételár 1/4-1/4 része. Ha rendes a lebonyolító ügyvéd, akkor nem is jegyzi ellen a szerződést, amíg meg nem kapjátok a pénzeteket.
"Ha édesapád nevén volt a ház 1/2 része én nem zárt ki téged végrendeletben, vagy NEM végrendelkezett és csak 1 testvéded van akkor igen a ház 1/4-e a tied, másik 1/4-e a tesódé és a fennmaradó 1/2 az anyukádé"
Egy pillanatra gondolkodjunk már el!
Ez szerintem csak akkor igaz, ha a ház teljes egészében az apáé volt.
De ha a tulajdonjog 1/2 - 1/2 arányban megoszlott a a két szülő között, akkor nem. ( Vagyis egyenlő arányban közös volt a ház.)
Hiszen ez esetben eleve csak a fél ház az örökség tárgya, és annak az 1/4-ét kapják a gyerekek, vagyis az eladási ár 1/8-át.
Szerintem nem egészen.
Feltehetően a fél ház az örökség tárgya.
A házastárs 1 gyerekrésznyit örököl, így 3 felé oszlik az örökség, vagyis a kérdező 1/6-ot kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!