Hagyatéki tárgyalás nélkül eladható-e az ingatlan, ha én vagyok a tulajdonos, és a haszonélvező elhunyt?
Még akkor is eladható az ingatlan, ha a haszonélvező él.
A haszonélvező halála esetén nem szükséges hagyatéki eljárás. Egyszerűen az eredeti halotti-anyakönyvi kivonattal be kell menni az ingatlan nyilvántartóba (földhivatal) ki kell tölteni egy kérelmet és töröltetni kell. Olyan 5-6 ezer forint körüli illetéket kell rá fizetni.
Feltételezem azért lettem lepontozva, mert azt írtam, hogy a haszonélvező életében is eladható az ingatlan.
"A haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítéshez a haszonélvező szerződésbe foglalt hozzájárulása csak akkor szükséges, ha a haszonélvezeti jogot alapító szerződés alapján az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre került az elidegenítési- és terhelési tilalom. Ilyen bejegyzés hiányában az ingatlan a haszonélvező hozzájárulása nélkül értékesíthető, de haszonélvezeti joga fennmarad. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!