Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nemi eroszak es aldozathibazta...

Nemi eroszak es aldozathibaztatas?

Figyelt kérdés

Aki nemi eroszakot tesz, nyilvan nem vedekezhet a birosagon azzal, hogy az aldozat, hogy oltozott, hogy viselkedett. De nem ertem, hogy miert baj, ha szova teszem, hogy a nok magukat sodorjak veszelybe kihivo oltozekkel es viselkedessel. Miert gondoljak, hogy ezzel az eroszaktevoket probalom mentegetni?

Szerintem ez olyan, mint az autoban hagyott erszeny. Nyilvan csak az a bunos, aki feltori az autot, de megis magad ellen hivod ki a sorsot, ha nem vigyazol.

Erdekelne, hogy ti mit gondoltok errol!

#úszás #aldozat hibaztatas #lenge oltozet
2016. ápr. 11. 11:24
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
100%
Azt hogy nőként szeretem a szép, nőies ruhákat, szoknyákat, blúzokat, de kicsit félek is hordani, mert mi van ha azt hiszik, hogy curva vagyok. Ezért folyton farmert hordok meg pulcsikat és úgy öltözök, mint egy férfi, ami időnként kényelmes, máskor slamposnak érzem magam. De majd szerintem fogok hordani nőies ruhákat is, ha kicsit összeszedem a bátorságom. Mondjuk az arab nők csadort hordanak mégis simán megerőszakolják, mgverik őket, tehát tök mindegy. Kell egy jó paprikaspay, bicska, meg nem kell éjszaka kellős közepén kóborolni a városban és akkor védve vagy valamennyire.
2016. ápr. 12. 01:46
 32/44 anonim ***** válasza:
91%

Kérdező, a feltevésed viktimológiai szempontból is hibás (a viktimológia pont ezt a témakört kutatja különféle bűncselekmények vonatkozásában). Aki nemi erőszakot követ el, az deviáns egyén, ő nem arra indul be, amikor valaki szexi (kilógó mellek, miniszoknya stb.) hanem arra, amikor valaki sebezhető. Egy nyakig begombolt szürke kisegér sokkal valószínűbb áldozat, mint egy magabiztosan kiskosztümben vonuló nő. Ez elsősorban abból fakad, hogy az erőszakot nem a nemi vágy motiválja, hanem a hatalomvágy (emiatt van, hogy sok áldozat idős, kiskorú vagy kevéssé felel meg a hagyományos szépségideálnak). Aki nőre támad, az olyan szinten gyáva nyúl, hogy ha feltételezi egy nőről, hogy ellen fog állni, akkor eleve oda se megy hozzá (sajnos az emberek nagy része leblokkol támadás esetén, az elkövetők ezt használják ki, aztán az ügyvédjük is azt firtatja, miért nem állt ellen az áldozat...)

Személyes tapasztalatból annyit tennék hozzá, bár szerencsére nagyon kevés rossz tapasztalatom van, így nem lesz reprezentatív, de utcai beszólogatást én még csak farmer+ingben vagy télikabátban kaptam, csinosan öltözve még soha, mert az magabiztosságot jelez.

Másfelől statisztikák kimutatják, hogy az erőszakok 70% körüli részét nem ismeretlenek követik el egy sikátorban, hanem ismerős, főleg partner vagy volt partner. Itt is a dominancia a motiváló erő.

Harmadrészt ha nem vagy lány, nem tudod elképzelni, hányszor hallja egy lány életében, hogy ne mászkálj éjszaka, ne mászkálj olyan környéken, ne maradj kettesben ismeretlen férfival, ne téveszd szem elől az italod, ne bízz meg senkiben... Hidd el, hogy egy átlag lány sokkal jobban odafigyel ezekre, mint egy átlag fiú (egyébként az összes többi erőszakos bűncselekmény áldozatai közt jelentős férfitöbblet van, érdekes, ott ritkán hallani, hogy minek megy oda valaki, ahol megölik vagy kirabolják -- bár sajnos ilyet is hallani néha) így aztán amikor mégis áldozattá válik, akkor nincs szüksége arra, hogy valami okostóni, aki ott se volt, közölje vele, hogy "látod, ezért meg ezért történt". Ez fokozottan igaz, ha férfi írja, akinek azért nem sok tapasztalata lehet, milyen nőnek lenni (gondolj bele, milyen lenne, ha én kezdeném osztani az észt egy rasszista támadás esetén, hogy "hát nem kell ilyen nyíltan zsidónak vagy cigánynak kinézni egy ennyire jobboldali környéken...")

2016. ápr. 12. 05:26
 33/44 anonim ***** válasza:
97%
Még hozzátenném, hogy az áldozathibáztatást sokszor motiválja olyasmi, amit a pszichológiában hárításnak neveznek: az ember alapjáraton szereti azt hinni, hogy a világ igazságos, és rosszak csak azzal történnek, aki ezt megérdemli; mikor bűncselekményről hall, az megrendíti benne ezt a hitet, ezért az agya elkezdi keresni a magyarázatot, hogy miért történt XY-nal ilyesmi. Ha talál rá bármilyen mondvacsinált okot, akkor már úgy érzi, nem kell azonosulnia az áldozattal, és megnyugtatja a tudat, hogy "ha én nem megyek oda és nem így öltözöm, akkor nem lesz bajom". Ez megfigyelhető olyan eseteknél is, mint az a thaiföldi szökőár volt valamelyik karácsonyon, amikor olyan kommentek születtek, mint a "minek megy valaki karácsonyra külföldre" és a "r0hadt burzsujok voltak ezek, hogy ilyen messze nyaralnak" -- mindkettő azt a célt szolgálja, hogy az ember megtalálja a különbségeket maga és az áldozat közt, és onnantól már nem azonosul vele, nem érzi azt, hogy ez vele is megtörténhetne. Pszichológiai szempontból érthető, de emberileg nem.
2016. ápr. 12. 05:32
 34/44 A kérdező kommentje:

Nem gyoztel meg :)

A tanulmanyok azokrol az eroszaktevokrol irnak, akik ugy indulnak el otthonrol, hogy "ma megeroszakolok valakit". Bar biztos vagyok benne, hogy itt is kisebb esellyel fog egy jozan, tarsasaggal, jol kivilagitott helyen kozlekedo not kivalasztani.

De van a masik kategoria, amit az alaklom szul. Pl leiszod magad, flortolsz ossze-vissza, srac is leissza magat, o is flortol, aztan te mar nem annyira akarsz szexelni, o igen, o erosebb, es kesz a nemi eroszak. Meg ha nem is a klasszikus ertelemben vett eroszak, de ez is ugyanugy buntetendo.

2016. ápr. 12. 08:50
 35/44 A kérdező kommentje:

Ja, es tobbszor irtatok, hogy az aldozathibaztatas segit abban, hogy fals biztonsagerzetet adjon az embereknek. Ez igy van.

Viszont annak a tagadasa, hogy az aldozat is tehetett volna valamit, is hasonlo reakcio. "En nem vagyok felelos semmiert, en azt csinalok amit akarok, ha tortenik valami, arrol en nem tehetek."

Megint csak a zebras peldat tudom mondani. Ovatos vagy, korulnezel, vagy atharitasz minden felelosseget az autosra, es remenykedsz, hogy nem ut el senki mikozben kapucniban, fullhallgatoval, a foldre meredve lelepsz az uttestrol.

2016. ápr. 12. 08:55
 36/44 anonim ***** válasza:
100%
És mi van ha nyár lenne és felvennél egy trikót, meg egy rövid sortot a hőség miatt, majd elmennél egy szórakozóhelyre, ahol elkapnának a vécében a homók és seggbe... Te lennél a hibás? Végül is igazán maradhattál volna otthon nyakig begombolt ingben Élet és Irodalmat olvasva. Nem kellene 40 fokban trikót felvenni és emberek közé menned, hogy olyan hívogatóak legyenek az idomaid, nem? Ugye nem is jársz sehová? Főleg nem lenge cuccban ugye? Fő a biztonság!
2016. ápr. 12. 12:08
 37/44 A kérdező kommentje:

Ha tfh elmennek egy meleg szorakozohelyre kihivo oltozekben, leinnam magam, mindenkivel flortolnek, es az tortenne amit leirtal.

Jogilag az eroszaktevok vonhatoak felelossegre, es remelnem is, hogy lecsukjak oket jo hosszu idore.

Egyebkent pedig meggondolnam, hogy legkozelebb is ugyezt teszem-e, es bannam, hogy senki nem figyelmeztetett elore, hogy ne csinaljak ilyet.

2016. ápr. 12. 12:47
 38/44 anonim ***** válasza:
100%
Kis szívem! Nem meleg szórakozóhelyről beszéltem, vannak ők már mindenfele. És teljesen józanul is lefoghatnak négyen-öten, még kihívónak sem kell lenned hozzá. Bár az is igaz, hogy nem kéne ránézned az emberekre, mert van akinek már az is kihívó viselkedés... Még azt hiszik szemezni akarsz velük. Leszegett fejjel, a lábad elé nézve, szorosan a fal mellett menj mindig és akkor talán nem hívod ki magad ellen a sorsot!
2016. ápr. 12. 12:58
 39/44 anonim ***** válasza:
96%
Komoly fogalomzavarok vannak itt. Minibe öltözni, vagy akár népnyelven fogalmazni "ku*vásan", minden nőnek szíve joga és marhára nem ugyanaz, mint az autóban hagyott pénztárca. Ha ez felhívás volna nemi erőszakra, akkor ennyi erővel az így gondolkodó soha ne menjen strandra, mert ott még ennyi ruha sincs a nőkön. Vagy akkor strand egyenlő nemi erőszak? és ne gyere a hülye dumával, hogy az más kategória. Az a pali, aki ha meglát egy full dekoltált, bugyikilógós szoknyában lévő, tűsarkas, sminkelt nőt és nem bírja a farkát a gatyájában tartani, az menjen és kasztráltassa magát! Ha hozzád dörgöli a fenekét, max Te is "visszadörgölheted" a tiedet, de nem erőszakolhatod meg! Hagyjuk már ezt a baromságot, meg az ok/okozatot! Erőszakos bűncselekményre nem létezik felhívó magatartás, akik meg mentséget keresnek erre, költözzenek szibériába, csak azokat a szegény védtelen, pucér medvéket féltem. Marhák! Ha földszinten laksz városban, nagy valószínűséggel rácsot csináltatsz az ablakra, de ha mégsem teszed és horvátbéla betör és ezen rajta is kapják, hidd el, nem fogja a bíró enyhítő körülményként figyelembe venni, a "kirívóan rácsnélküli" nyilászárót, ami szegény, szerencsétlen, jobb sorsra érdemes betörőnket olyan pofátlanul hívogatta, hogy muszáj volt neki bemenni... Kábé ennyire releváns az okfejtésed, vagyis mindenkié, aki ilyen helyzetben a sértett viseletét/magatartását vitatja, illetve hibáztatja az elkövetésért!
2016. ápr. 12. 13:42
 40/44 anonim ***** válasza:
2%
Nem igazán értitek itt a helyzetet. A kérdező nem azt mondta, hogy a nő hibája, ha egy barom erőszakoló elkapja. De azzal, hogy k*rvásan öltözködött, ő is tett valamit annak az érdekében, hogy ez megtörténjen.
2016. ápr. 12. 14:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!