Nemi eroszak es aldozathibaztatas?
Aki nemi eroszakot tesz, nyilvan nem vedekezhet a birosagon azzal, hogy az aldozat, hogy oltozott, hogy viselkedett. De nem ertem, hogy miert baj, ha szova teszem, hogy a nok magukat sodorjak veszelybe kihivo oltozekkel es viselkedessel. Miert gondoljak, hogy ezzel az eroszaktevoket probalom mentegetni?
Szerintem ez olyan, mint az autoban hagyott erszeny. Nyilvan csak az a bunos, aki feltori az autot, de megis magad ellen hivod ki a sorsot, ha nem vigyazol.
Erdekelne, hogy ti mit gondoltok errol!
Kérdező, a feltevésed viktimológiai szempontból is hibás (a viktimológia pont ezt a témakört kutatja különféle bűncselekmények vonatkozásában). Aki nemi erőszakot követ el, az deviáns egyén, ő nem arra indul be, amikor valaki szexi (kilógó mellek, miniszoknya stb.) hanem arra, amikor valaki sebezhető. Egy nyakig begombolt szürke kisegér sokkal valószínűbb áldozat, mint egy magabiztosan kiskosztümben vonuló nő. Ez elsősorban abból fakad, hogy az erőszakot nem a nemi vágy motiválja, hanem a hatalomvágy (emiatt van, hogy sok áldozat idős, kiskorú vagy kevéssé felel meg a hagyományos szépségideálnak). Aki nőre támad, az olyan szinten gyáva nyúl, hogy ha feltételezi egy nőről, hogy ellen fog állni, akkor eleve oda se megy hozzá (sajnos az emberek nagy része leblokkol támadás esetén, az elkövetők ezt használják ki, aztán az ügyvédjük is azt firtatja, miért nem állt ellen az áldozat...)
Személyes tapasztalatból annyit tennék hozzá, bár szerencsére nagyon kevés rossz tapasztalatom van, így nem lesz reprezentatív, de utcai beszólogatást én még csak farmer+ingben vagy télikabátban kaptam, csinosan öltözve még soha, mert az magabiztosságot jelez.
Másfelől statisztikák kimutatják, hogy az erőszakok 70% körüli részét nem ismeretlenek követik el egy sikátorban, hanem ismerős, főleg partner vagy volt partner. Itt is a dominancia a motiváló erő.
Harmadrészt ha nem vagy lány, nem tudod elképzelni, hányszor hallja egy lány életében, hogy ne mászkálj éjszaka, ne mászkálj olyan környéken, ne maradj kettesben ismeretlen férfival, ne téveszd szem elől az italod, ne bízz meg senkiben... Hidd el, hogy egy átlag lány sokkal jobban odafigyel ezekre, mint egy átlag fiú (egyébként az összes többi erőszakos bűncselekmény áldozatai közt jelentős férfitöbblet van, érdekes, ott ritkán hallani, hogy minek megy oda valaki, ahol megölik vagy kirabolják -- bár sajnos ilyet is hallani néha) így aztán amikor mégis áldozattá válik, akkor nincs szüksége arra, hogy valami okostóni, aki ott se volt, közölje vele, hogy "látod, ezért meg ezért történt". Ez fokozottan igaz, ha férfi írja, akinek azért nem sok tapasztalata lehet, milyen nőnek lenni (gondolj bele, milyen lenne, ha én kezdeném osztani az észt egy rasszista támadás esetén, hogy "hát nem kell ilyen nyíltan zsidónak vagy cigánynak kinézni egy ennyire jobboldali környéken...")
Nem gyoztel meg :)
A tanulmanyok azokrol az eroszaktevokrol irnak, akik ugy indulnak el otthonrol, hogy "ma megeroszakolok valakit". Bar biztos vagyok benne, hogy itt is kisebb esellyel fog egy jozan, tarsasaggal, jol kivilagitott helyen kozlekedo not kivalasztani.
De van a masik kategoria, amit az alaklom szul. Pl leiszod magad, flortolsz ossze-vissza, srac is leissza magat, o is flortol, aztan te mar nem annyira akarsz szexelni, o igen, o erosebb, es kesz a nemi eroszak. Meg ha nem is a klasszikus ertelemben vett eroszak, de ez is ugyanugy buntetendo.
Ja, es tobbszor irtatok, hogy az aldozathibaztatas segit abban, hogy fals biztonsagerzetet adjon az embereknek. Ez igy van.
Viszont annak a tagadasa, hogy az aldozat is tehetett volna valamit, is hasonlo reakcio. "En nem vagyok felelos semmiert, en azt csinalok amit akarok, ha tortenik valami, arrol en nem tehetek."
Megint csak a zebras peldat tudom mondani. Ovatos vagy, korulnezel, vagy atharitasz minden felelosseget az autosra, es remenykedsz, hogy nem ut el senki mikozben kapucniban, fullhallgatoval, a foldre meredve lelepsz az uttestrol.
Ha tfh elmennek egy meleg szorakozohelyre kihivo oltozekben, leinnam magam, mindenkivel flortolnek, es az tortenne amit leirtal.
Jogilag az eroszaktevok vonhatoak felelossegre, es remelnem is, hogy lecsukjak oket jo hosszu idore.
Egyebkent pedig meggondolnam, hogy legkozelebb is ugyezt teszem-e, es bannam, hogy senki nem figyelmeztetett elore, hogy ne csinaljak ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!