Nemi eroszak es aldozathibaztatas?
Aki nemi eroszakot tesz, nyilvan nem vedekezhet a birosagon azzal, hogy az aldozat, hogy oltozott, hogy viselkedett. De nem ertem, hogy miert baj, ha szova teszem, hogy a nok magukat sodorjak veszelybe kihivo oltozekkel es viselkedessel. Miert gondoljak, hogy ezzel az eroszaktevoket probalom mentegetni?
Szerintem ez olyan, mint az autoban hagyott erszeny. Nyilvan csak az a bunos, aki feltori az autot, de megis magad ellen hivod ki a sorsot, ha nem vigyazol.
Erdekelne, hogy ti mit gondoltok errol!
Koszonom a valaszokat, latom megoszlanak a velemenyek.
A "nincs osszefugges az oltozkodes/viselkedes megeroszakolas kozott" kommentre reagalva... hat nem tudom. Sokszor hallani pl, hogy buliban megdugta valaki a hulla reszeg csajt, akik masnap jon csak ra mi tortent.
Nem gyozom hangsulyozni, hogy az eroszaktevonek ez nem lehet kifogas, menjen bortonbe, stb. DE! Ha a csaj nem issza eszmeletlenre magat, akkor valoszinu nem alakul igy a dolog. Tehat ha megfogadja az intelmeket, es esszel bulizik, akkor jobban jar. Nem?
Az a baj, hogy a pasik nem is értik, hogy egy kicsit csinosabb nő is min megy keresztül... Sima farmer pólóban is olyanokat szólnak be az utcán ismeretlenek, hogy ijesztő. Itt ne feltétlen építőmunkás emberekre gondolj, jóvágású "öltönyös úriemberek" is simán odaszólnak. Most akkor mi legyen? Mit vegyek fel szerinted? Aztán ugye nem mindenhova mehetek én sem farmerben, vagy 40 fokban mit tanácsolsz? Mi van ha céges dress code a magassarkú és a smink? Most mondanád, hogy nem erre gondoltál, de nézd meg az alábbi videót. Arról szól, hogy egy nő farmerban és pólóban sétál rejtett kamerával 10 órát new yorkban és eközben miket mondanak neki. Ugye ez is az ő hibája? Mármint miért ment utcára, nem?
https://www.youtube.com/watch?v=b1XGPvbWn0A
A főnökünk épp tegnap közölte az egyik lánnyal, hogy azért fogdossa a seggét valamelyik bunkó munkatársunk, mert a lány hívja ki maga ellen a sorsot... Persze, céges öltözékben bizonyára nagyon felhívja magára egy olyan "férfi" figyelmét, akihez még sosem szólt önszántából. Jól látszik, hogy az áldozathibáztatással csak oda jutsz, hogy a nő nem mer szólni és védelmet kérni, mert még ő lesz leribizve. Ha el akarod kapni az ilyen barmokat, akkor az áldozatokat nem szabad elijesztened attól, hogy el merjék mondani, hogy mi történt velük. Ez a lány egy hozzád hasonló főnöknek köszönhetően tegnap megtanulta, hogy senki sem fogja megvédeni, hiába kér segítséget.
Hiába hiszed, hogy ez csak azzal történik, aki 10 centis magassarkúban, 2 cm vakolattal, részegen, felcsúszott szoknyában mászkál, mert nem így van. Engem is többször megfogdostak már, akár fényes nappal a villamoson... Ha valamelyik le is rángat onnan, akkor az én hibám? Vagy előbb megkérdeznéd nagylelkűen, hogy mi volt rajtam, mielőtt az én hibámmá teszed?
Férfiak közt is sokan megtapasztalhatták hogy a nőknek nem egyszerű megfelelni. Vagyis legyen jóképű gazdag és nem bunkó de nem félős az a bizonyos valaki vagyis midnenbe belekötnek. Itt következik hogyha a nőknek nem felel meg semmi akkor elkezdik leszrni a szabályokat és akkor odamondogatják hogy megbsznalak ribi mert úgysincs esélyük ha nem megy ésszel megy erővel. Vagyis nehéz egy nőnek elnyerni a bizalmát szeretetét sőt lehetetlen nagyon sok férfinak mert nagyon kevés az annyira gazdag vagy annyira szép emberke akiért a nők odavannak. Igen nem azt mondom hogy akkor le kell állni minden jöttmenttel hanem hogy ne legyenek ennyire különcök a nők meg ne legyenek ennyire nagyigényűek.
Mit vár egy férfi:(legalábbis általában) legyen vékony és fiatal hosszú hajú.
Egy nő:( legalábbis álltalában) legyen gazdag, jóképű, magas, izmos, jó humorú, okos
melyiknek egyszerűbb megfelelni. Csak nézz meg egy fiú meg egy lány testvért kinek van több udvarlója?
A nők meg kihasználják a helyzetüket ajándékokat kapnak egyebek ezzel jutnak.
#12: Kerlek olvasd el ujra a hozzaszolasaimat!
Mar tobbszor leirtam, hogy szerintem sem lehet egy not hibaztatni azert ha megeroszalkoljak, meg akkor sem ha meztelenul maszkal az utcan, es flortol az osszes utjaba kerulo pasival! Vilagos?!
Nem ertem, hogy miert teszel ugy, mintha az eroszaktevok oldalan allna, aki ovatossagra int.
Ha bemegyek egy kocsmaba, hogy "mi a k anyatok van?!" es jol megvernek, buntetojogilag az sem az en hibam, de megis okosabb lett volna ha csak egy "jo napot"-tal koszonok.
#14-es. A lenyeg a valodi veszelyek es azok eselyenek felmeresen van.
Ha pl egy zuros kornyeken villogsz a meregdraga teloddal: kihivod magad ellen a sorsot. A lancinges es gumiszobas hasonlat mar a lo tuloldala.
Egyszeruen fel kell fogni, hogy nem az idealis vilagban elunk, ovatosnak kell lenni.
# 12/13 Időpont ma 12:34
"Az a baj, hogy a pasik nem is értik, hogy egy kicsit csinosabb nő is min megy keresztül... Sima farmer pólóban is olyanokat szólnak be az utcán ismeretlenek, hogy ijesztő. Itt ne feltétlen építőmunkás emberekre gondolj, jóvágású "öltönyös úriemberek" is simán odaszólnak."
De, szerintem általánosságban többen vagyunk akik értik ezt nagyon jól. Mármint persze, nekünk nem szólongatnak be mondjuk óránként, hogy megbsznának, de na. El tudjuk képzelni nagyon jól, hogy milyen az amikor állandó jelleggel, és gyakran megy az, amit mi ritkábban kapunk.
"Most akkor mi legyen? Mit vegyek fel szerinted? Aztán ugye nem mindenhova mehetek én sem farmerben, vagy 40 fokban mit tanácsolsz? Mi van ha céges dress code a magassarkú és a smink? Most mondanád, hogy nem erre gondoltál, de nézd meg az alábbi videót. Arról szól, hogy egy nő farmerban és pólóban sétál rejtett kamerával 10 órát new yorkban és eközben miket mondanak neki. Ugye ez is az ő hibája? Mármint miért ment utcára, nem?"
De nem erről beszélek. Legalábbis én nem, ezt szeretném tisztázni. 1:03-nál tökéletes az az oldalranézés. Azt mindenki érti.
"A főnökünk épp tegnap közölte az egyik lánnyal, hogy azért fogdossa a seggét valamelyik bunkó munkatársunk, mert a lány hívja ki maga ellen a sorsot... Persze, céges öltözékben bizonyára nagyon felhívja magára egy olyan "férfi" figyelmét, akihez még sosem szólt önszántából."
Ennek a főnöknek nincs egy kevésbé paraszt főnöke, aki lerúgná a veséjét? Komolyan kérdezem.
"Jól látszik, hogy az áldozathibáztatással csak oda jutsz, hogy a nő nem mer szólni és védelmet kérni, mert még ő lesz leribizve. Ha el akarod kapni az ilyen barmokat, akkor az áldozatokat nem szabad elijesztened attól, hogy el merjék mondani, hogy mi történt velük. Ez a lány egy hozzád hasonló főnöknek köszönhetően tegnap megtanulta, hogy senki sem fogja megvédeni, hiába kér segítséget."
Ez így van. Csak nem erről beszélt a kérdező. Ha a hölgy mondjuk egy pántnélküli miniruhában csinálta volna ugyanezt, garantálom, hogy 1-2 óra alatt megkapja a 2 perces videóanyagot. Erről beszéltünk, nem többről.
"Hiába hiszed, hogy ez csak azzal történik, aki 10 centis magassarkúban, 2 cm vakolattal, részegen, felcsúszott szoknyában mászkál, mert nem így van."
Senki nem mondta azt, hogy csak velük történik. Velük gyakrabban történik. Ennyi lett mondva.
"Engem is többször megfogdostak már, akár fényes nappal a villamoson... Ha valamelyik le is rángat onnan, akkor az én hibám? Vagy előbb megkérdeznéd nagylelkűen, hogy mi volt rajtam, mielőtt az én hibámmá teszed?"
Szerintem itt a kulcsmondat, és ez a baj. Nem tudom a kérdezővel mi a helyzet, de ha ez nekem is szólt, akkor elbeszélünk egymás mellett (és nem csak mi, de valamiért a "megint áldozathibáztattok" oldal sosem érti, hogy mire gondol a másik). A büdös életben nem gondolnám, hogy az áldozat hibás lehet.
De nem ártana végre ehhez a témához nem szent tehénként állni. Mert azzal nem lesz megoldva, hogy bizonyos köröknek már az is áldozathibáztatás, ha azt tanácsoljuk, hogy a nyócker közepébe matt részegen ne egyedül menjen az ember haza. Nem ilyen világban élünk, bármennyire is nem tetszik nekem sem.
Nem hibás vagy, nem felelős, és nem feltétlenül tehetsz ellene. De ettől még nem lehet felelőtlenül "engem nem érhet semmi baj" módra élni. Tudod, "de hát zöld volt", mondja az akit elütnek a zebrán. Ő sem hibás és nem is felelős. Még az sem feltétlenül igaz, hogy tehetett volna bármit, mert egy elszabadult kamion elől nincs hova futni. De az ő életébe került mégis mindez. Áldozathibáztatás lenne azt elemezni, hogy miért történt a baleset, és miképp lehet elkerülni? Mert jelenleg az összes ilyen próbálkozás el van nyomva ezzel a szöveggel. Ami néhol jogos (lásd bármelyik híroldal kommentszekciója), néha meg nem.
Kedves kérdező, épp arról szólt a hozzászólásom, hogy hiába tartja be valaki az általad óvatosságként említett szabályokat, mert akkor is odaszólnak és akkor is megfogdossák. Értem, hogy nem tartod elfogadhatónak az erőszakot akkor sem, ha meztelen egy nő.
A hozzászólásommal nem azt mondom én sem, hogy nosza lányok, induljunk, hívjuk ki magunk ellen a sorsot, igyunk annyit, hogy azt sem tudjuk hol vagyunk aztán látogassunk el a nyolcadik kerület szívébe, hanem azt, hogy sokan tévesen erre asszociálnak a nemi erőszak kapcsán. Ezért mondtam, hogy károsnak tartom az áldozat szerepét hangsúlyozni, mert hamis biztonságérzetet kelt, hogy ez velünk nem történhet meg, ha nem tesszük ezt, közben ráhúzzák hasonló okokkal a lepedőt majdnem minden nőre, akiről kiderül, hogy történt vele valami.
Köszönteném még a 15-öst, aki engem igazol :D Talált egy elméletet, amivel validálja magának az undorító viselkedést és büszke is rá. Neki és a társainak aztán mindegy, hogy én ki vagyok és hogy viselkedem, mert ő az összes nő ellen harcot hirdetett.
Te is a ló túloldalán vagy. Azt mondod, az erőszakolót, hibáztatod, miközben az áldozatot vádolod, hogy "kihívja maga ellen a sorsot". Pontosan ez az áldozathibáztatás. Egyszerűen nem lehet úgy élni, hogy attól rettegsz, ha kicsit nem vagy résen, áldozat leszel. És közel sem arról van szó, hogy zűrös környéken kikapják a kezedből a telefont, mert ha nem figyelsz, akkor simán kikapják máshol is. Sőt, zűrös könyéken eleve óvatosabb az ember. Akárhányszor előveszed a telefonod utcán, tömegközlekedési eszközön, ahogy fogalmaztál, önmagad sodrod veszélybe. Bárhol teszed, támadási felületet nyújtasz.
Ahogy egy nő is, úgy öltözik, ahogy kényelmesen érzi magát, vagy csak egyszerűen tetszeni akar a környezetének. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kihívja maga ellen a sorsot, hogy leszorítsák és megbässzák. Férfi is öltözhet úgy, hogy tetszeni akar a környezetének, jó benyomást akar kelteni. Mert mondjuk business casual-ben jobban szóba állnak vele a nők. Kihívja maga ellen a sorsot vagy veszélybe sodorja magát, ha emiatt mondjuk gazdagnak nézik és kirabolják?
Mi van, ha nem "hagyod" az autóban a táskád, pénztárcád, hanem benne ülsz a kocsiban mellette és valaki pirosnál benyit vagy beveri az üveget és kikapja MELLŐLED? Mert ilyen is van.
Vagy őket nem érinti ez a felelősség, csak azokat, akiket megerőszakolnak vagy akiknek rossz hírű környéken kapják ki a kezéből a telefont?
#18: koszi a jo osszefoglalot.
#20: A hibaztatas es az ovatossagra intes mas-mas fogalom. Ha anyad azt mondja, hogy nezz korul a zebran kisfiam, akkor gondolom nem tamadsz ra, hogy "nehogy mar azt vedd aki, nem lassit!". Itt ugyanez a helyzet.
Probalj megtenni mindent, hogy csokkentsd a baj valoszinuseget! Ne igyal felelotlenul, ne oltozkodj kihivoan, nezz korul a zebran, zard be az ajtot, ne igyal bele mastol kapott italba, stb, stb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!