Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kötelező-e adnom kulcsot a...

Kötelező-e adnom kulcsot a tulajdonosban, mint a lakás albérlője hevederzár felszereltetése esetén?

Figyelt kérdés
A tulajdonos nem akar költeni a lakásra, a hevederzárat saját zsebből fizettem, mert nem biztonságos az 1 db zár a panellakás ajtaján. Most kulcsot kért a tulajdonos a hevederzár felszerelése után. Egyáltalán bejöhet a lakásba, ha én nem vagyok ott?

2016. márc. 24. 09:00
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A következő megoldást tettem. Adtam kulcsot a hevederzárhoz, mert megegyeztünk, hogy majd le lesz vonva ez is a bérleti díjból. Ellenben kicserélem az ajtóban lévő zárbetétet, mivel az még eredeti, még a régi lakóknak is lehet belőle másolata. Nos, ebből nem adok másolatot, és ha egyszer jelzi, hogy nem tudta kinyitni, akkor egyértelmű, hogy be akart jönni, tehát nem bízhatok meg benne egyáltalán. Más az ha szól, és szeretne körbenézni, és más az, ha a tudtom nélkül akar bemenni és nézelődni, esetleg kutakodni. Már hallottam olyat egy ismerőstől, hogy a tulaj elszólta magát, hogy ne adjanak egy szebb szőnyeget? Ott egyértelműen bent voltak szétnézni. Nem lehet megbízni senkiben. Egyébként ezt a lakást szépítgetem, kifestettem, a tulaj nagyon elégedett, hogy szép lett minden.
2016. márc. 27. 12:24
 12/20 anonim ***** válasza:
hát necces kérdés ez. viszont jogilag egy az egyben ugyanott vagy, hát tök mindegy h az egyik vagy a másik zár miatt nem tud bemenni ...
2016. márc. 27. 18:04
 13/20 anonim ***** válasza:
Ha nem akar besurranni, akkor nem kér kulcsot. Ez ilyen egyszerű. Valóban köteles vagy időnként beengedni, de ebből nem következik, hogy igényt tarthatna kulcsra.
2016. márc. 27. 23:20
 14/20 anonim ***** válasza:

én bizony minden nap felmegyek és körbenézek a lakásban, sajnos volt épp elég rossz tapasztalatom, hogy pl szétfűrészelték még a parkettát is, mert éppen arra vezettek valami kábelt a nethez, a fal fúrkálásáról meg a szőnyegek tönkretételéről már nem is beszélve ...

úgyhogy engem nem érdekel, mit mond, naponta munka után felugrok 5 percre egy kávéra és körbenézek h minden rendben van-e. ha nem tetszik, elmehet, de azért álljunk meg, az én tulajdonomat teszi tönkre!! aztán majd elmegy, és ott hagyja nekem a sokszázezres károkat ... na nem, ilyet nem játszunk. úgyhogy téged se igazán értelek, nyilván a tulaj vigyázni akar a lakására, és pl nem úgy akarja majd találni 1 hónap múlva, hogy még a parkettát is felszedted meg az összes ülőgarnitúrát levörösboroztad .... most nem?

2016. márc. 28. 12:12
 15/20 A kérdező kommentje:
14-es! Bocs, de én úgy otthagynám az albérletedet, mint a sicc. Természetes, hogy időnként megnézi, hogy rendben van-e. Itt egy kicsit másról van szó. Egy elhanyagolt lakásról van szó, amit én szépítek, rendbe teszek folyamatosan. A tulajnak is tetszik minden változás, hiszen megbeszéltük előtte. Szerintem nem sok bérlő van, aki kicseréli kapásból a wc csészét újra, tartállyal együtt, a csapokat lecseréli újra,...stb. Igényes kis lakás lett már most is belőle.
2016. márc. 29. 23:00
 16/20 anonim ***** válasza:

oké ez így rendben van, de hidd el, sajna elég kevés az olyan albérlpő, aki sajátjaként tekint az albérletre, és mint példaként említettem, nem vörösboros nyomokat hagy a kényes színű ülőgarnitúrán, hanem netán még csinosítgatja is a lakást.

sajnos nekem volt éppen elég rossz tapasztalatom, de ha te kivétel vagy, akkor rendben, bár nekem lenne ilyen albérlőm, és akkor hidd el, engem se érdekelne h megnézzem, hogyan élsz és mit csinálsz ...

2016. márc. 30. 08:26
 17/20 A kérdező kommentje:
Az albérletbe én vittem szőnyeget, ülőgarnitúrát, új asztalt. Mindenre vigyázok, mintha az enyém lenne. Pont ez az érdekes, hogy néha már túlzásba is viszem a felújítást. Az ablak ki akar esni, be kell gittelnem, le kell festenem.
2016. márc. 30. 09:33
 18/20 anonim ***** válasza:

"én bizony minden nap felmegyek és körbenézek a lakásban"

14: Szét is rugnám a valagadat.

2016. márc. 30. 10:40
 19/20 anonim ***** válasza:
mert? és talán megfizeted nekem a kárt, amit okoznak? többszázezres nagyságrendben?
2016. márc. 30. 13:15
 20/20 anonim ***** válasza:

"mert? és talán megfizeted nekem a kárt, amit okoznak? többszázezres nagyságrendben?"

Neked két lehetőséged van.

1. Kiadod az ingatlanodat és vállalod az ezzel kapcsolatos eshetőleges kockázatokat.

2. Nem adod ki senkinek és akkor biztosan nem ér kár.

Azt viszont jó tudnod, hogy ha bérleti szerződést kötsz valakivel az ingatlan egészére vonatkozóan, akkor ott neked a bérlet időtartamára nincs semmi keresnivalód. A bérlő azért fizet, hogy a maga teljességében ZAVARTALANUL birtokolja az ingatlant és a te ellenőrzési lehetőséged nem lehet napi szintű zaklatás.

Amíg a pénzt benyeled a bérlőtől, addig neked kuss van és nincs nála semmi keresnivalód.

Ha meg ESETLEG kár ér, akkor fordulhatsz a bírósághoz, visszatarthatod a kauciót, de ahhoz neked nincs jogod, hogy úgymond kármegelőzési célzattal nap nap után oda told a pofádat és alkalmatlankodj.

2016. márc. 30. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!