Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kötelező-e adnom kulcsot a...

Kötelező-e adnom kulcsot a tulajdonosban, mint a lakás albérlője hevederzár felszereltetése esetén?

Figyelt kérdés
A tulajdonos nem akar költeni a lakásra, a hevederzárat saját zsebből fizettem, mert nem biztonságos az 1 db zár a panellakás ajtaján. Most kulcsot kért a tulajdonos a hevederzár felszerelése után. Egyáltalán bejöhet a lakásba, ha én nem vagyok ott?

2016. márc. 24. 09:00
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
49%
tyűűű ez jó jogi kérdés. alapjaiban nem, hiszen az idő alatt te rendelkezel a lakással, de ez teljesen egyedi kérdés, attól függ, az albérleti szerződésben hogyan rögzítettétek ezeket a dolgokat.
2016. márc. 24. 09:08
 2/20 anonim ***** válasza:
57%

Nem mehet be, ha nem vagy ott. Viszont nem lehetetlenítheted el a bejutását, a saját tulajdonába.

Tehát adni kell neki kulcsot, de nem használhatja.

2016. márc. 24. 09:10
 3/20 anonim ***** válasza:
Le lehet adni egy kulcsot zárt borítékban a házmesternek. Így kapott is kulcsot a tulajdonos, meg nem is használhatja ellenőrzés nélkül.
2016. márc. 24. 09:14
 4/20 anonim ***** válasza:
41%
Termèszetesen kötelező adnad, hiszen ő a lakás tulajdonosa.
2016. márc. 24. 09:14
 5/20 anonim ***** válasza:
84%

Ha a lakást kizárólagosan bérled, akkor rajtad múlik, nem vagy köteles kulcsot adni. A birtokodat ugyanis jogodban áll megvédeni, még a tulajdonossal szemben is, akár úgy is, hogy azt bejárhatatlanná teszed számára.

A tulajdonos csak az engedélyeddel léphet be a lakásba.

2016. márc. 24. 09:34
 6/20 anonim ***** válasza:
84%
Még egy dolog: a bérleti szerződés ezzel ellentétes kikötése jogilag érvénytelen.
2016. márc. 24. 09:36
 7/20 anonim ***** válasza:

Vagy add el neki az egyik kulcsot a heveder zár árának feléért :D

(csak poén volt)

2016. márc. 24. 13:04
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell kulcsot adnod.

De az nem igaz, hogy a tulajdonos csak az engedélyeddel léphet a lakásba. Jogod van kirekeszteni a tulajt a bérlet időtartama alatt, elvégre azért bérled és nem vagy köteles megbízni minden fokhagymaszagú senkiháziban viszont köteles vagy biztosítani, hogy adott időközönként éljen a tulaj az ellenőrzési jogával, tehát bizonyos időközönként 3-6 havonta legalább egyszer lehetővé kell tenned számára azt, hogy a bérleményt ellenőrizze, nem-e teszel kárt a bútorzatban, az ingatlanban.

2016. márc. 24. 14:47
 9/20 anonim ***** válasza:
Szerintem a tulajdonos számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy ellenőrizze a tulajdonát, persze, lehet, a te jelenlétedben. Hogy nem okoztál -e nagy károkat, nem tetted -e tönkre a lakását. Vagy nem alakítottad -e olyan módon, amihez ő nem adja a beleegyezését. Ehhez szerintem joga van.
2016. márc. 24. 15:15
 10/20 anonim ***** válasza:
8-asnál a pont.
2016. márc. 25. 09:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!