Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Támogatod, hogy a jövőben így...

Támogatod, hogy a jövőben így is fel lehessen venni a feleségnek a férje nevét?

Figyelt kérdés

A férj teljes neve Kovács István, a feleség teljes neve Magyar Mária

• A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja a saját keresztnevét pl. Kovácsné Mária

• A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, pl. Kovácsné.

• A férj teljes nevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét pl. Kovács Istvánné Mária

• A férj teljes nevét veszi fel, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét, pl. Kovács István Mária

2016. jan. 16. 13:58
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja a saját keresztnevét pl. Kovácsné Mária "

Kicsit furcsa, szerintem nem igazán azonosítja az embert.

"A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, pl. Kovácsné. "

Ez ütközik a Vezetéknév Keresztnév szerkezettel, nagyon nem tartom jó ötletnek, a legtöbb adatbázis sem tudna mit kezdeni vele.

"A férj teljes nevét veszi fel, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét, pl. Kovács István Mária"

"A férj teljes nevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét pl. Kovács Istvánné Mária "

Ezzel nincs különösebben probléma, bár "feleslegesnek" hat így, hogy megszokás a "Kovács Istvánné" is.

Ez elég fura, főleg, hogy összetéveszthető a két keresztneves (születésétől fogva) névszerkezettel.

Összességben én is egyetértek a szabad névválasztással, de szerintem a név töltse be az azonosító funkcióját, és ne legyen olyan, ahova "több úton",(mint a 4. eset) el lehet jutni. Vagy olyan, mint a második, ahol az "ország kb negyede-fele" ugyanazon a néven fut.

Sok kellemetlen helyzet lehet belőle, és ott is a "senki sem hibázott" eset van, de valahogy nem túl jó.

Ahogy azt sem tartanám jónak ha pl Kovácsné maga jön-re 10 ember felállna egy váróban vagy személyi igazolvány szám alapján szólítanának (pl:1234567..-es) jöjjön, vagy adminisztrációs hibák lennének.

2016. jan. 16. 14:47
 12/24 A kérdező kommentje:

Kedves nyolcas válaszoló hölgy: neked is igazad van.

Elmondom én is a véleményem: szerintem az lenne a legjobb, ha a házasság során egy közös nevet alakítanának ki, amit mind a két fél felvesz. Ha én például Nagy István vagyok és feleségül veszem Kiss Máriát, akkor én Nagy-Kiss István, a feleségem pedig Nagy-Kiss Mária legyen, míg a gyermekeink is a Nagy-Kiss vezetéknevet vennék fel. Lehetővé tenném, hogy a név kettőnél több tagú is legyen, így hogyha pl. a fiam, ifjabb Nagy-Kiss István összeházasodik Kovács Erzsébettel, akkor Nagy-Kiss-Kovács István és Nagy-Kiss-Kovács Erzsébet is lehessenek. De ha a fiam, Nagy-Kiss István elválik és új felesége Falusi-Budai Mária lesz, akkor Nagy-Kiss-Falusi-Budai István és Nagy-Kiss-Falusi-Budai Mária alakban is felvehessék egymás nevét. Mondjuk ez lehet hogy csak az én bonyolult gondolkodásom.

Mindenkinek köszönöm, akik válaszoltak a kérdésemre:

Üdvözlettel: Ádám s.k.

2016. jan. 16. 14:47
 13/24 A kérdező kommentje:

10-es, részben neked is igazad van. Van, aki nem veszi fel a férje nevét, főleg akiknek doktori címük is van. De szerintem az, hogyha valakik összeházasodnak, akkor azzal is kifejezhetik, hogy egymás nevét felveszik.

11-es, köszönöm a reakciódat a névváltozat-terveimre.

2016. jan. 16. 14:50
 14/24 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy "így is fel lehessen venni"? Legalább utána néztél volna, hogy egyáltalán mik engedélyezettek. Így is akad jópár lehetőség.

Feleség:

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy

b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy

c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, vagy

d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.

Férj:

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy

b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.

2016. jan. 16. 15:10
 15/24 A kérdező kommentje:
Utána néztem, ezt bizonyítja a 4-es válasz is, ami az én kommentem. Vádaskodás és provokáció helyett inkább kedvesebben is válaszolhattál volna. Képzeld, megtettem, utánanéztem, "kedves" (vagy nem?) 14-es!
2016. jan. 16. 15:20
 16/24 anonim ***** válasza:
71%

"akkor Nagy-Kiss-Falusi-Budai István és Nagy-Kiss-Falusi-Budai Mária alakban is felvehessék egymás nevét."

Ugye ezt nem gondolod komolyan?! A végén mg lenne egy szerencsétlen gyerek, akinek negyven vezetékneve ill. tizenöt keresztneve lenne.

2016. jan. 16. 16:05
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

"Kovács István Mária"

Ez így eléggé hülyén hangzik, én valami travira asszociálnék.

2016. jan. 16. 17:24
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Ezeknek a többsége engedélyezett, keresztnév nélküli változat hülyeség, a férj keresztnevének toldalék nélküli felvétele erősen megtévesztő.

A négy vezetéknév se túl nyerő, kicseszés az illetővel, főleg, ha hosszabb részekből áll össze. Mindig van olyan hülye, aki meglépi.

2016. jan. 16. 18:23
 19/24 anonim válasza:
47%

Én mindenképp szerettem volna felvenni a férjem vezetéknevét, mert nagyon különleges és nagyon szép + a keresztnevem is jól passzol hozzá, így szépen hangzik.

Először kötőjellel akartam, de mivel nekem alapból hosszú nevem van + az ő vezetékneve is viszonylag hosszú, ezért az aláírásoknál elég nagy bajban lettem volna.

Így lett az, hogy felvettem az ő vezetéknevét, az én vezetéknevemből maradt a kezdőbetű és a keresztnevem. Tehát a fenti példával ez úgy hangzik, hogy Kovács M. Mária.

2016. jan. 16. 18:50
 20/24 anonim ***** válasza:

Én sosem változtatnék nevet és nem értem, mi értelme (kivéve, ha valakinek extra hülye neve van), de mivel nem árt senkinek és igény van rá, szerintem lehetne engedni a Kovácsné Mária formát is. Sokaknak fontos, hogy a névből látsszon, hogy házas, de elég neki egy vezetéknév, mert egyes neveknél túl hosszú lenne, pl. a Szentpéterváriné Mogyorófalussy Amarilla Kunigunda. Köznyelvben egyébként is használatos a "Szabóné Kati" és hasonlók, lehetne hivatalosan is.

A másik három nekem nem tetszik, a Kovács Istvánné Mária még elmegy, nem rosszabb, mint a Kovács Istvánné Tóth Mária. De a Kovács István Mária tényleg olyan, mint egy hímnős név, ráadásul egyre inkább terjednek az olyan nevek, amikből az úristen nem mondja meg, fiú vagy lány, ez még jobban összezavarná. A sima Kovácsné meg kicseszés lenne, egy embernek legyen már vezetékneve+keresztneve, egyetlen névvel semmilyen űrlapot nem lehet kitölteni, még egy repülőjegyet se tudsz foglalni.

2016. jan. 16. 22:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!