Támogatod, hogy a jövőben így is fel lehessen venni a feleségnek a férje nevét?
A férj teljes neve Kovács István, a feleség teljes neve Magyar Mária
A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja a saját keresztnevét pl. Kovácsné Mária
A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, pl. Kovácsné.
A férj teljes nevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét pl. Kovács Istvánné Mária
A férj teljes nevét veszi fel, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét, pl. Kovács István Mária
"A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja a saját keresztnevét pl. Kovácsné Mária "
Kicsit furcsa, szerintem nem igazán azonosítja az embert.
"A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, pl. Kovácsné. "
Ez ütközik a Vezetéknév Keresztnév szerkezettel, nagyon nem tartom jó ötletnek, a legtöbb adatbázis sem tudna mit kezdeni vele.
"A férj teljes nevét veszi fel, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét, pl. Kovács István Mária"
"A férj teljes nevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét pl. Kovács Istvánné Mária "
Ezzel nincs különösebben probléma, bár "feleslegesnek" hat így, hogy megszokás a "Kovács Istvánné" is.
Ez elég fura, főleg, hogy összetéveszthető a két keresztneves (születésétől fogva) névszerkezettel.
Összességben én is egyetértek a szabad névválasztással, de szerintem a név töltse be az azonosító funkcióját, és ne legyen olyan, ahova "több úton",(mint a 4. eset) el lehet jutni. Vagy olyan, mint a második, ahol az "ország kb negyede-fele" ugyanazon a néven fut.
Sok kellemetlen helyzet lehet belőle, és ott is a "senki sem hibázott" eset van, de valahogy nem túl jó.
Ahogy azt sem tartanám jónak ha pl Kovácsné maga jön-re 10 ember felállna egy váróban vagy személyi igazolvány szám alapján szólítanának (pl:1234567..-es) jöjjön, vagy adminisztrációs hibák lennének.
Kedves nyolcas válaszoló hölgy: neked is igazad van.
Elmondom én is a véleményem: szerintem az lenne a legjobb, ha a házasság során egy közös nevet alakítanának ki, amit mind a két fél felvesz. Ha én például Nagy István vagyok és feleségül veszem Kiss Máriát, akkor én Nagy-Kiss István, a feleségem pedig Nagy-Kiss Mária legyen, míg a gyermekeink is a Nagy-Kiss vezetéknevet vennék fel. Lehetővé tenném, hogy a név kettőnél több tagú is legyen, így hogyha pl. a fiam, ifjabb Nagy-Kiss István összeházasodik Kovács Erzsébettel, akkor Nagy-Kiss-Kovács István és Nagy-Kiss-Kovács Erzsébet is lehessenek. De ha a fiam, Nagy-Kiss István elválik és új felesége Falusi-Budai Mária lesz, akkor Nagy-Kiss-Falusi-Budai István és Nagy-Kiss-Falusi-Budai Mária alakban is felvehessék egymás nevét. Mondjuk ez lehet hogy csak az én bonyolult gondolkodásom.
Mindenkinek köszönöm, akik válaszoltak a kérdésemre:
Üdvözlettel: Ádám s.k.
10-es, részben neked is igazad van. Van, aki nem veszi fel a férje nevét, főleg akiknek doktori címük is van. De szerintem az, hogyha valakik összeházasodnak, akkor azzal is kifejezhetik, hogy egymás nevét felveszik.
11-es, köszönöm a reakciódat a névváltozat-terveimre.
Mi az, hogy "így is fel lehessen venni"? Legalább utána néztél volna, hogy egyáltalán mik engedélyezettek. Így is akad jópár lehetőség.
Feleség:
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, vagy
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
Férj:
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
"akkor Nagy-Kiss-Falusi-Budai István és Nagy-Kiss-Falusi-Budai Mária alakban is felvehessék egymás nevét."
Ugye ezt nem gondolod komolyan?! A végén mg lenne egy szerencsétlen gyerek, akinek negyven vezetékneve ill. tizenöt keresztneve lenne.
"Kovács István Mária"
Ez így eléggé hülyén hangzik, én valami travira asszociálnék.
Ezeknek a többsége engedélyezett, keresztnév nélküli változat hülyeség, a férj keresztnevének toldalék nélküli felvétele erősen megtévesztő.
A négy vezetéknév se túl nyerő, kicseszés az illetővel, főleg, ha hosszabb részekből áll össze. Mindig van olyan hülye, aki meglépi.
Én mindenképp szerettem volna felvenni a férjem vezetéknevét, mert nagyon különleges és nagyon szép + a keresztnevem is jól passzol hozzá, így szépen hangzik.
Először kötőjellel akartam, de mivel nekem alapból hosszú nevem van + az ő vezetékneve is viszonylag hosszú, ezért az aláírásoknál elég nagy bajban lettem volna.
Így lett az, hogy felvettem az ő vezetéknevét, az én vezetéknevemből maradt a kezdőbetű és a keresztnevem. Tehát a fenti példával ez úgy hangzik, hogy Kovács M. Mária.
Én sosem változtatnék nevet és nem értem, mi értelme (kivéve, ha valakinek extra hülye neve van), de mivel nem árt senkinek és igény van rá, szerintem lehetne engedni a Kovácsné Mária formát is. Sokaknak fontos, hogy a névből látsszon, hogy házas, de elég neki egy vezetéknév, mert egyes neveknél túl hosszú lenne, pl. a Szentpéterváriné Mogyorófalussy Amarilla Kunigunda. Köznyelvben egyébként is használatos a "Szabóné Kati" és hasonlók, lehetne hivatalosan is.
A másik három nekem nem tetszik, a Kovács Istvánné Mária még elmegy, nem rosszabb, mint a Kovács Istvánné Tóth Mária. De a Kovács István Mária tényleg olyan, mint egy hímnős név, ráadásul egyre inkább terjednek az olyan nevek, amikből az úristen nem mondja meg, fiú vagy lány, ez még jobban összezavarná. A sima Kovácsné meg kicseszés lenne, egy embernek legyen már vezetékneve+keresztneve, egyetlen névvel semmilyen űrlapot nem lehet kitölteni, még egy repülőjegyet se tudsz foglalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!