Támogatod, hogy a jövőben így is fel lehessen venni a feleségnek a férje nevét?
A férj teljes neve Kovács István, a feleség teljes neve Magyar Mária
A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja a saját keresztnevét pl. Kovácsné Mária
A férj vezetéknevét veszi fel a házasságra utaló toldással, pl. Kovácsné.
A férj teljes nevét veszi fel a házasságra utaló toldással, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét pl. Kovács Istvánné Mária
A férj teljes nevét veszi fel, majd ahhoz kapcsolja saját keresztnevét, pl. Kovács István Mária
A -né csak akkor értelmes (valamennyire), ha vagy a férj keresznevével együttt veszi fel (Kovács Istvánné), vagy Kovácsné+lánykori név.
A -né toldalék + saját keresztnév értelmetlen, mert ilyen seteben a KÖZÖS vezetéknévnek van értelme. Ez így CSAK akkor lenne jogos, ha a férj is ezentúl Kovácsné-ként szerepelne
Ugyanez érvényes a többi variációra is.
Én mondok jobbat, a feleség vehesse fel a férje keresztnevét is, mennyire vagány lenne már, hogy mondjuk egy középkorú tanítónőt Kovácsné Magyar Istvánnak hívnának? :-)
"-Pityu néni, jó így a feladat?"
1-es válaszoló:
az igaz, hogy ez mindenkinek a magánügye, de ameddig nem garantál a törvény szabadságot a házasuló párnak a névválasztásban, addig a magánügyéről a feleség nem dönthet. Kovács István felesége csak Kovácsné Nagy Mária, Kovács-Nagy Mária, Kovács Istvánné, Kovács Mária, Nagy-Kovács Mária, Nagy Mária és Kovács Istvánné Nagy Mária lehet. A törvény se garantál szabadságot a névválasztásról. Ha garantálna, akkor az én kérdésemet se tettem volna fel.
2-es válaszoló:
Például a Kovács István Béláné mitől értelmesebb a Kovácsné Máriától? Szerintem hogyha egy nő a férje teljes nevét veszi fel, Kovács István Béláné lesz, akkor hogyha lehagynánk az utolsó szót, akkor a nő is Kovács István lenne, hiszen nem is ahhoz kapcsolódik a -né. Szerintem pl. a Kovácsné ugyanolyan értelmesebb, mint a Kovács Istvánné. Egyik esetben sem hagyja meg a lánykori nevét a feleség, csak a Kovácsné még rövidebb lenne mint a Kovács Istvánné. A Kovácsné Mária pedig azoknak lenne jó, akik hangsúlyozni akarják, hogy ők feleségek (vagyis -né) de a keresztnevüket meg akarják hagyni, viszont a vezetéknevüket nem. Akkor mondjuk Nagy Mária mit csináljon? Kovács Istvánné nem akar lenni, mert akkor a keresztnevét elveszti, Kovácsné Nagy Mária nem akar lenni, mert a vezetéknevét nem akarja megtartani, Kovács Mária nem akar lenni, mert ő -né akar lenni, akkor milyen lehetőség marad? Kovácsné Mária.
A Kovács Istvánné Máriáról pedig azt mondom, hogy az a személy a férje teljes nevét fel akarja venni és a keresztnevét meg akarja tartani, de a vezetéknevét nem, mert mondjuk nagyon régen összeveszett az apjával, vagy nem előnyös számára (pl. Habókos Mária), de a férje teljes nevét fel akarja venni, mert a Kovácsnéból még nem jönnének rá, hogy kinek a felesége, hiszen a Kovács név rendkívül gyakori, de a keresztnevét is meg akarja hagyni, hiszen azon szólítják. Kovács Istvánnéhoz se megyünk oda csak úgy, hogy Szia Istvánné. Ebből még nem tudjuk meg, hogy hogy hívják.
Mindenesetre köszönöm a válaszotokat, örülök, hogy elolvastátok a kérdésemet és válaszoltatok rá!
Üdvözlettel: Ádám
3-as válaszoló:
Akkor azt hinnék a nőről hogy Magyar Istvánnak hívják, pedig ő Magyar Mária, a férje pedig Kovács István. Akár azt is jelentené az a név, hogy Magyar István egy Kovács nevű emberhez ment hozzá. Nem!
Üdvözlettel: Ádám
Én azt támogatnám, hogy bárki bármilyen nevet bárhogyan felvehessen. Férj a feleségét, feleség a férjét, vagy mindketten kitalált közös nevet.
Mindenki úgy hívatja magát ahogy akarja ez egy elemi szabadságjog kellene, hogy legyen.
Én szívem szerint ezt az egész névfelvételt megszüntetném. Van olyan ismerősöm, aki három házasság után már a negyedik névnél tart, és megint házasodna.
Inkább azt támogatnám, hogy mindenkinek legyen az a neve, amit akar, házasságtól függetlenül.
Én ha nő lennék,nem venném fel senki nevét.
Megmaradna lánykori nevem.
Nem tudom nekem ez olyan fura,hogy hirtelen más lesz a neve az embernek.
Ez a verziók vannak.
Kovács Istvánné(nagyon ódivatú,birtokos,mintha tulajdona lenne a nő,ráadásul egy férfi név+né és nőről van szó,szerintem ez a leggázabb verzió)
Kovácsné Magyar Mária-túl hosszú
Kovács-Magyar Mária-túl hosszú,a kötőjel bonyolítja.
Kovács Mária-ugye ilyenkor elveszti a nő a saját vezetéknevét.
A Kovácsné Mária-túl hétköznapi,falusias,egyszerű
hangzású
Én maradnék Magyar Mária.
Egyaltalan miert kell a hazassaggal nevet valtoztatni? Mindenki marad az addig hasznalt nevevel. Ezen a neven szerzett diplomat, kezdett el kariert epiteni, esetleg ismert lett, barmelyik. A kesobbiekben eleg komplikalt egy nonek a lanykori neven szerzett diplomat, az elso ferj neven szerzett kitonteteseit es a masodik ferj neven levo szerzemenyeit igazolnia.Miert kell a no csak egy fugvenye legyen a ferfinak? tartsa meg o is a nevet es a feleseg is. Miert kell hosszu bizonyitasokba kezdeni, hogy Kovacsne, Anna dr ugyanaz mint szegedine, vagy kolos anna?
Tudom, hogy elsore latszodjen, mar a nevvel is ,hogy a holgy ferjezett, hogy a gyermeke nem "zabi" gyerek. De miert kell ez latszodjon? kinek mi koze hozza?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!