Köteles rész mindenkit megillet?
Komoly öröklési problémával állunk szemben bátyámmal. Édesanyánk 2007-ben meghalt, mára szüleit (a mi nagymamánkat és nagyapánkat) is eltemettük, tavaly decemberben haltak meg. Édesanyánk halála után mi nem tartottunk velük a kapcsolatot, soha nem látogattuk meg őket mivel teljesen más szemléletünk van az életről. Szinte egyszerre hunytak el, néhány óra különbséggel. Ami döbbenet volt számomra az most jött: temetésről is kinéztek minket a gyerekeik (mert volt még 2 bátyja édesanyánknak). Gondoltam azért ez mégis csak így illik, hogy eltemetjük őket tisztességgel. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de ezzel kapcsolatban is volt egy negatív megjegyzése, amit akkor nem értettem. Mi távol lakunk tőlünk, de 2 hete elmentem a szülői házba egyik este (tudtam, hogy nem laknak ott). Ők nem emlékeznek erre, de nekem volt kulcsom a házhoz. Ez amolyan nosztalgia volt számomra, mert gyerekkoromban sokat voltam ott. Az egyik vitrint kinyitottam vesztemre, találtam közüzemű számlákat és egy 2008 keltezésű eltartási szerződést, amitől elsápadtam. Lefényképeztem a telefonommal, és otthon rendesen átolvastam. Az állt benne, hogy mindent a 2 fiúra hagynak: ingatlanokat, és a földet, ami kb 50 hektárnyi. Egy másik papíron ügyvédi aláírással pedig az ingóság is rá van hagyva a két fiúra. Iszonyatosan mérges vagyok, mert ez szerintem disznóság volt tőlük, mert e szerint nekünk semmi jut az örökségből, amire számítottunk mindketten.
A szerződés összege akkor 30.000ft-ra volt meghatározva, pedig úgy tudom, hogy egyikőjüknek sincs munkájuk, a nagyobbik nyugdíjas a másik pedig rokkant nyugdíjból él. A közüzemű számlák a két nagyszülőn maradt, pedig a telekkönyv már rég a két fiú nevén van.
Mit kellene csinálnunk, hogy a jogos rész minket is megillessen és megkapjuk a ránk eső részt?
"Nem hiszem, hogy ezt 2 ember között kellene szétosztani."
Ja, adhatnának nekem is, én se segítettem az elhunytakat semmiben sem.
Megtámadni csak akkor lehet, ha nem teljesítették a szerződésben vállaltakat, amit természetesen bizonyítani kell; de mivel ti egyszer sem néztetek feléjük, így nem tudjátok majd megtenni.
Egyébként meg a nagyszülők magánvagyonáról van szó, aminél az öröklésről is ők dönthetek. Könnyen meglehet az is, hogy már rég nincs meg sok dolog azóta, eladták, elvesztették vagy elajándékozták a nagyszülők.
Az eltartási szerződés élők közötti jogügylet, semmi köze az örökléshez, a vagyon másé, még a nagyszüleid életében más tulajdonába ment át, így kötelesrészről sem lehet szó.
(A 2 másik gyerek miatt, anyukádnak 1/3 rész járt volna, kettőtöknek 1/6-1/6. Ha végrendelet lett volna, akkor járt volna kötelesrész, ami a törvényes öröklész harmada, tehát 1/18-1/18)
Ha valaki a köteles részre jogosultak körét szűkíteni akarja, akkor az adott örökséget az élete során elajándékozhatja a kedvezményezett(ek)nek. Ilyenkor fenntarthatja magának a holtigf tartó használati, illetve jaszonélvezeti jogát.
És ezzel a felmerült probléma szerintem meg is oldódott. Sajnos az ügyvédek ezt nem preferálják. Miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!