Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles rész mindenkit megillet?

Köteles rész mindenkit megillet?

Figyelt kérdés

Komoly öröklési problémával állunk szemben bátyámmal. Édesanyánk 2007-ben meghalt, mára szüleit (a mi nagymamánkat és nagyapánkat) is eltemettük, tavaly decemberben haltak meg. Édesanyánk halála után mi nem tartottunk velük a kapcsolatot, soha nem látogattuk meg őket mivel teljesen más szemléletünk van az életről. Szinte egyszerre hunytak el, néhány óra különbséggel. Ami döbbenet volt számomra az most jött: temetésről is kinéztek minket a gyerekeik (mert volt még 2 bátyja édesanyánknak). Gondoltam azért ez mégis csak így illik, hogy eltemetjük őket tisztességgel. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de ezzel kapcsolatban is volt egy negatív megjegyzése, amit akkor nem értettem. Mi távol lakunk tőlünk, de 2 hete elmentem a szülői házba egyik este (tudtam, hogy nem laknak ott). Ők nem emlékeznek erre, de nekem volt kulcsom a házhoz. Ez amolyan nosztalgia volt számomra, mert gyerekkoromban sokat voltam ott. Az egyik vitrint kinyitottam vesztemre, találtam közüzemű számlákat és egy 2008 keltezésű eltartási szerződést, amitől elsápadtam. Lefényképeztem a telefonommal, és otthon rendesen átolvastam. Az állt benne, hogy mindent a 2 fiúra hagynak: ingatlanokat, és a földet, ami kb 50 hektárnyi. Egy másik papíron ügyvédi aláírással pedig az ingóság is rá van hagyva a két fiúra. Iszonyatosan mérges vagyok, mert ez szerintem disznóság volt tőlük, mert e szerint nekünk semmi jut az örökségből, amire számítottunk mindketten.

A szerződés összege akkor 30.000ft-ra volt meghatározva, pedig úgy tudom, hogy egyikőjüknek sincs munkájuk, a nagyobbik nyugdíjas a másik pedig rokkant nyugdíjból él. A közüzemű számlák a két nagyszülőn maradt, pedig a telekkönyv már rég a két fiú nevén van.

Mit kellene csinálnunk, hogy a jogos rész minket is megillessen és megkapjuk a ránk eső részt?

2016. jan. 4. 13:32
1 2 3 4 5 6
 1/56 anonim ***** válasza:
54%
Semmit.Jogos rész akkor van,ha nincs örökös megnevezve.A rokonság osztja szét arányosan.Itt van.Ennyi.Hiába pattogsz.
2016. jan. 4. 13:39
 2/56 anonim ***** válasza:
24%

Az örökösöket illeti meg, de visszautasíthatják.

Ez esetben a másik örökös javára.

Az ügyvédi hóbelevanc megtámadható, az eltartási szerződéssel kapcsoatban nem vagyok biztos semmiben.

Ha közjegyzői végrendelet készült volna az az egyetlen ami holtbiztosan támadhatatlan..

Én olyan 60% nyi esélyt adnék a sikeretekre, kérdés megéri e aza talált pénz, hogy utána ne beszéljetek soha a többiekkel.

2016. jan. 4. 13:39
 3/56 anonim ***** válasza:
100%

Ha volt eltartási szerződés szerintem nem megtámadható, de jobb ha megkérdezel valakit, aki ismeri a jogot, törvényeket.

Amúgy ha engedsz egy kis offot: én sem tartom a kapcsolatot az elhunyt édesapám szüleivel (érzelmi okokból, mert betegsége alatt egyszer sem látogatták meg, majd a temetésen nekik volt a legnagyobb a fájdalmuk :-S ) DE semmit nem kérek majd a haláluk után. Ha eddig nem tagadtak ki az örökségből, akkor önként mondok le a részemről. (Apukámnak nem volt testvére)

Kicsit gondold át, miért követelőztök, ha a kapcsolatot sem tartottátok, egyáltalán. Ott voltál, amikor szüksége volt rád, segítettél rajta? Ha nem, akkor mi ez a követelőzés, milyen alapon?

2016. jan. 4. 13:41
 4/56 anonim ***** válasza:

Tessék az új törvény, olvas el:

[link]

5/56 anonim válasza:
100%

Több mint 8 éve feléjük se néztetek, a leírásodból meg az jön le, hogy addig is feszült, haragos viszony volt köztetek.

Míg a gyerekei valószínűleg látogatták őket és nem tojtak magasról a fejükre.

Nem értem a kérdést: mégis miért akartok most örökséget?

6/56 anonim ***** válasza:
0%

Mivel édes gyermekei vagytok az egyik elhunytnak így a végrendelet támadható a köteles rész tekintetében, sokmindenben lehet fogást találni, pl formai követelményekben.

Van esélyetek a köteles részre, hiába ügyvédi.

Nálunk is ez volt. Megnyertük.

Legalábbis a köteles részt , de az már osztozkodás tártyát képezte, így a részesedést a többi ingatlanból becseréltük egy termőföldre, vagy kérhettük volna pénzben is, de az nem érte volna meg.

2016. jan. 4. 13:44
 7/56 anonim ***** válasza:
46%

# 5/6

Nincs jelentősége a viszonynak.

Egyenes ági leszármazottról van szó!

Ebben az esetben egyedül a közjegyzői végrendelettel lehetne megfosztani a kötelesrészi örökségétől.

2016. jan. 4. 13:45
 8/56 anonim ***** válasza:
100%
"Az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne"-ajánlom ezt a mondatot értelmezd a linkelt leírásból.Mert te nagyon az vagy.Nem nézel feléjük,de vered a melled az örökségért.Tudod ha nem adtál nekik semmit életükben,ne is várj semmit a halálukban.Undorító!
2016. jan. 4. 13:46
 9/56 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm, bár nagyon elkeserítő dolgokat írtatok. A 60%-os esélynek nagyon megörültem, de mégis, hogyan támadhatjuk meg? Elvileg ők voltak az eltartók, és mi feléjük sem néztük, VISZONT ettől függetlenül MINDENKINEK jár a köteles rész. A 17 hektár földre nagyon számítottunk pedig.

Szerintem ez csak egy jó nagy kitolás velünk szembe, mivel más elveket gyakoroltunk, és nem olyanok vagyunk, mint ők. Mégis mit kellene csinálnunk?

2016. jan. 4. 13:47
 10/56 anonim ***** válasza:
100%
Elméletben az a szülőd, aki a gyerekük volt, ő örökölt volna. Ezt elvileg ti kapnátok meg. Ha nem lenne az eltartási. De van. Kérdés, hogy az hivatalos e, tehát legalább ügyvéd írta e. Mert ha csak egy házilag megírt sajtpapír, akkor az támadható. De megéri évekig pereskedni, ügyvéd, perköltség, stb?
2016. jan. 4. 13:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!