Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles rész mindenkit megillet?

Köteles rész mindenkit megillet?

Figyelt kérdés

Komoly öröklési problémával állunk szemben bátyámmal. Édesanyánk 2007-ben meghalt, mára szüleit (a mi nagymamánkat és nagyapánkat) is eltemettük, tavaly decemberben haltak meg. Édesanyánk halála után mi nem tartottunk velük a kapcsolatot, soha nem látogattuk meg őket mivel teljesen más szemléletünk van az életről. Szinte egyszerre hunytak el, néhány óra különbséggel. Ami döbbenet volt számomra az most jött: temetésről is kinéztek minket a gyerekeik (mert volt még 2 bátyja édesanyánknak). Gondoltam azért ez mégis csak így illik, hogy eltemetjük őket tisztességgel. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de ezzel kapcsolatban is volt egy negatív megjegyzése, amit akkor nem értettem. Mi távol lakunk tőlünk, de 2 hete elmentem a szülői házba egyik este (tudtam, hogy nem laknak ott). Ők nem emlékeznek erre, de nekem volt kulcsom a házhoz. Ez amolyan nosztalgia volt számomra, mert gyerekkoromban sokat voltam ott. Az egyik vitrint kinyitottam vesztemre, találtam közüzemű számlákat és egy 2008 keltezésű eltartási szerződést, amitől elsápadtam. Lefényképeztem a telefonommal, és otthon rendesen átolvastam. Az állt benne, hogy mindent a 2 fiúra hagynak: ingatlanokat, és a földet, ami kb 50 hektárnyi. Egy másik papíron ügyvédi aláírással pedig az ingóság is rá van hagyva a két fiúra. Iszonyatosan mérges vagyok, mert ez szerintem disznóság volt tőlük, mert e szerint nekünk semmi jut az örökségből, amire számítottunk mindketten.

A szerződés összege akkor 30.000ft-ra volt meghatározva, pedig úgy tudom, hogy egyikőjüknek sincs munkájuk, a nagyobbik nyugdíjas a másik pedig rokkant nyugdíjból él. A közüzemű számlák a két nagyszülőn maradt, pedig a telekkönyv már rég a két fiú nevén van.

Mit kellene csinálnunk, hogy a jogos rész minket is megillessen és megkapjuk a ránk eső részt?

2016. jan. 4. 13:32
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:

kitagadás csak végintézkedésben és csak a törvényben meghatározott okok kifejezett megjelölésével lehetséges (konjunktív feltételek). Vö. Ptk. 7:77.§:

Igen itt írja, ahhoz nagyon alapos indok kell, hogy valakit kitagadj, és nem elég hozzá egy ügyvédi végrendelet.

Plusz szigorú formai követelményeknek kell megfeleljen, emiatt mondom, hogy kizárólag a közjegyzői végrendeletben áll csak meg a kitagadás a jogi gyakorlatban.

A közjegyző ugyanis FÜGGETLEN és közfeladatot lát el, míg az ügyvéd nem feltétlenül, hiszen az ügyfele érdekeit képviseli..

Értitek már?

2016. jan. 4. 13:52
 12/56 anonim ***** válasza:
92%
Nem is azzal van a baj, hogy más elveket vallotok, hanem az, hogy most meg követelőztök. Most nincsenek elveitek? :-S
2016. jan. 4. 13:52
 13/56 anonim ***** válasza:
100%

"VISZONT ettől függetlenül MINDENKINEK jár a köteles rész."

Tevedni meltoztatol, ha eltartasi szerzodes van, akkor nektek nem jar semmi. Meg lehet tamadni, lehet vitatni mondjuk hogy teljesitettek-e amit a szerzodesben vallaltak, de ennek az eselye a nullahoz kozelit.

Amugy korrektnek tartom az eljarast, semmi kozotok azokhoz az emberekhez, undorito dolog a penzukre es a vagyonukra acsingozni.

2016. jan. 4. 13:53
 14/56 anonim válasza:
100%
Ha eltartási szerződés van, akkor tudtommal nem jár a köteles rész, azaz most már igen, de ez esetben nem hiszem, mivel 2008-as a dolog. De ha jár, ha nem, akkor is elég számítónak gondollak, mert az örökségért tartanád a markod, viszont meglátogatni meg nehezedre esett. Ne haragudj, de alja módon viselkedsz.
2016. jan. 4. 13:55
 15/56 A kérdező kommentje:
Most jól össze vagyok zavarodva. Igen, nem ők a szüleink, hanem ők a nagymamánk és nagyapánk volt. Na, de attól, hogy mi őket nem látogattuk még ugyanúgy illet minket a köteles rész. Soha nem törtünk az életükre, vagyis megillet minket a köteles rész. De milyen ürüggyel támadható mindez meg?
2016. jan. 4. 13:55
 16/56 anonim ***** válasza:
23%

Az eltartási szerződést is meg lehet vizsgálni, hogy teljesültek e maradéktalanul az abban foglaltak, illetve ezt tudják e bizonyítani.

Ha nem, akkor nyilván az is érvényét veszíthette.

Van ott fogás!

Jó ügyvéd kell, aki megoldja, ha van akkora összeg amiért érdemes harcolni, nem tudom mekkora az összhagyaték.

2016. jan. 4. 13:56
 17/56 anonim ***** válasza:
88%

Ha közjegyző is ellenjegyezte, akkor a bíróság azt megmásítani nem fogja. Lehet támadni, de pénzkidobás.

De mivel indokolnátok? Le se ejtettétek őket, de számítottatok a pénzre?

2016. jan. 4. 13:57
 18/56 anonim ***** válasza:
0%
Nem kell ürügy, mindent leirtak a törvényekben, jó ügyvéd kell aki tudja alkalmazni a törvényekben leírtakat.
2016. jan. 4. 13:58
 19/56 anonim ***** válasza:
92%

Remélem tényleg semmit nem fogtok kapni!

Életükben le se szartátok őket - mindegy miért - ezt te magad elismerted, és most, alighogy el lettek temetve, most sem a gyász a legfontosabb, hanem, hogy mennyi ütné a markatokat. Gusztustalanok vagytok!

2016. jan. 4. 13:58
 20/56 Lina63 válasza:
95%
Kiscsillag még éltek le sem bagóztátok őket, de most, hogy megaltak már kéne az örökség? Szálljál picit magadba és gondolkozz el. Jól tették, hogy írtak eltartási szerződést, és ne akard megtámadni, mert érdemtelen vagy rá. Remélem épeszű bírót fogtok ki..
2016. jan. 4. 14:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!