Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Köteles rész mindenkit megillet?

Köteles rész mindenkit megillet?

Figyelt kérdés

Komoly öröklési problémával állunk szemben bátyámmal. Édesanyánk 2007-ben meghalt, mára szüleit (a mi nagymamánkat és nagyapánkat) is eltemettük, tavaly decemberben haltak meg. Édesanyánk halála után mi nem tartottunk velük a kapcsolatot, soha nem látogattuk meg őket mivel teljesen más szemléletünk van az életről. Szinte egyszerre hunytak el, néhány óra különbséggel. Ami döbbenet volt számomra az most jött: temetésről is kinéztek minket a gyerekeik (mert volt még 2 bátyja édesanyánknak). Gondoltam azért ez mégis csak így illik, hogy eltemetjük őket tisztességgel. Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de ezzel kapcsolatban is volt egy negatív megjegyzése, amit akkor nem értettem. Mi távol lakunk tőlünk, de 2 hete elmentem a szülői házba egyik este (tudtam, hogy nem laknak ott). Ők nem emlékeznek erre, de nekem volt kulcsom a házhoz. Ez amolyan nosztalgia volt számomra, mert gyerekkoromban sokat voltam ott. Az egyik vitrint kinyitottam vesztemre, találtam közüzemű számlákat és egy 2008 keltezésű eltartási szerződést, amitől elsápadtam. Lefényképeztem a telefonommal, és otthon rendesen átolvastam. Az állt benne, hogy mindent a 2 fiúra hagynak: ingatlanokat, és a földet, ami kb 50 hektárnyi. Egy másik papíron ügyvédi aláírással pedig az ingóság is rá van hagyva a két fiúra. Iszonyatosan mérges vagyok, mert ez szerintem disznóság volt tőlük, mert e szerint nekünk semmi jut az örökségből, amire számítottunk mindketten.

A szerződés összege akkor 30.000ft-ra volt meghatározva, pedig úgy tudom, hogy egyikőjüknek sincs munkájuk, a nagyobbik nyugdíjas a másik pedig rokkant nyugdíjból él. A közüzemű számlák a két nagyszülőn maradt, pedig a telekkönyv már rég a két fiú nevén van.

Mit kellene csinálnunk, hogy a jogos rész minket is megillessen és megkapjuk a ránk eső részt?

2016. jan. 4. 13:32
1 2 3 4 5 6
 21/56 acelsziv ***** válasza:
100%

Elég undorító a hozzáállásotok, kérdező. Már kezdem kapisgálni azt az életszemléletet, amit a nagyszüleitek nem tudtak elfogadni és nekem is forog tőle a gyomrom.

Tehát a nagyszülő nem kell, rá se nézünk de a pénz jó lenne.

Hányni kell tőletek

2016. jan. 4. 14:02
 22/56 A kérdező kommentje:
Miért vagyunk undorítóak? Azért, mert mi mások vagyunk, mint ők? De mégis mivel lehet megtámadni egy eltartási szerződést, és bizonyítani azt, hogy ők nem tettek ennek eleget? Nem mellesleg, hogy az ingóságról (vagyis a pénzről) KÜLÖN papír van, talán azért, hogy azután ne kelljen adózni? Szerintem ez is egy fogás, pedig nem is vagyok ügyvéd.
2016. jan. 4. 14:02
 23/56 anonim ***** válasza:
100%

Nem is értem, miért nem egy ügyvédtől kérdezed ezeket.

Ha meg is támadjátok, az ügyvéd azt fogja mondani, hogy persze, megtesz minden tőle telhetőt, mert belőled fog pár hónapig élni, aztán ha veszted a pert, széttárja a karját, hogy így döntött a bíró. A bírók meg általában iszonyat "kockák" szerencsére, így aligha lesz szerencséd, aki még megalapozottnak is tartja, és ítél is valamit. Ezt se árt számításba venni.

Értem, hogy generációs problémák voltak de MIÉRT kell a pénzük így a haláluk után? Haszonleső PotyaPetik...

2016. jan. 4. 14:06
 24/56 anonim ***** válasza:
100%

Mivel itt eltartási szerződésről van szó, nincs köteles rész. Akár egy idegenre is hagyhatják így a vagyonukat, rokonnak sem kell lenni.

Így nektek nem jár semmi.

(Mondjuk nekem nem is lenne pofám jelentkezni és tartani a markomat bármiért is, ha nem is tartottátok a kapcsolatot. Gondolom, pont ezért kötöttek eltartási szerződést, hogy ne kapjatok meg olyat, amire érdemtelenek vagytok.)

2016. jan. 4. 14:07
 25/56 A kérdező kommentje:
Itt több 10 millio forintról lenne szó. Szerintem az ügyvéd meg max egy 100-ast visz el. Én azt gondolom megéri támadni.
2016. jan. 4. 14:10
 26/56 anonim ***** válasza:
89%

" ugyanúgy illet minket a köteles rész. "

Ertsd mar meg bakker hogy eltartasi szerzodes eseten NINCS koteles resz. Pont ez a lenyege az egesznek.

2016. jan. 4. 14:14
 27/56 anonim ***** válasza:
87%

100-ast?

Tudod Te mennyi idő egy problémás per? Ha már %-ot kér, szép összeget csippent. Nem tudom, miről álmodsz. Végre eltemették őket, ti meg most jelentkeztek, mint gyerekek. Gusztustalan.

2016. jan. 4. 14:14
 28/56 anonim ***** válasza:
67%
Ha NINCS szerződés, és az örökhagyók végrendelet nélkül haltak meg, akkor van köteles rész. Nem tudom már érthetőbben elmagyarázni. De menj, és kérdezd meg a legközelebbi ügyvédet.
2016. jan. 4. 14:16
 29/56 anonim ***** válasza:
100%
"mi nem tartottunk velük a kapcsolatot, soha nem látogattuk meg őket mivel teljesen más szemléletünk van az életről." Na ez az ami pontosan megfelelne egy kitagadásnak, hiszen nincs oka rátok hagyni, hogyha még a fáradtságot se vetted, hogy látogasd.
2016. jan. 4. 14:17
 30/56 anonim ***** válasza:
100%
tudod mit? támadd meg. Legalább a maradék pénzedet is elviszi egy jogi képviselő (kevés az a jogi képviselő, aki szemtől pofába közli, hogy esélytelen, mivel ő is pénzből él) és egy fillért nem kaptok. :)
2016. jan. 4. 14:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!