Testvereimmel kozosen orokoltumk egy hazat szuleinktol. Miert nem mehetunk oda lakni a csaladommal?
"Szerintem az en részemet azzal osztom meg akivel akarom."
Szerintem meg ez nem teljesen igy van, mert nincs eldontve hogy kinek mi a resze. Lehet hogy a tied pl. csak a furdoszoba lenne, es akkor a konyhat meg a szobakat nem hasznalhatnad egyaltalan, csak a furdot. Szeretnetek a paroddal bekoltozni ketten a furdobe, plusz a baba es ott enni?
kérjetek a bentlakóktól lakáshasználati díjat és máris lesz pénz albérletre
amúgy meg a bíróságon lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését
Szóval örököltetek 4-en egy házat egyenlő arányban?
Nos, ebben az esetben a többi örökös adhat kikötést, hogy ki lakhat a közösen örökölt ingatlanban.
Arra hivatkozni, hogy a te 1/4 részedben az lakik akit te akard, hogy lakjon, butaság. Hacsak nem egy hosszú sorházat örököltetek, ami 4 kis különálló kislakásokból áll.
Ha nem fizetnek ki, vagy te nem tudod kifizetni a másik 3 örököst, akkor kérvényezni kell a bíróságon a kényszer eladást.
Lehetőséged van arra, hogy bírósági eljárást indíts a közös tulajdon megszüntetéséért. Ez esetben vagy megváltják a tesóid pénzzel a te részedet, vagy ha nem tudják, akkor el kell adni, és az árát elosztani. Ha erre sem hajlandók, a bíróság elárverezteti az ingatlant.
Mondd el ezt nekik, mindannyian jobban jártok, ha megegyeztek.
Mivel a nem ott lakó tulajdonosok kérhetnek lakáshasználat címén díjat, ezért kétlem, hogy olcsóbban kijönnétek, mint egy albérlettel. Ha nincs egyéb jogcíme, ez kérhető egyébként attól is, aki jelenleg lakja a házat.
Egyébként akkor is lehet beleszólásuk ki egyéb költözhet, ki nem - mint egy kiadó lakásnál.
Szerintem erre nincs szükségetek, csak konfliktust szülne. Vagy bírósághoz kell fordulni - és akkor jóval ár alatt elpasszoljátok a házat és annak a negyedét megkapod, mínusz egyéb költségek - vagy kerestek a pároddal olcsóbb lakbérű lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!