Megpofoztak, lefejeltek, betört az orrom. Mivel a tettes nem akarja, hogy priusza legyen, az ügyvédje felhívott, hogy kössünk egyezséget, jóvátételt fizet. Ez lenne a mediációs eljárás? Mekkora összeg lehet méltányos ebben az esetben?
Ismerem az eljárást.
Nem Önnek írtam, hogy eladja a becsületét. A kommentelők között viszont van olyan, aki egy fél marék tízezresért még jópofát is vágna a történtekhez. Jó, hogy ez neki 10 havi közmunkás bére, de azért...
Közvetítői eljárásnak hívják (igen, mediáció!), a tevékeny megbánás része.
Akkor alkalmazható, ha mindketten beleegyeztek, és akkor eredményes, ha elfogadod a jóvátételt, és ezt írásba foglaljátok. (A közvetítő közreműködésével persze.)
Jól jársz vele, ugyanis a büntetőeljárásban egyébként te semmiféle elégtételt nem kapnál attól, hogy őt megbüntetik.
Hogy mennyi a megfelelő összeg, azt mi nem tudhatjuk, de vedd figyelembe, hogy a közvetítő eljárásnak nem az a lényege, hogy az elkövető "megvásárolja" a büntetlenségét! Tehát itt nem valami pénzbeli egyenértékűséget kell keresni. Az elégtétel eleve nem csak pénz lehet, hanem bármi, ami alkalmas arra, hogy elégtételt nyújtson a sértettnek.
Magyarul: nincsen a sérülésednek egy "ára"!
Visszaolvastam, és döbbenet, hogy sorra olyanok adnak jogi tanácsokat, akiknek egyértelműen gőzük sincs az egészről!
Ennyi buta embert is rég láttam egy rakáson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!