Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megpofoztak, lefejeltek,...

Megpofoztak, lefejeltek, betört az orrom. Mivel a tettes nem akarja, hogy priusza legyen, az ügyvédje felhívott, hogy kössünk egyezséget, jóvátételt fizet. Ez lenne a mediációs eljárás? Mekkora összeg lehet méltányos ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Kapcsolatban álltam egy férfival. A viszony ellaposodott. Közöltem szakítási szándékomat, úgy tűnt megértette. Két nap múlva viszont többször telefonált, hogy mikor érek haza, mert beszélni szeretne velem. Éjfél körül a kapuban várt és lekevert egy oltári pofont, leköpködött, majd a lépcsőházban lefejelt. Eltört az orrom. Vér, baleseti sebészet, röntgen, rendőrség, 8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértés. Mivel nem akarja, hogy priusza legyen, az ügyvédje felhívott, hogy kössünk egyezséget, jóvátételt fizet. Ez lenne a mediációs eljárás? Mekkora összeg lehet méltányos ebben az esetben? Hozzá tartozik még az ügyhöz, hogy januárban már volt egy esetünk, szintén megpróbáltam szakítani. Ittasan akkor is megfenyegetett, hogy megkeseríti az életemet, költözzek el a házból, megpofozott, rovarirtót fújt be a konvektorom szellőzőnyílásán keresztül, telefonon zaklatott. A rendőrséget akkor is kihívtam, jegyzőkönyvet vettek fel, de nem tettem magánvádas feljelentést, a pofon nem volt súlyos testi sértés.

2014. máj. 19. 13:29
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Mediációs eljárásról van szó, amit nem én kezdeményeztem. Itt érdeklődöm arról, hogy mennek ezek a dolgok, kedves Ferenc. Tanácsot várok, hasonló esetről tapasztalatot stb. Ez még nem a becsület eladása.
2014. máj. 19. 15:14
 12/21 Őszödi Ferenc ***** válasza:

Ismerem az eljárást.

Nem Önnek írtam, hogy eladja a becsületét. A kommentelők között viszont van olyan, aki egy fél marék tízezresért még jópofát is vágna a történtekhez. Jó, hogy ez neki 10 havi közmunkás bére, de azért...

2014. máj. 19. 15:20
 13/21 anonim ***** válasza:
92%
Biztos, hogy szeretnél a kedvére tenni? Hadd legyen csak priusza, ráfér. Nem te vagy a hibás a történetben, nem kell, sőt, nem szabad meghunyászkodnod. És mostantól vigyázz, mert bármikor rád támadhat harmadszor is, és lehet, hogy akkor már nem csak pofozni és köpködni fog.
2014. máj. 19. 18:21
 14/21 A kérdező kommentje:
Ma beszéltem az ügyvédjével. Próbálta elbagatelizálni a priuszt, mondván úgyis elévül. És a kiszabható pénzbüntetést ajánlották fel első körben, ami 50-150 ezer forint szerintük. (?) És amúgy is csak felfüggesztettet fog kapni. Beismerő vallomást nem tett, majd csak akkor, ha beleegyezek a mediációba. Nem fogadtam el. Mivel alkuról van szó, most várják az én ajánlatomat. Gáz ez az egész eljárás. (Nagyon röstellem, hogy valaha kapcsolatom volt egy ilyen emberrel).
2014. máj. 19. 21:36
 15/21 szántóvető ***** válasza:
87%
az nevetséges összeg,keress egy ügyvédet és tegyél feljelentést.
2014. máj. 19. 21:41
 16/21 anonim ***** válasza:
87%
2 evig a fizetese 60%at.
2014. máj. 20. 12:05
 17/21 szántóvető ***** válasza:
88%
lelki megrázkódtatást okozott a dolog,pszihiáterhez jársz hónapokig (ő kiállít szakvéleményt) gyógyszereket szedsz,ezeket a költségeket is az elkövetőnek kell fizetnie bocs h ennyit írok.
2014. máj. 20. 12:17
 18/21 anonim ***** válasza:

Közvetítői eljárásnak hívják (igen, mediáció!), a tevékeny megbánás része.

Akkor alkalmazható, ha mindketten beleegyeztek, és akkor eredményes, ha elfogadod a jóvátételt, és ezt írásba foglaljátok. (A közvetítő közreműködésével persze.)

Jól jársz vele, ugyanis a büntetőeljárásban egyébként te semmiféle elégtételt nem kapnál attól, hogy őt megbüntetik.

Hogy mennyi a megfelelő összeg, azt mi nem tudhatjuk, de vedd figyelembe, hogy a közvetítő eljárásnak nem az a lényege, hogy az elkövető "megvásárolja" a büntetlenségét! Tehát itt nem valami pénzbeli egyenértékűséget kell keresni. Az elégtétel eleve nem csak pénz lehet, hanem bármi, ami alkalmas arra, hogy elégtételt nyújtson a sértettnek.

Magyarul: nincsen a sérülésednek egy "ára"!

2014. máj. 20. 19:53
 19/21 anonim ***** válasza:

Visszaolvastam, és döbbenet, hogy sorra olyanok adnak jogi tanácsokat, akiknek egyértelműen gőzük sincs az egészről!

Ennyi buta embert is rég láttam egy rakáson.

[link]

2014. máj. 20. 19:56
 20/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a jóindulatú tanácsokat. :)
2014. máj. 20. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!