Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lopás az jogilag, amikor a...

Lopás az jogilag, amikor a zsebemből kicsúszott és széken otthagyott telefonomat veszi magához valaki (14 éves cigánygyerek) mikor még én ott vagyok, és tudja hogy az enyém?

Figyelt kérdés

Mindez a gyerekorvosi váróban, hogy én még ott vagyok, tudja hogy az enyém, sőt még meg is kérdeztem tőle, hogy melyikőnk volt ott előbb, tehát lett volna alkalma visszaadni?Rendőr szerint, mivel nem a zsebemből vette ki, ez csak jogtalan eltulajdonításnak minősül...

Mivel többszöri tagadás után, végül beismerte, hogy nála van a telefon, ezért kénytelen volt visszaadni, (gyerekorvos, iskolai tanárai nyomására)így mivel 8 napon belül visszakerült hozzám, ez a kis r^hadék büntetlenül megússza. Ja, persze minden adatot törölt róla,de a rendőrök állítólag ezzel nem tudnak mit kezdeni!!

Létezik, hogy ez így normális???? 14 éves elmúlt. Szándékosan lopta el! Hogy lehet hogy még csak egy ejnye-bejnyét sem kap??!!

2014. máj. 12. 13:13
1 2
 11/19 kovpet ***** válasza:
47%

Sajnálom, hogy ez történt és remélem, hogy a srác megkapja a büntetését a szüleitől, de nem hiszem, hogy ezt az ügyet a leterhelt bíróságoknak kellene tárgyalniuk.

Mi lenne a jó? Ha ülne miatta a kis srác?

Indíthatsz polgári pert is, mert az adataid törlésével erkölcsi kárt okozott neked (és talán anyagit is), de inkább nézz utána az adatmentésnek, mert ha beleejted a telefont egy pocsolyába vagy simán elromlik magától, az adataid akkor is mentek volna a levesbe és a gravitációt vagy az esőt hiába szidnád vagy perelnéd.

2014. máj. 12. 15:03
 12/19 anonim ***** válasza:
50%

Andizsuzsira rá se ránts,ő nem ért ehhez.

Valójában lopás történt. Két okból kifolyólag is. Mondom az elsőt, de ezt nehéz bizonyítani. A gyerek tudta, hogy a telefon a te tulajdonod, de ő még is eltulajdonította azt, magával vitte stb. Tehát szó sincs idegen, talált dologról, mert te nyilvánvalóvá tetted, hogy az a telefon a tiéd. Ezt ha bizonyítani tudnád, simán meg lehetne fogni.

Viszont van egy másik ok is, amit valószinűleg a rendőr sem ismert, mert eléggé részletszabály. A lopás és a jogtalan elsajátítás közötti egyik határvonal a te eseted. is. Ha ugyanis egy a közönség számára nyitva álló hivatali vagy bármi más épületben találnak idegen dolgot, akkor az a hely üzemeltzetőjének birtokába kerül és neki kell leadni, ellenkező esetben lopást követnek el. A gyerek ha nem lett volna biztos a te tulajdonodban (márpedig tudomása volt erről) akkor is a dolgozóknak kellet volna leadnia a talált tárgyat. És mivel ezt nem tette lopást követett el.

Akárhogy is nézzük ráéreztél a jogra :) Már csak utána kell menni az ügynek. Sok sikert.

2014. máj. 12. 15:13
 13/19 Andizsuzsi ***** válasza:

"Andizsuzsira rá se ránts,ő nem ért ehhez."

Mi a búbánatos bajod van velem már megint??? Nem is írtam azzal kapcsolatban semmit, hogy lopás volt-e, vagy sem. Legalább olvasni tanulj meg, vagy szállj le rólam.

2014. máj. 12. 15:32
 14/19 anonim ***** válasza:
20%

Zsuzsi!

Te a kérdező helyes jogi megítéléséhez fűztél hozzá egy teljesen értelmetlen és felesleges hozzászólást. A kérdező szerint, ha valami kicsúszik az ember zsebéből, ezt látja valaki, és ezt a tárgyat nem adja vissza a tulajdonosának, akkor ez lopás. Ez tényleg így van. Kérdés, te akkor miért kötöttél ebbe bele?

Ha meg egy szót sem szóltál a lopás /nem lopás kérdéskörhöz, akkor miért válaszoltál egyáltalán a kérdésre? Hisz magad írod korábban, hogy "A te kérdésed arra irányult, hogy jogilag mi történt".

Ha ehhez érdemben nem tudsz hozzászólni, nem értem miért kell a kérdező - egyébként helyes - megítélését lényegtelennek minősíteni.

2014. máj. 12. 15:56
 15/19 anonim ***** válasza:

EBH2012. B.32

I. A lopás elkövetési magatartása az elvétel, amelynek következtében a dolog eddigi birtokosa többé nincs abban a helyzetben, hogy a dolog felett hatalmat gyakoroljon, azzal rendelkezzen.

Ez nem történt meg, ergo nem valósult meg a lopás törvényi tényállása. Hogy ez helyes, vagy sem, az más lapra tartozik.

2014. máj. 12. 17:48
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen részletes elhatárolás nem a rendőr dolga. Ezért vannak a bűnügyi osztályvezetők, akik kapcsolatban vannak az ügyésszel.

A rendőr megírja a jelentését és ha a felettese lát benne bűncselekményt megindítják az eljárást.

2014. máj. 12. 18:38
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
egyébként ez a 8 napos téma sem egészen így van. Ha találok egy telefont nem tarthatom magamnál meg használhatom 8 napig. Azt figyelik ilyenkor, hogy lett volna e lehetőség leadni vagy a tulajnak visszaadni rövidebb időn belül. Ha nem akkor él a 8 nap.
2014. máj. 12. 18:42
 18/19 A kérdező kommentje:

Kedves kopvet, sajnos te is nagyon naív vagy, ahogy én is az voltam eddig.

Méghogy a szüleitől megkapja a büntetését!! Ugyanmár, sajnos kedves koszos, fogatlan szülők ott pózolnak a fényképeken, buli videókon, amivel teleszemetelte a memóriakártyámat, ezzel ugyebár az adatmentés valószínűsége is minimálisra csökken.

Sajnos a törölt adataim nélkül ez a telefon már csak egy értéktelen vacak :(((

Sajnos megfogni is undorodom már a telefonomat, pedig már lefertőtlenítettem.

Ennél még az is jobb lett volna, ha a pocsolyába esik, igen, mert akkor nem törölte volna ki a koszos mancsával senki a gyerekeim fényképeit, és pakolja fel a koszos macái "szexi" képeit helyette.

2014. máj. 13. 08:50
 19/19 kovpet ***** válasza:

Nézz utána azért, hogy mi az a mentés (backup) és miért elengedhetetlen.

Tudom, jogi topic, de ezt a jog eszközével nem lehet kezelni szerintem, viszont az informatika ismerete megakadályozta volna a károd nagy részének kialakulását.

2014. máj. 13. 08:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!