Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van ehhez joga a tanárnak?

Van ehhez joga a tanárnak?

Figyelt kérdés

1 hónapja elvette tőlem a tanár a mobilt, mert órán használtam. Akkor az volt, hogy egyik szünetben visszakértem az iskolatitkártól, aki visszaadta.

Most hétfőn ugyanennél a tanárnál mobiloztam az órán, és hát megint elvette, odaadtam neki, de azt mondta, már nem kaphatom vissza ma, hanem majd menjek megint az iskolatitkárhoz (aki egyben az igazgatóhelyettes) holnap és tőle kérjem el megint.

Jó, ma lementem hozzá az igazgatóiba, de mondta, hogy mivel 2.-szorra vette el, nem fogja visszaadni, csak ha szülővel bejövök pénteken.

Voltam nem is olyan rég egy középiskolásoknak szóló rendőrségi előadás szerűségen, ahol azt mondták, hogy a tanár köteles a tanítási nap végén visszaadni a gyereknek a telefont, és hogy nem csinálhat olyat, hogy magánál tartja.

Mi erről a véleményetek? Ráadásul szüleimmel be se tudnék menni pénteken, meg igazából semmikor se, de mindegy, az már más történet.

2014. febr. 18. 21:20
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/72 anonim ***** válasza:

mi az hogy ne írjak? mi az hogy nem értek hozzá?tán érzed a veszted?

marhaságokat írsz!

hiányzik a jogtalan eltulajdonítás célzata.. csingiling.. a lopás tetszik tudni célzatos bűncselekmény .nem elég elvenni, az elkövető cselekménye akként kell hogy értékelődjön hogy a tulaj rendelkezését megszüntesse a dolog felett mindezt úgy hogy végleg az ő teljes hatalmába kerüljön.

szerintem elkezdtél veszettűl guglizni de az ide kevés.

hogy kerül végleg az ő teljes hatalmába a telefon ha elég csak egy szülővel érkezni és visszakapja a tulaj?

akkor állna meg a lopás ha elveszi,majd a gyerek nap mint nap oda megy a hozzá "jaj tanárúr a telefonomat mikor kapom vissza??" az folyton leszereli azzal hogy "pofa be "

"Tehát például azzal, h megszabja a feltételeket már annak számít meg egyébként is." miért? mert te azt mondod? forrást kérhetnék esetleg? az én forrásom a Btk 316. paragrafusa ha kell még több akkor jogtárakban találsz még egy rakás BH-t

ezenkívül javallom a kommentárokat azt direkt az ilyenek miatt írják hogy nem lehessen testreszabva értelmezni a törvény szövegét se pedig saját sületlenséggel higítani

mit hordtál még össze?

"Jah és nem minden szabálysértőt, bűnelkövetőt ér feltétlen szankció." hát ha nem bukik le,vagy nincs ellene bizonyíték akkor nem :-)

egyébként igenis éri őket szankció legyen az intézkedés, büntetés (esetleg + mellékbüntetés)

ugyanis csak az bűncselekmény amit a törvény büntetni rendel

vagy te azt mondod elmarasztalják de semmi következménye nincs?csak kimondják hogy rossz fát tett a tűzre de nincs következménye? ha igen az erős lenne még tőled is...megvárom a reagálásod mielőtt hahotázni kezdenék

2014. febr. 22. 21:02
 52/72 anonim ***** válasza:
7%

Te "okos" ügyész!Ha a te telefonodat venné ki a kezedből "Gizi néni" és azt mondaná, hogy majd valamikor visszaadja, ha úgy tetszik neki, akkor a nyakamat teszem rá, hogy hőbörögnél!Akár minek is nevezed, lopásnak vagy eltulajdonításnak!

Persze mások eseteiről, értékeiről szabályokat, aktákat irogatni a kényelmes irodában megint más dolog.

Ha a tiédet veszik el, az gyalázatos lopás, ha a másét veszik el, arról meg majd az ügyész, a rendőr, meg az egyéb irodai atyaisten eldönti, hogy micsoda.Az ostoba ember akkor a legveszélyesebb, ha "hatalmat" kap.

Ennyit a szakértelemről.

2014. febr. 24. 08:11
 53/72 anonim ***** válasza:
65%

ha Gizi néni venné ki a kezemből és teszem azt nem tudom tőle visszavenni ......nos akkor megtenném a feljelentést és meg is indítanák a nyomozást. azért mert nem ugyanaz. Gizi néni magatartásából arra lehet megalapozottan következtetni hogy csak mondja hogy valamikor visszaadja de a magatartásából kiolvasható az eltulajdonítás célzata. végtére is nem feltétlenül találkozok Gizi nénivel(szemben a tanárommal akivel x iskolában mindig találkozok fix helyen fix időben) nap mint nap az utcán. ezért is marhaság példákkal jönni mert 1000 példa 1000 féle jogeset lehet.

a jogtalan eltulajdonítás célzata lehet még mindig nem tiszta mindenkinek.előző kollégának tartogattam az esetemet korrepetálásként de neked is ellövöm: jogeseti példa: koncertre szeretnék menni de nem jár a busz. bepattanok a kocsidba, összeérintem a drótokat mint a filmekben és beindítom.te kiabálva futsz felém"hé az az én autóm mit művel?!" de én padlógázt adok és elhajtok....leparkolok a koncert helyszínének közelében (de nem adom el a kocsit , nem rejtem el egy garázsba, nem cserélem ki a rendszámát stb még a benzin sem fogyott ki egyszerűen arra kellett hogy eljussak a koncertre)és otthagyom. mi ez ? bűncselekmény...de milyen bűncselekmény? meg fogtok őrülni de nem lopás...akkor? hát jármű önkényes elvétele....hiányzik az eltulajdonítási célzat de a társadalomra veszélyes lenne ha az ilyen cselekmények elszaporodnának ezért bekerült a büntető törvénykönyvbe de a lopástól élesen meg van különböztetve....telefon meg egyebek esetében ilyet még nem iktattak törvénybe...talán majd egyszer....de most még nem.

2014. febr. 24. 16:51
 54/72 anonim ***** válasza:
100%

Az oktatási jogok biztosa hivatalának álláspontja röviden: elveheti a tanár a tulajdont, ha pl. zavarja az órát a gyerek, de az óra végén azonnal vissza is kell adnia, mert tovább már nincs joga magánál tartani. Bővebben és hivatalosabban:

"Lényeges továbbá megemlíteni, a fentiek nem jelentik azt, hogy a tanulók ne lennének felelősségre vonhatók, ha tanórán nem a tananyaggal, hanem bármi mással, így a mobiltelefonjukkal - discmanjükkel, mp3 lejátszójukkal, stb. - foglalkoznak. A nevelési-oktatási intézményekben ugyanis a pedagógus joga és kötelezettsége, hogy a tanítás zavartalanságát biztosítsa. Ennek keretében, amennyiben a rend másképpen nem biztosítható, elveheti a tanulóktól azt a zavaró eszközt, amely megakadályozza, hogy a tanuló vagy társai a tanulásra koncentrálhassanak. Ez az intézkedés a tulajdonjog jogszerű korlátozásának minősül. Figyelemmel kell lenni azonban a jogkorlátozás céljára. Mivel a cél az volt, hogy a tanuló ne mással, hanem az órai anyaggal foglalkozzon, a korlátozás - a dolog elvétele - is csak addig terjedhet, amíg ez a cél fennáll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, mihelyt az órának vége, a cél megszűnt, a dolgot vissza kell adni, ilyenkor a pedagógus a tanuló tulajdonában lévő tárgyat nem tarthatja többé magánál. Amennyiben a tanuló mobiltelefonjával akadályozza a tanítást, tőle a mobiltelefon elvehető, azonban amikor a foglalkozásnak vége, a pedagógus köteles azonnal visszaadni a dolgot tulajdonosának. A pedagógus tehát jogszerűen nem zárhatja el a tanuló mobiltelefonját. Más szankcióval, úgymint fegyelmező intézkedésekkel és fegyelmi eljárással kell a tanulót a jogkövető magatartásra rábírni.

A tanulót ugyanis a dolog jogos birtokosának kell tekinteni, akit a Polgári Törvénykönyv szerint megillet a birtokvédelem azokkal szemben, akik őt birtokától jogalap nélkül megfosztják. A tanórát zavaró helyzet megszüntetése és a többi tanuló tanuláshoz való jogának védelme jogalapot biztosít a dolog elvételére. Azonban amint ez az állapot megszűnt (azaz a legkésőbb a tanóra végén) a pedagógus jogalap nélkül birtokolja a dolgot és a Polgári Törvénykönyv szerint köteles azt a birtoklásra jogosultnak, ebben az esetben a tanulónak kiadni. Amennyiben ezt nem teszi meg a pedagógus, rosszhiszemű birtokossá válik és felelős lesz minden olyan, a dolgot érintő kárért, ami a jogosultnál nem következett volna be. (K-OJOGB-185/2009.,K-OJOGB-337/2009., K-OJB-437/2009., K-OJOGB-521/2009.)

2014. febr. 24. 17:27
 55/72 anonim ***** válasza:
34%

Ha mi olyannal játszottunk óra közben, aminek nem volt helye az órán, év végén adták csak vissza. Ebből kifolyólag REND volt az órákon, és mi pedig figyeltünk.

Én sem adnám vissza neked, sőt a tanár helyében az óra elején kipakoltatnám, kikapcsoltatnám és egy dobozban tartanám a telefonokat.

2014. márc. 4. 22:30
 56/72 anonim válasza:
55%

Tanar vagyok!

Nalunk a hazirend pontosan szabalyozza, hogy a bekapcsolt mobilt elvehetjuk, azt leadjuk az igazgatohelyettesnek es tole CSAK A SZULO veheti at. Mar elso alkalommal is!!!

A hazirend mindenkire nezve kotelezo, tehat igen, joga van a tanarnak elvenni a telefonodat es azt csak a szuleidnek visszaadni.

Olvasd es tanulmanyozd a Hazirendet!

2014. márc. 5. 06:35
 57/72 anonim ***** válasza:
7%

Akkor a házirend alkotmányellenes.

Attól, h beleírták még nem lesz jogszerű.

2014. márc. 5. 09:18
 58/72 anonim ***** válasza:
a házirend mint olyan fogalmilag nem lehet alkotmányellenes mivel nem is jogszabály....de tényleg most muszáj volt feléleszteni ezt a topicot??...szerintem kellőképpen ki lett vesézve, meg lett válaszolva...csak szövegértés kell hogy valaki tudja mi az ábra
2014. márc. 5. 14:20
 59/72 A kérdező kommentje:

Igaz, kár volt feléleszteni.

Am én átböngésztem a házirendet és miénkben nem ez van, szóval mindegy is.

2014. márc. 5. 15:54
 60/72 anonim ***** válasza:

Pont te beszélsz 71%??:D

Belinkeltek hivatalos álláspontot, ahol leírták, hogy max óra végéig:D

Hirtelen igen csendbe maradtál...

Hihetetlen, hogy vannak ilyen szánalmas emberek, hogy képtelenek elismerni, ha nincs igazuk:D

2014. márc. 6. 08:16
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!