Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen büntetésre számíthatok?

Milyen büntetésre számíthatok?

Figyelt kérdés

Én egy terhes albérlő voltam, megkértem a főbérlőt, hogy jelentsen be a lakásba, mert különben nem látnak el a kórházba, de nem tette, így elmentem én és kikértem a bejelentő lapot és a a barátnőm aláhamisította a főbérlőm nevét, hogy végre rákerüljön a lakcímkártyámra a tartózkodási hely, így el bírtam menni a kötelező orvosi ellátásokra, mert hiába van tb fizetve utánam, de csak lakcím szerint látnak el az orvosok. A főbérlőm rájött és most azzal fenyeget, hogy ügyvédhez megy meg a rendőrségre! Mire számíthatok, ugye nem csuknak börtönbe? Vagy szabálysértés és kapok valamennyi pénzbüntetést?

Pár hónapig voltam bejelentve, de már 3 hónapja ki vagyok jelentve. Ő természetesen nem fizetett adót a bérleti díj után!

2009. nov. 29. 13:31
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Oké, köszi a választ, amúgy hiába nem tudják rám bizonyítani, mert tényleg nem én írtam alá, és ha ezt megnézeti egy írásviszgálóval ugyanerre jutna, max annyi a bűnöm, hogy tudtam róla!
2009. nov. 29. 16:00
 12/23 anonim ***** válasza:
Itt közokirat-hamisítás történt. Ez úgy is elkövethető, ha valaki hamis adatot ad meg a hatóságnak, aki ennek alapján hamis tartalmú közokiratot állít ki. Ennek ti ketten vagytok a társtettesei. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de én csekély súlyú dolognak ítélem meg, ezért azt valószínűsítem, hogy megúszhatjátok megrovással vagy pénzbüntetéssel.
2009. nov. 29. 18:35
 13/23 A kérdező kommentje:
Megkérdezhetem, hogy te ebben szakértő vagy, vagy csak gondolod, hogy csekély súlyú a dolog és csak megrónak meg pénzbüntetés?
2009. nov. 29. 18:57
 14/23 anonim ***** válasza:
Jogász vagyok, de nem foglalkozom büntetőjoggal. Azért úgy 90 %-ig biztos vagyok benne abból, amit leírtál. A közokirat-hamisítást azért ennél nagyobb, súlyosabb ügyekre találták ki alapesetben. Ez a ti ügyetek nekem inkább egy diákcsínynek tűnik, és fontos az is, hogy hátránya vagy kára senkinek nem származott belőle. Ezért tartom csekély súlyúnak. Ha ennél többet akarsz, fordulhatsz ügyvédhez is, bár itt szerintem felesleges rákölteni.
2009. nov. 29. 19:24
 15/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen ezt a hasznos választ!

Én is úgy gondolom, hogy a főbérlőnek kára nem származott belőle. Fizettem az albérleti díjat, megkértem, hogy jelentsen be, hogy el tudjanak látni terhesgondozáson megtagadta, így sajnos tudom rosszul tettük, de alá akartam vele(főbérlő) íratni, de a barátnőm azt mondta, hogy ő aláírja és akkor már kész is. Kb. 5 hónapig voltam bejelentve, de augusztus óta ki vagyok jelentve. Szóval úgy gondolod, hogy ha mégis elmegy a rendőrségre nincs nagy félni valóm, kapok egy megrovást és pénzbüntit, de börtönbe nem zárnak ugye?

Még egyszer köszönöm!

2009. nov. 29. 20:31
 16/23 anonim ***** válasza:

Semmiképpen nem kell megrettenned ettől, bár jobb lenne az ilyet elkerülni. Az eredeti kérdésben azt írtad, hogy megkísérelted vele aláíratni a bejelentőt, de nem tette. Most meg az előző kommentben már az van, hogy ha jól értem meg se kísérelted, hanem egyből a barátnőddel írattad alá. Ennek van jelentősége. Ha megkísérelted, de megtagadta, akkor annak kisebb súlya van, mint ha meg sem kísérelted. Ha megkísérelted, és ezt hihetően alá tudod támasztani, akkor lehet esélyed akár a megrovásra is tekintettel a körülményekre, különösen arra, hogy az orvosi ellátásra rászorultál, és tudomásod szerint ez csak ilyen módon volt biztosítható.

Az ügyet a rendőrség vagy az ügyészség saját hatáskörében lezárhatja megrovással, ha így tarja jónak. Ha nem, vádat emelnek, de a bíróság még ez esetben is alkalmazhat megrovást. Ha minden úgy van, ahogy leírtad, és kellően ki tudod domborítani a szorult helyzetedet, és komoly megbánást mutatsz, van esélyed a megrovásra is. Ha nem megrovás, a következő variáció a pénzbüntetés, de ezt már csak a bíróság szabhatja ki, rendőr/ügyész nem. A felfüggesztett szabadságvesztésnek lehet még elvi esélye, de én ezt nem valószínűsítem, a végrehajhatót pedig teljesen kizárom.

De ha már a be- és feljelentésnél tartunk, megemlítheted esetleg, hogy neked is lenne bejelentenivalód az adó eltitkolása miatt. Ha volt szerződés, máris mehetsz az APEH-hez, ha nem, akkor a főbérlői feljelentés ténye egyúttal annak is az elismerése, hogy te nála laktál, és ha ez megtörténik, akkor azzal sétálhatsz be az APEH-hez.

2009. nov. 29. 20:47
 17/23 A kérdező kommentje:

Hát ha úgy nézzük nem kíséreltem meg vele aláíratni, mert előtte telefonom beszéltem vele és mondta, hogy nem akarja aláírni, de gondoltam, hogy elviszek egy lapot és megkérem rá újra, de ő is rendőr és elég bunkó, ha egyszer azt mondja nem akkor nem, mindegy, ezért írta alá a barátnőm!

iszonyatosan megbántam, de remélem nem lesz belőle semmi komoly! Én is mondtam neki, hogy van szerződésem, meg az albérleti díj utalásokról a bankkivonat én is mehetnék,mert mindkettő csalás!

Mégegyszer köszönöm!

2009. nov. 29. 21:19
 18/23 anonim ***** válasza:
Ha csak meghallgatja mindkét felet egy bíró, hamar kiderül, ki volt a jóhiszemű az ügyben. Lehet, hogy elmarasztalnak, de egyértelmű, hogy kinek volt félelem a motivációja, és kit dolgoztat szemmel láthatóan a vak harag.
2009. nov. 30. 17:02
 19/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, ahogy a jogász mondta, megmondtam neki az eltitkolt adót és sms-t írt, hogy jobb lenne megbeszélni. Nagyon rendesek vagytok, hogy megnyugtattatok, mert így 33 hetes terhesen, kicsit kiborító volt ez a sok stressz! Még egyszer köszönöm!
2009. nov. 30. 19:24
 20/23 anonim ***** válasza:
tudom, hogy nem hasznos a válasz, de megkérdezhetem mi lett az ügy vége? én mint jogász hallgató szintén úgy vélem, hogy nem lehet ilyenre nagy büntetést kapni.
2010. ápr. 2. 10:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!