Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a betörő ijedtében leszúrja...

Ha a betörő ijedtében leszúrja a lakót, az jogos önvédelem?

Figyelt kérdés

Például este van és a betörő egy sötét konyhában kutat pénz, ékszerek után.

A ház tulajdonosa rajtakapja és egy vasrúddal elkezdi ütni. A betörő megijed, felkap egy kést és agyonszúrja.

Ilyenkor a gyilkosság miatt felmentik, az jogos önvédelem és csak a betörésért kell felelnie?

2013. szept. 16. 21:35
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
20%

Ilyen nincs. A helyzet az, hogy a betörő lopni megy és nem ölni. Amint lecsoszogok, hogy na mi van, mi ez a zaj, vagy ki ez a faszi kisprintel és nem fogom utolérni.

A másik helyzet, hogy elkezdem ütni a betörőt egy vasrúddal, na innentől kezdve azért megfordul a helyzet. Mivel az én személyes biztonságom, élet-testi épségem nem volt veszélyben max az értékeim, ezért a másikat agyonverni...ez túllépi a jogos védelmet részemről. Ha már ütöm, akkor nem megijed, hanem félti az életét és ha ilyenkor leszúr és meghalok, akkor védekezhet azzal, hogy jogos védelemből tette.

Lopás kísérletéért valószínűleg el fogják ítélni, de nem tartom valószínűnek, hogy a saját élete-testi épségének a megvédéséért elítélnék.

2013. szept. 17. 10:05
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

utolsó te is leragadtál a 2013. július 1. elötti törvénynél,amit nem véletlenül változtattak meg

ha valaki éjjel betör attől szerencsére már nem kell megkérdezni lopni jött e vagy ölni is,de kitalálni sem kell tudnunk.

gondolkozz te is logikusan (persze ha nem megy nem számít mert a hatályos jog szerint nincs igazad): de most komolyan szerinted mitől olyan eszeveszett egyértelmű hogy a betörő csak lopni akar???????

2013. szept. 17. 11:01
 13/28 anonim ***** válasza:

Mi a rákot keres a telkemen? Nincs idő megkérdezni, meghívni egy esti teára, bejelölni facebookon stb. Ha bent van és látom mit csinál és érvényes fegyvertartási engedélyem van meg fegyverem. Tegyük fel rendőr vagyok, vadász, vagy akárki. Főleg ha gazdag ember vagy politikus. ÉS RÁM TÁMAD!

Ez fontos mert ez még mindig nem vagyonvédelmi törvény hanem önvédelmi. Ha nem támad rád nem durranthatsz alá. Akkor szépen hívod a rendőröket és megvárjátok. Ilyenkor jöhet a tea meg a facebook. Ha megkedvel talán nem jelent fel hogy fegyvert fogtál rá, meg korlátoztad a személyi szabadságában (a te konyhádban éjjel hajnali 2kor) Azért lássuk be vannak még itt hézagok. De a kérdésre válaszolva ilyenkor nem fordul meg a helyzet. Az elsődleges áldozat az akihez betörtek ha felindulásból súlyos testi sértést követ el nem szokták meghurcolni. Kivéve ha a rasszistája bántotta szegény roma állampolgárt, vagy fiatalt. Mert akkor biza az etnikum adu mindent visz.

2013. szept. 18. 15:03
 14/28 anonim ***** válasza:
Én főznék neki egy jó marhagulyást,meghívnám kávéra,és elcsevegnénk,hogy mit keres itt,ha a válasza az hogy,megölni,akkor kiharapom a máját,ha azt modnja,hogy ellopni mindenem,akkor adok neki egy kis kápét hogy furgonnal vihesse el a holmim,és visszafekszem aludni. Ez a logikus hozzáálás.
2013. szept. 18. 17:34
 15/28 anonim ***** válasza:
0%

#11-es vagyok. Nem vagyok leragadva sehova pontosan tudom, hogy mit jelenthet az, hogy valaki a saját telkemen, lakásomban, házamban tartózkodik. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen bűncselekményt valósított meg, melynek a kísérlete és melyiknek az előkészülete lehet az, hogy ő az én házamban van. De!

Onnan tudom, hogy betörő, hogy a kérdező azt írta: a betörő egy sötét konyhában kutat pénz, ékszerek után. Mondjuk más kérdés, hogy az ékszerek nincsenek a konyhában...

Ha emberölés előkészülete lenne, akkor nem a konyhában vacakolna.

Ez így kérem lopás kísérlete. A tolvajoknál nincsen fegyver. Ezt mellesleg megjegyezném...Lopás: aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy jogtalanul eltulajdonítsa. A lopásnál nincs semmilyen kényszer, vagy fenyegetés, ugyanis az egy másik bűncselekmény a rablás. Ha egy rablót ütök le, akinél bármilyen fegyver, vagy emberi élet kioltására alkalmas eszköz, az nem olyan, mintha egy fegyvertelen embert verek. Még akkor is ha az illető betört hozzám. A fent említett esetben egy sötétben meglepek egy ismeretlen embert a házamban és minden szó nélkül elkezdem ütni...ez nem jogos védelem. Még ha fegyverem van (lőfegyver) akkor is fel kell szólítanom, hogy fegyverem van, riasztó-lövést leadni és csak azután lőhetek rá!

2013. szept. 18. 18:56
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
tolvajnál is lehet kés,és megölhet,mert megrémiszted,megijed hogy most majd letartóztatják mert megláttad,és rémületből megöl,miközben te kérem-szépenezel mert szarul tudod a törvényt
2013. szept. 18. 19:14
 17/28 anonim ***** válasza:
0%

Utolsó válaszoló!

Szarul tudom a törvényt!:D:D:D Hehe...persze. Tudod a jogi egyetemre nem melegedni járok. Ráadásul utolsó szemeszteres vagyok, túl a 4 büntetőjog szemeszteren, a szakdolgozatomat kriminológiából írtam. Személyesen ismerek jó néhány magas beosztású rendőrtisztet, sőt a BRFK-nál voltam szakmai gyakorlaton, de teee biztos jobban tudod, hogy mivel mennek betörni az emberek mint én...Nem akarok személyeskedni, de a betörő nem ölni megy, hanem lopni! Ezt kéne megérteni. Megeshet a fenti eset, de erre amúgy is kicsi az esély. Úgy látom semmilyen fogalmad nincs arról, hogy milyen jellemzői vannak a betörőknek, hogyan dolgoznak, milyen minúciákat kell keresni a nyomozó hatóságoknak, és hogy pontosan mi is a modus operandi a betöréses lopásoknál. Mivel alapszinten nem vagy ezekkel tisztában, ezért semmi értelme ennek a vitának! Menj és olvass utána, okosodj!

2013. szept. 18. 21:13
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

utolsó igenis rosszul tudod!vegyél elő egy hatályos Btk-t!nézd meg a jogos védelem féle részt,különös tekintettel mi van ha lakásban éjjel(mint a kérdésnél van megfogalmazva)"ügyködik a rosszember"

azzal hogy ideírtad hogy egyetemista meg gyakornok vagy,na azt nem kellett volna mert csak még égőbb így neked

2013. szept. 18. 22:01
 19/28 anonim ***** válasza:

hvg.hu/itthon/20120209_btk_onvedelem

hu.wikipedia.org/wiki/Jogos_védelem

2013. szept. 18. 22:21
 20/28 A kérdező kommentje:

Többen kihangsúlyoztátok, hogy éjjeli támadás esetén jogos a házigazda agresszív fellépése.

Akkor viszont, ha az eset nappal történik, akkor más a jogi megítélés? A házigazda nem támadhat a fegyvertelen betörőre és jogos a betörő önvédelmi szúrása?

2013. szept. 18. 22:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!