Lehet valamijen jogi következménye ha nem szolok a munkáltatonak hogy állapotos vagyok?
"Tök mindegy. Én akkor is kirúgom a dolgozót, ha már látszik, hogy terhes! Ne az én kontómra akarjon eljárogatni ide-oda, csak mert képtelen volt védekezni. Meg lehet oldani a dolgot szépen, nem a terhessége miatt rúgtam ki senkit hivatalosan. "
Anyád is ki kellett volna rúgnod mielőtt még megfialt és bízta volna inkább egy anyakocára s megellésed.
Mondjuk ezt én se nagyon akartam elhinni hogy vissza kellett fizetnie. Nem Csodaországban hanem Pletykafalván ahol mindenki tud mindenre egy hülye sztorit amit a betelepültek mint én néha elhiszünk.
Most néztem át a 2013 jan.1töl érvényes Mt-ugyanugy benne van az hogy nem mondhatnak fel a várandósnak.
Bocsi a hibákért fáradt vagyok és ingerült meg lusta átnézni amit irok.Amugy telefonrol irok és elég körülményes kijavitani ha valaki ilyen lusta mint most én.Ezért nem kell hülyének nézni vannak kérdések amik überelik az enyémet meg amiket írok.De most megpróbáltam figyelni.
Az első 3 hónapban igen gyakori a vetélés. Nem véletlenül tartják az orvosok is ezt határnak, hiszen ha ezt átlépi a kismama, már ritkán van gond (persze ez nem nyugtatja meg azt a keveset, akivel történik valami).
Az első babánknál én sem mondtam el senkinek amíg be nem töltöttem a 3. hónapot, babonás voltam. Utána viszont azonnal, de a főnökömnek nem volt meglepetés, kétgyerekes apaként ő egyből észrevette rajtam a változást (nem híztam, nem azt). Nálam nem okozott ez gondot a munkahelyemen, bár már nem voltam próbaidős, de még nem is dolgoztam ott egy éve sem. Rendes volt a főnököm és kollégáim is, örültek a babámnak nem aljaskodtak, mint itt egyes válaszoló.
Mivel azonban te próbaidős vagy, nem biztos, hogy ez a helyes megoldás. Mire letelik a próbaidő, már biztosan látszani fog és akkor el fognak küldeni. Nem azért mert rosszak, hanem mert nekik egy dolgozó kollégára van szükségük, nem olyanra, aki fél év után gyesre megy.
Választhatsz, hogy most mondod el nekik, vagy a próbaidő vége felé, de mindenképpen neked kell szólnod, mielőtt maguktól jönnek rá, mert az kellemetlen helyzetet teremt. Ha javasolhatom, akkor most még ne foglalkozz a dologgal, várd meg amíg túllépsz a 3. hónapon, addig végezd a munkádat. Ha megmarad a baba (remélem), akkor viszont szólj róla a főnöködnek. Mond el, hogy azért nem szóltál korábban, mert már volt egy vetélésed és nem akartad elszólni a dolgot esetleg hiábavalóan. Addigra meg fog már ismerni, be tudod bizonyítani, hogy jól végzed a munkádat. Akkor köthetnétek olyan egyezséget, hogy a neki megfelelő ideig még dolgozol és azután jössz el. Például ez lehet egy határozott idejű szerződés, 4 vagy 6 hónap akár. Akkor nem vágtad át, de nem is kell helyetted hírtelen valaki mást keresnie és a munkába beugrasztania.
Persze ennek kicsi a valószínűsége, ritkán akad eléggé megértő főnök ehhez. Azt is szem előtt kell még tartanod, hogy egy vetélés után elég nagy a valószínűsége annak, hogy a terhesség nem lesz egyszerű és lehet, hogy nem is dolgozhatsz majd. A lényeg, hogy most ne idegeskedj a dolgon sokat, veszíteni akkor sem vesztesz, ha a baba miatt elküldenek, mert a babát jobban szeretnéd.
Valahogy igy gondoltam én is.Csak a kedves ismerös ramijjesztett.
Amugy elég csaladbarat a fönök,de azért nem szolnék mert én is ugy gondolom hogy bármi megeshet még és akkor se munka se baba.A munkaügyi közp.miatt is kénytelen vagyok megprobalni munkába állni.Mert lemondtam egy tanfolyamot a munka miatt.Átadtam a helyem,2.5hos tanfolyam lett volna a melo meg min.6hónap.Már dolgoztam ott ismerik a munkám.
Nem szeretnek uj embereket felvenni mert titoktartasi kötelezettségünk van nem tudhatjak ki mennyire megbizhato.A helyettesitésem se lenne gond,van egy csajszi aki szivesen átjönne a jelenlegi munkaköréböl,és át is lehet irányitani.De ez egy uj allashely és valakinek be kell tölteni hogy hejettesithetö legyen.A fönök nem nagyon venné észre,ritkán van abban az épületben ahol mi vagyunk.Emellett ahogy ismerem inkabb hazaküld,vagy ö megy haza nehogy elkapja a betegségünk.Jol nézne ki ha egyiknap bejönne hányingerrel mondván elkapta tölem... Viszont az igazgatóság másik városban van mi csak helyi kirendeltség vagyunk. Velük nem talalkoznék mert a közvetlen fönök venne fel.
Ugygondolom egy probat megér.Még annyi hogy jelenleg ugy néz ki határozott idös szerzödés lesz megint,és legutobb nem volt probaidö elötte meg 1honap volt.(már a 3ik szerzödésem lenne).
Ha nincs jogi következménye a kirugáson kivül ugygondolom megér egy probát,csak akkor járok rosszul ha elmegy a baba.
Az orvoshoz 3hét mulva kell mennem és 2héten belül vennének fel.Szoval ezért nagy dilemma ez nekem.
Vállald el a munkát , írd alá és majd csak később szólj a főnöködnek.
Én 2 gyermeket szültem, mind2 terhességem alatt a 8. hónapig dolgoztam, miért rúgnának ki?
A kolléganőm is terhes és ő a szülés után 6 héttel vissza is jön dolgozni, a férje megy gyes-re, aki most munkanélküli.
Nem kell aggódnod, ha meg majd dokihoz kell menned, van rendes szabadságod, amit ki tudsz venni.
A lelketlen véleményekkel ne foglalkozz!
Jó egészséget és sok sikert!
köszönöm aranyosak vagytok.de sajnos ma bevéreztem kicsit az orvos ágynyugalmat irt elö.de a babával egyenlöre minden rendben.van szivjang is csak sajnos hematoma is.jövöhéten kontroll.ha akkor minden rendben akkor még gondolkozom.meg megkérdem a védönöt személyesen ö mit gondol most telefonban nem akartam.de szerinte abevérzés az egyik gyogyszertöl lehet mert szokott ilyet csinalni. attol a pici jobban befurja magát és azért tapasztalhattam egy kis vérzést. joba vagyok az egyik védönövel csak nem akarom hogy ugy érezze kihasznalom a baratsagunk.ezért nem hivom minden félével majd személyesen.
mindenféleképp ha lehet addig dolgoznék amig tudok.csak a kötelezökre mennék el táppénzre meg csak orvosi utasitasra.magamtol semmiképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!