A munkáltatónak van joga, hogy bármiért* is bármekkora összegeket levonjon a fizetésemből?
* Olyan dolgokért, ami nem jár anyagi veszteséggel, legalábbis messze nem arányosan a levonással, vagy a veszteségnek nem mi vagyunk az okozói. Példák:
- 3 perc (!) késéstől -1000 Ft - nem vicc, két percet még elnéznek, hármat már nem, de ez még talán a legjogosabb.
- Cigarettának megváltozott az ára (mostanában nagyon gyakori), és nem vettük észre: -1000 Ft. Persze lehet, jobban tudnánk figyelni, ha nem csak ketten lennénk egy napi 700 ezres forgalmú üzletben.
- Ha valami lejár, akkor annak a profit nélküli összegét levonják tőlünk. Tehát mondhatni a legutolsó dolgozóra hárítják a felelősséget. Még az üzletvezetőt sem terheli ez a fajta levonás (sőt, semmilyen levonás - gyakorlatilag ő nem hibázhat semmiben, mivel semmit nem csinál, ami pénzzel, vagy áruval kapcsolatos, leszámítva a fizetés kiosztását és a számlák gépre történő felvitelét - amit kb. a kishúgom is elvégezhetne egy óra gyakorlás után, hiszen olvasni tud, a billentyűzetet ismeri). Akkor viszont mitől vállalkozó a vállalkozó, ha semmit nem vállal? Legfeljebb tőkésnek lehetne nevezni. És mitől üzletvezető az üzletvezető, ha nem ő rendel, felelősséget nem vállal az áruért, miben merül ki a "vezetése"? Persze már annak is örülni kell, hogy a lejárt árunak nem a haszonnal megnövelt értéket vonják, ugyanakkor attól, hogy esetleg áfa nélkül szerezték be, az még megmarad rajta nekünk kifizetni.
Mi a véleményetek? Én arra jutottam, hogy a vezetőségnek szélsőségesen defektes az igazságérzete. Arról nem is beszélve, hogy nehéz olyan kiírást találni az üzletben, amiben ne lenne minimum 2-3 durva - egyenesen égő - helyesírási hiba, tehát nem elütés. Szerintem ezek az emberek iszonyatosan ostobák és gonoszak. Ráadásul a könyvelőjük jobbnál jobb ötleteket ad nekik, például lenyúlták az adókedvezményemet, különben lehet menni, illetve átjelentettek 4 órára, különben lehet menni. Sajnos elmenni egyelőre nem tudok, mivel szükségem van a pénzre. De érdekelne, hogy amit itt művelnek, az mennyire felel meg a törvényeknek és mit lehetne velük kezdeni egy szebb napon?
a késésért max a megkezdett 1 órai béredet vonhatják le, gondolom nem 1000 ft-os órabérben vagy.
Az okozott kárt csak a kár mértékében lehet levonni, mivel azt nyilván te téríted meg de ott se gondolom hogy annyi volt a kár.
Nem, itt kérem pofátlan lenyúlás megy, egyértelműen a bérköltség lefaragása miatt, csak te ezt ha be is pereled őket ezért nem tudod jelen esetben bizonyítani, arról papírt kéne írjanak vagy kérned, a cégtől, hogy pontosan mi volt az oka a levonásoknak. Aztán azzal mehetne egy munkajogi per.
Amúgy meg olvasd át a munkaszerződésed saját példányát, abban megvannak a munkáltató/munkavállaló jogai meg kötelességei.
A munkavállalóknak van kártérítési kötelezettsége, illetve megint már, aki pénzzel foglalkozik, és ezt alá is írta.
De ezt nem ad hoc módon dönti el a munkáltató, hanem a Munka törvénykönyve pontosan meghatározza, hogy a fizetésből mikor, és legfeljebb mennyi vonható.
"Amíg az állásodra fél óra alatt 10 ember jelentkezik, addig megteheti. Jogilag persze nem, de ez nemigen érdekli az ilyen munkaadókat."
Igen, azt hiszem ez itt a lényeg:) Azért köszi a válaszokat, úgy fogom fel, hogy ez is csak egy a százezer igazságtalanság közül, amin napi szinten idegesíthetném magam. Legalább motiválva vagyok, hogy előrelépjek:)
Sajnos vannak ilyen munkáltatók.
Nekem édesapámmal csinálták azt meg, hogy egy általa beszerelt, de gyári hiba miatt rossz terméket nem tudott megjavítani, kifizettettek vele. 67 ezer forintból vontak le 60-at. Természetesen ez nem jogos, de vagy ezt választotta (a bérpapírra azt írták, hogy készpénzben ki lett fizetve), vagy mehetett volna Isten hírével.
A másik pedig, hogy üzemi balesetnél nem hívtak hozzá mentőt (fejsérülés), hanem kocsival bevitték a kórházba és azt mondatták vele, hogy otthon történt. Itt cserébe pénzt ígértek, vagy szintén kirúgást.
Sajnos a szükség nagy úr, a korában már nem mer kockáztatni.
Tehát a tiédnél van rosszabb munkahely.
Én azt tanácsolom neked, hogyha még nincs családod, akkor inkább kockáztass és időben hagyd ott az ilyen brigádot.
Mielőtt munkahelyet váltasz majd szerintem mindenképp keress egy munkaügyis ügyvédet, és lelkiismeret furdalás nélkül jelentsd fel őket, így legalább egy részét visszakapod annak amit elloptak tőled.
A 4 órás bejelentés bizonyítható, a levonások is jogtalanok, és az adókedvezményednél is ott kellene lennie az aláírásodnak hogy átvetted. Esetleg ha már van másik munkahelyed késs el direkt 5 percet, és készíts hangfelvételt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!