A BKV bliccelés miért polgári jogi, miért nem szabálysértési jogi kategória?
Jogi személynél teljesen mindegy, hogy elfolyt a magzatvize, gyerekkel van, púpos a háta vagy mi baja van, neki akkor is ki kell fizetni a jegyet. A bliccelésnél pedig pótdíjazásban részesül, így a közlekdési vállalat jogosan követelheti a büntetés teljes árát, nem csak a jegyét. Az csak annyit jelentene, hogy elég később is megvenni a jegyet, annak meg mi értelme lenne?
Különben mint vidéki, aki csak néha járok Bp.-re (s akkor is próbálom nélkülözni a BKV-t) le vagyok döbbenve a jegyvásárlási (vagy inkább jegy-nem-vásárlási) szokásokon. Múltkor konkrétan hülyének néztek a villamoson, hogy lyukasztottam, nem is nagyon szoktam látni, hogy más csinálná, mikor meg egy ügyfélhez kellett sürgősen kimennem és mondtam neki, hogy nincs BKV-jegyem csak annyit mondott, hogy "Ja, mi nem szoktunk venni." Így nem kéne csodálkozni azon, hogy a büntetések értéke növekszik. Egyébként még így is elég csekély ez az összeg, Berlinben 60 € (18.000 HUF), Párizsban 72 € (22.000 HUF), Londonban pedig 80 Ł (28.000 HUF) a minimális büntetés. Bűnözők persze mindenhol vannak, de Budapesten ahogy észrevettem népi sportot űznek belőle.
Van itt egy kis félreértés, ami a Tescós példádból derül ki:
A bolti lopás esetén a hatóságok csak a büntető-/szabálysértési eljárást folytatják le, a kelekezett kár megtérítése itt is a polgári jog asztalára tartozik.
A bolti lopásnak nincs szerződéses jellege, míg bliccelésnek van.
A BKV/BKK polgári jogi igénye azért nem csak a jegy árára terjed ki, mert a vállalat Általános Szerződési Feltételeiben kiköti, hogy az utas x összegű pótdíjat köteles fizetni, ha nem teljesíti a szerződési feltételeket. Ezeket a feltételeket az utas a járműre felszállva ráutaló magatartással elfogadja.
A pótdíj tehát nem közjogi szankció. A népnyelv helytelenül hívja büntetésnek. Sokkal inkább olyan, mint pl. a kötbér a vállalkozói szerződés esetén. Ott is arról van szó, hogy az egyik fél megszegi a szerződési feltételeket, ezért fizetnie kell egy összeget, ami nem a bekövetkezett kárhoz igazodik.
A dologból azért nem csinálhat a törvényhozás szabálysértési tényállást, mert akkor minden más gazdasági társaság (pl. a Tesco) is követelhetné, hogy a vele szemben elkövetett szerződésszegés legyen szabálysértés, vagy bűncselekmény. Például ha a kőműves nem burkolná le időben a Tesco padlóját, akkor nem kötbért kellene fizetnie, hanem szabálysértési eljárás indulna ellene.
Ha elolvastad a kérdést, nem a bliccelést propagáltam, és nem is azt mondtam, hogy ne büntessék a bliccelőket, jó lenne, ha nem ezt szűrnéd le. A terhes nő nem "jogi személy" hanem EMBER, akit megilletnek a szabálysértési eljárás garanciái. Egészem pontosan:
"23. § (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett."
(Ez a Btk-ban van leírva a többivel együtt, és a szabálysértési eljárásra is ez vonatkozik a szabálysértési törvény szerint.)
Kiskorúnál meg elég abszurd, hogy a Tesco lopás esetén nincs semmilyen következmény, a bliccelésnél meg van. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a BKV a SÉRTETT, így nem lehet szerepe a büntetés megállapításánál. A BKV pótdíj nem kártérítés, mert a BKV kára a jegy ára. A 16 000 forint már a szankció, amit nem a sértettnek, hanem a sértettől teljesen független harmadik félnek-a szabálysértési hatóságnak- kellene kiszabni! Ha lopsz a Tesco-ból, a Tesco sem követelhet többet rajtad polgári peres úton! Amit azon felül fizetsz, nem a Tesco-é, hanem egy független hatóság által kiszabott büntetés, amihez a Tesco-nak semmi köze!
"A bolti lopásnak nincs szerződéses jellege, míg bliccelésnek van. "
Pont erről beszélek, hogy azt kéne megoldani a törvényhozónak, hogy ne legyen!
Akkor még egyszer:
A bliccelés nem olyan mint a lopás, hanem olyan, mint amikor a kőműves nem végzi el a munkát.
Tök más a kettő. Az egyik közjog, a másik magánjog. Értem én, hogy könnyű összekeverni a kettőt, de hidd el, hogy a szerződésszegésből szabálysértést csinálni fából vaskarika.
Ráadásul nagyon csúnya világ is lenne itt akkor, hogyha mindenki ellen szabálysértési, vagy büntető hatósági eljárás indulna, aki nem fizeti be időben a telefonszámlát, nem végzi el időre a szerződésben vállalt munkáját, hibás terméket ad el, stb.
A felhozott példa ismét hibás: van egy olyan szabály a ptk-ban, miszerint a szokványos szerződési feltételektől való jelentős eltérésre külön fel kell hívni a másik fél figyelmét. Ezt teszi a BKV azzal, hogy nagy piros matricákon hirdeti (ÍRÁSBAN, ahogy te szeretnéd), hogy a pótdíj összege 16 000 Ft.
Ha pedig a ráutaló magatartást kivennénk a ptk-ból, röhejes ország lennénk. Képzeld el: szállnak fel a buszra az utasok, egy bkk-s alkalmazott pedig mindegyiknek a kezébe nyomná a (mondjuk, hogy) 50 oldalas szerződési feltételeket. Ezt szépen átolvasod és aláírod. Ha minden utas végzett vele, indulhat a busz.
"Ráadásul nagyon csúnya világ is lenne itt akkor, hogyha mindenki ellen szabálysértési, vagy büntető hatósági eljárás indulna, aki nem fizeti be időben a telefonszámlát, nem végzi el időre a szerződésben vállalt munkáját, hibás terméket ad el, stb."
De basszus ezeket írásban kötötték! Egész egyszerűen azt kell kikötni, hogy ilyen "ráutaló magatartásos" szerződést ne lehessen kötni! A jegy ára az magánjog, azt értem, azt követelhesse a BKV polgári úton, és nyilván legyen a kár megtérítése enyhítő körülmény a szabálysértési eljárásban is, ahogy a lopásnál is. Ha úgy vesszük a jegy árával a bliccelő vagyoni kárt okozott a BKV-nak, ezt oké, polgári perben követleni! Maga a kenyér ára a Tesco-s példában is magánjogi kérdés, nem? Ezt kéne külön választani mindkét esetben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!