Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A BKV bliccelés miért polgári...

A BKV bliccelés miért polgári jogi, miért nem szabálysértési jogi kategória?

Figyelt kérdés
Nem vagyok jogász, de azért némi jogérzékkel, és állampolgári alapműveltséggel rendelkező állampolgárként én ezt nem vágom. Ezt nem kéne a jogalkotónak megoldani? A bliccelés szerintem tipikusan egy szabálysértés jellegű cselekmény. A BKV kára, amit polgári úton követelhetne, az a jegy ára, a szankció kiszabásához a BKV-nak az égvilágon semmi köze nem kéne, hogy legyen. Ez olyan, mintha Tesco lopás esetén magát a büntetést is a Tesco szabná ki, a bíróság helyett. Ráadásul így nem érvényesülnek a szabálysértési eljárásban ismert büntethetőséget kizáró tényezők sem, mint például a végszükség, vagy a gyermekkor. Egy 13 éves bliccelő gyerek szülein a BKV csak a jegy árát követelhesse, azonkívül, ha egy terhes nő szállt fel elfolyt magzatvízzel jegy nélkül, az a szabálysértési eljárásban valószínűleg végszükségnek minősül, semmilyen felelősségre vonásnak nincs helye. Azonkívül abszurd, hogy a büntetés mértéke attól függ, hogy helyszínen fizetsz, vagy csekken, holott ennek inkább attól kellene függni, hanyadszor bukik le az illető. Viszont a végrehajtás is egyszerűbb lenne, hisz a szabálysértési bírság-a pótdíjjal ellentétben-elzárásra változtatható. Ha már amúgy is közteresekkel ellenőriznek újabban, akkor a bírságot is nekik kéne kiszabni, amit ha az illető nem fogad el, akkor szabálysértési eljárás indul.
2013. júl. 24. 14:00
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
88%

Jogi személynél teljesen mindegy, hogy elfolyt a magzatvize, gyerekkel van, púpos a háta vagy mi baja van, neki akkor is ki kell fizetni a jegyet. A bliccelésnél pedig pótdíjazásban részesül, így a közlekdési vállalat jogosan követelheti a büntetés teljes árát, nem csak a jegyét. Az csak annyit jelentene, hogy elég később is megvenni a jegyet, annak meg mi értelme lenne?

Különben mint vidéki, aki csak néha járok Bp.-re (s akkor is próbálom nélkülözni a BKV-t) le vagyok döbbenve a jegyvásárlási (vagy inkább jegy-nem-vásárlási) szokásokon. Múltkor konkrétan hülyének néztek a villamoson, hogy lyukasztottam, nem is nagyon szoktam látni, hogy más csinálná, mikor meg egy ügyfélhez kellett sürgősen kimennem és mondtam neki, hogy nincs BKV-jegyem csak annyit mondott, hogy "Ja, mi nem szoktunk venni." Így nem kéne csodálkozni azon, hogy a büntetések értéke növekszik. Egyébként még így is elég csekély ez az összeg, Berlinben 60 € (18.000 HUF), Párizsban 72 € (22.000 HUF), Londonban pedig 80 Ł (28.000 HUF) a minimális büntetés. Bűnözők persze mindenhol vannak, de Budapesten ahogy észrevettem népi sportot űznek belőle.

2013. júl. 24. 15:36
 2/30 tomala ***** válasza:
100%

Van itt egy kis félreértés, ami a Tescós példádból derül ki:

A bolti lopás esetén a hatóságok csak a büntető-/szabálysértési eljárást folytatják le, a kelekezett kár megtérítése itt is a polgári jog asztalára tartozik.

A bolti lopásnak nincs szerződéses jellege, míg bliccelésnek van.

A BKV/BKK polgári jogi igénye azért nem csak a jegy árára terjed ki, mert a vállalat Általános Szerződési Feltételeiben kiköti, hogy az utas x összegű pótdíjat köteles fizetni, ha nem teljesíti a szerződési feltételeket. Ezeket a feltételeket az utas a járműre felszállva ráutaló magatartással elfogadja.

A pótdíj tehát nem közjogi szankció. A népnyelv helytelenül hívja büntetésnek. Sokkal inkább olyan, mint pl. a kötbér a vállalkozói szerződés esetén. Ott is arról van szó, hogy az egyik fél megszegi a szerződési feltételeket, ezért fizetnie kell egy összeget, ami nem a bekövetkezett kárhoz igazodik.

A dologból azért nem csinálhat a törvényhozás szabálysértési tényállást, mert akkor minden más gazdasági társaság (pl. a Tesco) is követelhetné, hogy a vele szemben elkövetett szerződésszegés legyen szabálysértés, vagy bűncselekmény. Például ha a kőműves nem burkolná le időben a Tesco padlóját, akkor nem kötbért kellene fizetnie, hanem szabálysértési eljárás indulna ellene.

2013. júl. 24. 15:47
 3/30 A kérdező kommentje:

Ha elolvastad a kérdést, nem a bliccelést propagáltam, és nem is azt mondtam, hogy ne büntessék a bliccelőket, jó lenne, ha nem ezt szűrnéd le. A terhes nő nem "jogi személy" hanem EMBER, akit megilletnek a szabálysértési eljárás garanciái. Egészem pontosan:

"23. § (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett."

(Ez a Btk-ban van leírva a többivel együtt, és a szabálysértési eljárásra is ez vonatkozik a szabálysértési törvény szerint.)

Kiskorúnál meg elég abszurd, hogy a Tesco lopás esetén nincs semmilyen következmény, a bliccelésnél meg van. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a BKV a SÉRTETT, így nem lehet szerepe a büntetés megállapításánál. A BKV pótdíj nem kártérítés, mert a BKV kára a jegy ára. A 16 000 forint már a szankció, amit nem a sértettnek, hanem a sértettől teljesen független harmadik félnek-a szabálysértési hatóságnak- kellene kiszabni! Ha lopsz a Tesco-ból, a Tesco sem követelhet többet rajtad polgári peres úton! Amit azon felül fizetsz, nem a Tesco-é, hanem egy független hatóság által kiszabott büntetés, amihez a Tesco-nak semmi köze!

2013. júl. 24. 15:58
 4/30 A kérdező kommentje:

"A bolti lopásnak nincs szerződéses jellege, míg bliccelésnek van. "

Pont erről beszélek, hogy azt kéne megoldani a törvényhozónak, hogy ne legyen!

2013. júl. 24. 16:00
 5/30 A kérdező kommentje:
A 3-as még az 1-esnek ment.
2013. júl. 24. 16:01
 6/30 A kérdező kommentje:
Akkor valószínűleg a Ptk.-t is módosítani kéne a megfelelő módon, hogy "ráutaló magatartással" ne lehessen a termék/szolgáltatás áránál nagyobb összegű fizetési kötelezettséget vállalni, hanem ilyet csak írásban lehessen. Az a vicc, hogy ha jól értem ezen logika mentén, amit a Bkv. alkalmaz, bármilyen cég, bárkin követelhetne gyakorlatilag bármit, ha apró betűvel ki van írva a falra. Pl. magántulajdonban levő múzeumban ki van írva a pénztárnál, hogy fotójegy X összeg, de az már csak milliméteres betűvel, hogy jegy nélkül fotózni húszmillió forint, aztán az első embert máris be lehetne perelni. Vagy moziban saját popcornt eszel az előadáson, ennyi erővel kiírhatják, hogy tízmillió forint... A Ptk.-t és a szabálysértési törvényt is módosítani kéne a probléma megoldása érdekében!
2013. júl. 24. 16:08
 7/30 tomala ***** válasza:
100%

Akkor még egyszer:

A bliccelés nem olyan mint a lopás, hanem olyan, mint amikor a kőműves nem végzi el a munkát.

Tök más a kettő. Az egyik közjog, a másik magánjog. Értem én, hogy könnyű összekeverni a kettőt, de hidd el, hogy a szerződésszegésből szabálysértést csinálni fából vaskarika.

Ráadásul nagyon csúnya világ is lenne itt akkor, hogyha mindenki ellen szabálysértési, vagy büntető hatósági eljárás indulna, aki nem fizeti be időben a telefonszámlát, nem végzi el időre a szerződésben vállalt munkáját, hibás terméket ad el, stb.

2013. júl. 24. 16:13
 8/30 A kérdező kommentje:
Vagy például a sportrendezvényen is rá lehetne a jegy hátuljára egymilliméteres betűkkel írni, hogy rasszista bekiabálás X forint. Jó, mondjuk ezzel még egyet is értenék valamilyen szinten, de azért inkább itt is a szabálysértési eljárás híve lennék, a polgári jognak csak akkor lehet szerepe, ha tényleges kár keletkezett.(Mondjuk ha a FIFA megbüntette a válogatottat, akkor azt hárítsa tovább a felelősökre.)
2013. júl. 24. 16:14
 9/30 tomala ***** válasza:

A felhozott példa ismét hibás: van egy olyan szabály a ptk-ban, miszerint a szokványos szerződési feltételektől való jelentős eltérésre külön fel kell hívni a másik fél figyelmét. Ezt teszi a BKV azzal, hogy nagy piros matricákon hirdeti (ÍRÁSBAN, ahogy te szeretnéd), hogy a pótdíj összege 16 000 Ft.

Ha pedig a ráutaló magatartást kivennénk a ptk-ból, röhejes ország lennénk. Képzeld el: szállnak fel a buszra az utasok, egy bkk-s alkalmazott pedig mindegyiknek a kezébe nyomná a (mondjuk, hogy) 50 oldalas szerződési feltételeket. Ezt szépen átolvasod és aláírod. Ha minden utas végzett vele, indulhat a busz.

2013. júl. 24. 16:19
 10/30 A kérdező kommentje:

"Ráadásul nagyon csúnya világ is lenne itt akkor, hogyha mindenki ellen szabálysértési, vagy büntető hatósági eljárás indulna, aki nem fizeti be időben a telefonszámlát, nem végzi el időre a szerződésben vállalt munkáját, hibás terméket ad el, stb."

De basszus ezeket írásban kötötték! Egész egyszerűen azt kell kikötni, hogy ilyen "ráutaló magatartásos" szerződést ne lehessen kötni! A jegy ára az magánjog, azt értem, azt követelhesse a BKV polgári úton, és nyilván legyen a kár megtérítése enyhítő körülmény a szabálysértési eljárásban is, ahogy a lopásnál is. Ha úgy vesszük a jegy árával a bliccelő vagyoni kárt okozott a BKV-nak, ezt oké, polgári perben követleni! Maga a kenyér ára a Tesco-s példában is magánjogi kérdés, nem? Ezt kéne külön választani mindkét esetben!

2013. júl. 24. 16:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!