Milyen önvédelmi eszköz lehet nálam?
Rossz környéken élek, nyugodtabban mászkálnék.
Pl ha megtanulom használni a nunchakut, azzal én ellennék, de nem lehet nálam.
A kés nem jó, mert elveszik tőlem és leszúrnak. Vipera, boxer szintén illegális.
Mivel védhetem meg magamat ma Magyarországon?
Az a szép ebben az egész önvédelmi dologban, hogy sok esetben pont azzal a fegyverrel verték szét valakinek a fejét, amit magánál hordott önvédelemből...
Vitte a gyerek nagy magabiztosan a viperát, hogy ő aztán sebezhetetlen, erre körbeállták páran, elvették tőle a viperát és péppé verték.
Ezért kell kétszer is meggondolni a fegyvertartást. Csak az hordjon magával, aki profin bánik vele.
"Őszintén, ha az életed forog veszélyben, nehogy már egy nyomorult szar működésképtelen törvény fontosab legyen. Úgyhogy ha rám hallgatsz, akkor nem válogatsz az eszközökben."
Ezt akkor mond annak a palinak, akit most varrtak be öt évre, mert verekedés közben elővette a kését, hogy majd azzal védi meg magát, és agyonszúrta az egyik embert, akivel verekedett.
Arról nem is beszélve, hogy az az ember mostantól azzal a tudattal kell éljen, hogy megölt valakit.
Az a hülye is valószínűleg így állt hozzá, most meg bánhatja - a sitten 5 évig, meg utána még amíg él.
én nem tartok semmit magamnál (kulcscsomó persze van, de nem önvédelmi célra, mert ha valaki megtámadna, akkor a francnak se lenne ideje kulcscsomó után tapogatózni a zsebembe, rendesen ráfogni, beigazítani, hogy a kulcsoki a kezemből kifelé álljanak, és ne a kezembe - anno picit nézegettem ezt, hogy mennyire tudom jól elővenni, mert tényleg lehet vele szemétkedni, ha amúgy képzett vagy tapasztalt az ember közelharcban, de nekem nagyon nem esett kézre, semmivel sem volt gyorsabb, mint a videón bemutatott pisztolyrántások), de ha szeretnék valami önvédelmi cuccot hordani, akkor én is gázpisztolyra szavaznék.
Lényegében az összes felmerült szempont alapján érdemes:
- a gázpisztoly legális (engedélyt könnyű beszerezni rá)
- nem kell közel engedned magadhoz a támadót
- van elrettentő ereje, nagyobb, mint bármi másnak (egy pisztoly, kevesen mondják meg ránézésre, hogy az gázpisztoly, egy pisztoly látványa pedig durvább, meghökkentőbb, mint mondjuk egy késsé)
- nem tudsz vele komoly sérülést okozni, tehát egyrészt nem kell utána sem súlyos testi sértésért, sem gyilkosságért magyarázkodni (vagy elszámolni a lelkiismerettel), másrészt ha el is veszik és ellened is fordítják, akkor se szívsz olyan nagyot.
- mivel egy gázfelhőt lő ki, ami lényegében lefed egy területet, ezért sokkal jobban használható arra, hogy lehetőséget adjon elmenekülni akár több ember ellen is, mint bármi más.
Hátránya, amit látok: zárt helyen szívsz vele te is.
33!
Ha arra nem lesz időd, hogy a kulcscsomód után tapogatózz, akkor a gázpisztolyt se biztos, hogy lesz időd elővenni.
A kulcscsomót nem feltétlen kell úgy beigazítani, hogy a kulcsok kiálljanak az ujjaid közül. Elég, ha a kezedbe szorítod, elindítasz egy ütést a támadó arca felé, és mielőtt elérnéd, kinyitod a kezed, és belenyomod a kulcscsomót az arcába. Szerintem maga alá fog csinálni... :)
Az, hogy nem kell közel engedned magadhoz a támadód, oké. De! Nem biztos, hogy mindig te választod meg, hogy milyen távolságból támadnak meg téged.
Ha elveszik tőled és ellened fordítják, akkor se szívsz nagyot, ez idáig rendben is van. De azért ne felejtsd el, hogy nem tudod, miért támadtak meg. Szóval lehet, hogy a saját fegyveredet ellened fordítva se okoznak komoly sérülést neked, de amíg neked taknyod-nyálad egybefolyik, addig lehet, hogy a támadónak előkerül a saját fegyvere (pl. kés), vagy a társa és szarrá vernek, és elveszik mindenedet. És még jól ki is röhögnek, hogy ennyit érték a gázstukkereddel.
"Ha arra nem lesz időd, hogy a kulcscsomód után tapogatózz, akkor a gázpisztolyt se biztos, hogy lesz időd elővenni. "
gázpisztolyt szerintem még egyszerűbb, mert annak külön tokja van, míg a kulcsom a zsebemben van, egy férfi zsebből előkotorni valamit meg nem olyan könnyű - nem állóhelyzetben, hanem mozgás közben meg kifejezetten nehéz (erről még később, de ez óriási probléma).
Meg nekem kifejezetten problémám volt, hogy mikor gyorsan akartam elővenni, akkor szinte tutira úgy állt a kulcscsomó, hogy vagy valamelyik kulcs pont a kezembe fúródjon bele, emiatt beigazgatás nélkül nem tudtam ökölbe szorítani a kezemet, vagy ha ezt sikerült is elkerülnöm azzal, hogy nagyon lent fogtam meg, akkor a kulcsok szabadon mozogtak, és egyszerűen a saját ujjaimat csapták szét, miközben kirántottam a kulcscsomót - lehet, hogy én vagyok béna, de nekem nagyon nem jött be.
"A kulcscsomót nem feltétlen kell úgy beigazítani, hogy a kulcsok kiálljanak az ujjaid közül. Elég, ha a kezedbe szorítod, elindítasz egy ütést a támadó arca felé, és mielőtt elérnéd, kinyitod a kezed, és belenyomod a kulcscsomót az arcába. Szerintem maga alá fog csinálni... :) "
Nem az ujjaim közül kellett volna kiállniuk (azt is nézegettem, de egyrészt ahhoz végképp állítgatni kell a cuccot, meg nem is volt kényelmes), hanem azt szerettem volna, hogy ha mint a késeknél, a hüvelykujjam felé áll ki az egyik kulcs (adott volna egy bökőfelületet, amivel pl. a egy kitérés utáni csuklómozdulattal meg lehet bökni az ember bordái között, és az elég kellemetlen), de nem igazán ment gyorsan ez se. Igazából már azzal is nagyjából elégedett lettem volna, ha simán rá tudok fogni, hogy az ökölbe szorított kezem valamire rászorítson, ezáltal keményebben tudjam szorítani - ami keményebb ütést és kisebb sérüléskockázatot jelent.
Ez még nagyjából kivitelezhetőnek is tűnt, de nagyon nem esett kézre.
Amit te írsz, az számomra nem igazán tűnik sem hatékonynak, sem nagy biztonsággal kivitelezhetőnek - ha normálisan ütök, akkor nem tudok ilyen kulcsos varázslásra is figyelni még (nincs rá időm), ha meg esetlenül próbálok meg ütni, hogy ez menjen, akkor eleve kisebb esély a sikerre. Lényegében amit leírsz, az az, hogy dobjam arcon a kulcscsomómmal, mindezt "trükkös" módon.
Ez nekem már csak azért sem tetszik, mert ezáltal te elkötelezed magad egyfajta akció mellett, ott szorongatod a kezedben a kulcsodat, hogy te most ezt fogod csinálni (mást nagyon nem is tudsz, mert ott kellemetlenkedik a kulcscsomó a kezedben, amire valószínűleg nem tudtál jól ráfogni), a saját mozgásteredet szűkíted ezzel, így sokkal kevésbé tudsz reagálni.
"Az, hogy nem kell közel engedned magadhoz a támadód, oké. De! Nem biztos, hogy mindig te választod meg, hogy milyen távolságból támadnak meg téged. "
ha a támadó már közel van, akkor a kulcscsomó után se nagyon van időm kotorászni. Ahhoz, hogy egy kulcscsomót tudjak használni (még úgyis, ahogy te leírtad), az kéne, hogy belenyúljak a zsebembe, ráfogjak, kivegyem, felemeljem akcióra készen a kezemet, amiben van, és még akkor is legyen köztem és a támadóm között annyi hely, hogy tudjak akciózni - ez szerintem még tovább is tart, mint a pisztoly előrántása egy külön erre a célra kitalált, kialakított tokból, ráadásul ugyanúgy kell hozzá egy bizonyos távolság, mint a gázpisztolyhoz
A másik problémám a dologgal, hogy mint valamelyik videón is látszik, a fegyver előrántása nem akadályozza annyira a mozgást (a pasi egy kitérés közben rántott fegyvert, ezáltal adott magának még vagy egy métert simán), miközben a zsebemben turkálás már sokkal jobban (másik oldalról nézve a mozgás zavarja a zsebembe turkálást és a kulcscsomó kihúzását, szóval a kettő együtt egyszerűen nem nagyon megy) - ez pedig nagyon nagy hátrány.
Ráadásul ahhoz, hogy én a kulcscsomóval bármit megbízható hatékonysággal tudjak csinálni (akár ütni, akár pontosan dobni), ahhoz alapból viszonylag stabilan kell állnom, ami megint a mozgásból való reagálás ellen van. A gázpisztolynál viszont nem kell stabilnak lennem, hiszen pontosan se kell céloznom, csak kb. abba az irányba.
Tehát összességében engem ez a kulcsos módszer nagyon nem győzött meg, mert alapból nem tűnik jól használhatónak, és az egyetlen eset, amikor használhatóbb lenne, mint a gázpisztoly, az az, mikor közelről jön a támadás, de az elővétel nehézsége és az, hogy közben sokkal kevésbé tudok mozogni, nekem azt mutatják, hogy még ekkor sincs több esélyem ezt használni, mint a gázpisztolyt
Köszönöm a részletes leírást. Én azt hiszem, hogy ez egy olyan téma, amit elméletben nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik jó, melyik nem. Igazából ez a körülményektől és egyéni beállítottságtól függ, hogy kinek mi áll kézre. ;)
Még annyit jegyezzük meg, ha másért nem, hogy a kérdező vagy mások esetleg tanuljanak belőle. Ha valakit leszólítanak az utcán, hogy "Hello, nincs egy cigid?", és látszik az emberen, hogy valójában nem is cigit akar, akkor ne álljunk ott zsebre tett kézzel. Olyankor vegyük ki, és tegyük magunk elé. Nem fel a fejünkhöz, hogy már várjuk az első ütést, csak amolyan készenléti helyzetbe, ahonnan könnyen (könnyebben) tudunk reagálni. Innentől kezdve meg mindenki azt csinál, ami neki szimpatikus. Én nem hordok gázpisztoly, úgyhogy esetleg a kezembe veszek valamit, bármit (akár egy darab zsebkendőt is :D). Ha kell, lökök egyet rajta, lesz egy kis idő és távolság, aztán jöhet a gázpisztoly, vagy egyéb más. Szerinte. :)
Én azért hozzátenném még, hogy aki az egész életét azzal tölti hogy másokat rabol ki, magyarul harcra készül az ellen akármilyen gázpisztolyod van, te áldozat leszel mert leblokkolsz.
Aki lusta arra hogy a fizikai erejét vagy legalább a technikáját napi 15-20 percben fejlessze,kicsit árnyékbokszoljon vagy zsákoljon, de legalább a haverokkal birkózzon(mint a gyerekek szórakozásból csinálják) az "növényevő" az emberek között. tehát ez lenne a minimum, az eszközök erre épülhetnek rá. Az alap maga az ember, az eszköz csak utána ér valamit.
Másrészt minden jó önvédelemre ami nem szúróeszköz. Mert szúróeszközzel csak támadni lehet, védekezni nem. A kulcscsomó szurkálásért többet kapsz, mintha egy letört faággal vagy egy magadnál hordott kapanyéllel fejbeverted volna :)
A fejed, hogy elkerüld a problémás szituációkat, illetve, hogy helyén kezeld a konfliktust.
Illetve a lábad, amivel gyorsan elfutsz, és reménykedsz abban, a támadóid nem hosszútávfutók.
Esetleg a lelki nyugalmadért tarthatsz a zsebedben gázsprét... Azonban még ha gyakorolsz is vele, egy váratlan támadás esetén úgy is meglepődsz, leblokkolsz, csőlátásod lesz... Szóval fuss.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!