Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogilag mit követek el, ha...

Jogilag mit követek el, ha nem állok meg a rendőrnek?

Figyelt kérdés

Azaz milyen jogi következménye lehet? Nem azért mert kőröznének, csak mert unom ... Mindegy. Valaki megmondaná?

És rendszám nincs, tehát azt nyugodtan felveheti vagy megjegyezheti, utol pedig nem ér.

Köszi

(volt már hasonló kérdés, tudom, szal ne támadjatok le, de ott értelmes válasz nem érkezett sajnos)

2009. júl. 23. 17:56
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
88%
Szabálysértést. És ha mégis utolér, kellemetlen perceket szerzel magadnak, mert alighanem csak a fogdán fogják megkérdezni, hogy miért nem álltál meg. Ha pedig netán az USA-ban nem állsz meg a rendőrnek, simán lelőnek.
2009. júl. 23. 17:59
 2/34 A kérdező kommentje:

Ugyan már miért lőne? nem csináltam semmit, mondom !

Jó rendben köszi, d epontos jogszabályt tudsz erre, mert múltkor is sokan támadtak h jaj de nem szabad , na de esetleg milyen szabsértést követek el pontosan?

2009. júl. 23. 18:04
 3/34 anonim ***** válasza:

Megtagadhatom az igazoltatást úgy, hogy egyszerűen nem állok meg az integető rendőrnek? Kérhetek felmentést szóban a procedúra alól?

- Az autós köteles a közúti jelzések szerint eljárni. Mivel a rendőri jelzés is ezek közé tartozik, ha valaki továbbhajt, az a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, és 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságot vonhat maga után. Mindenki, még egy diplomata is köteles a személyazonossága megállapításáig megállni. Ezek után nem írja elő törvény, milyen indokkal tekinthet el a rendőr az igazoltatástól, de kisebb fokú szabálysértéseknél van mérlegelési joga, és dönthet, hogy figyelmeztet, vagy helyszíni bírsággal sújt. Ha egy vajúdó kismamát lát a hátsó ülésen, természetesen elengedheti az autót.

Fontos azonban, hogy a rendőr semmilyen esetben sem adhat engedélyt további jogsértésre. Ilyenkor a rendőrnek nincs mérlegelési joga, és nem engedheti tovább a vajúdó kismamát, ha az autó papírjai lejártak, vagy a vezető ittas. Vannak komolyabb szabálysértések, amikor szintén nincs mérlegelési joga az eljáró rendőrnek. Ha például az ellenőrzésre azért kerül sor, mert a célszemély nem adott elsőbbséget, és ezzel valakit hirtelen fékezésre kényszerített, akkor a rendőr köteles szabálysértési feljelentést tenni.

- Üldözhet a rendőr, ha nem állok meg neki?

- Megvan a jogszabályi alapja annak, hogy a rendőr a megkülönböztető fényjelzést bekapcsolva az autó után menjen, de semmiképpen sem sodorhatja veszélybe. Az üldözés nem igazán ideillő szó, inkább úgy mondanám, hogy követheti a gépjárművet. Az ilyen esetek jogi háttere egyébként nem tökéletesen tisztázott, éppen mostanában járjuk körül a kérdést.

2009. júl. 23. 18:13
 4/34 anonim ***** válasza:

Ha egyedül ülök a kocsiban, akkor egy szabálysértési ügyben mindenképpen a rendőrök szava dönt az enyémmel szemben, hiszen ők párosával járnak? Ha utólag véletlenül kiderül, hogy olyasmit követtem el, amit valójában nem, akkor már nem tudok védekezni? Ha négyen ülünk az autóban, akkor a rendőröknek lesz nehéz dolguk?

- Nem számszerűsítenék ilyen direkt módon. Az is előfordulhat, hogy egy ember szava fog dönteni tízével szemben, minden az adott esettől függ. Sajnos sok esetben a hatóság előtt két rendőr szava sem ér annyit, mint egyetlen elkövetőé.

2009. júl. 23. 18:13
 5/34 A kérdező kommentje:

oké köszi 18:13-as, de valóban baromira nincs ez tisztázva sztem ...

Aztán az egy újabb izgi kérdéskör, hogy a mögöttem villogó autó mióta számít a KRESZ szerint megállítási módszernek, ez amolyan amerikásdi játék, de ha bele gondolsz, tök világosan le van írva, hogy hatrározottan, a keze mozgatásával stb stb, azaz ilyet hogy beáll mögém és ott elkezd villogni, az sehol nincs lefektetve jogszabályban szerintem, hogy azt jelentené, hogy meg kell állnom. Nincs igazam?

De azért az a vajúdós kismama példája durva, most pl mert lejárt a zöldkártyája egy hete, akkor amiatt ott fog meghalni a kismama esetleg csak mert ez így jogszerű?

2009. júl. 23. 18:28
 6/34 anonim ***** válasza:
81%
Egy szüléstől nem kell feltétlenül meghalni................
2009. júl. 23. 18:46
 7/34 A kérdező kommentje:

Hát oké nem kel, de ezt a felelősséget felvállalja a rendőr ?

A másik meg hogy hogyan van ez a mögöttem villogósdi ?

2009. júl. 23. 18:48
 8/34 anonim ***** válasza:
81%
az a gond, hogy úgyis megfognak ha nem egy nagyon erős autód van, és akkor lehet csak 30róka mert menekültél, de nyilvánvaló hogy mindent kitalálnak majd
2009. júl. 23. 18:53
 9/34 A kérdező kommentje:

oké, de figyi

miért álljak meg ha nem is kapok normális szabályszerű megállásra felszólító karjelzést?

A másik pedig, hidd el nem érnek be, előbb törik össze magukat, na de ez olyan dolog, motorral felmegyek egy lépcsőn, aztán annyi. Főleg motorra gondoltam, bár a szabályszerű megállításos problémám kocsira is vonatkozik.

2009. júl. 23. 18:58
 10/34 anonim ***** válasza:

Ha csak mögötted villog, nem vagy köteles megállni. Ilyen esetben (ha használja a szirénát is), csak el kell engedned, mert a megkülönböztető jelzését használja.

Ha azonban bármilyen módon felszólít arra, hogy állj le, meg kell tenned. Ez történhet a járőrautó hangszórójával, de - meg fogsz lepődni - akár a rendőrhelikopterről is. Na, ott mondjuk nehéz is lenne kiállni a jármű mellé és integetni...

2009. júl. 23. 19:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!