Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha nem válok el, de 30 éve...

Ha nem válok el, de 30 éve nem láttam a férjemet jár e neki az örökségből? Kötelezően?

Figyelt kérdés
A férjemnek van két fia, nekem nincs gyermekem. A végrendeletben leírtam, hogy semmi kapcsolat nincs a férjemmel sem a két fiával és mást tettem meg örökösömnek.
2012. jan. 27. 12:36
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A magyar jog szerint nem örökölhet törvényes úton, ha vlaakit kizársz az öröklésből. Ebben az esetben a férjed haszonélvezetet öröklne a teljes vagyonodon. Mivel kizártad, így a kötelesrészen felüli hagyatéki vagyonodra vonatkozó haszonélvezeti jogra nem lesz jogosult. A férjed gyerekeinek semmiféle igénye nincs.

Tehát most ott tartunk, hogy kizártad az öröklésből, de a kötelesrészre korlátozott haszonélvezetre még jogosult. De most jön a csavar:

601. § (1) Törvény alapján nem örökölhet az örökhagyó házastársa, bejegyzett élettársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak, bejegyzett élettársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

és

601. § (3) Ha a házastársak vagy a bejegyzett élettársak között az öröklés megnyílásakor életközösség nem állott fenn, az örökhagyó házastársának, bejegyzett élettársának az öröklésből való kiesésére csak az hivatkozhat, aki a házastárs, bejegyzett élettárs kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől, illetőleg más tehertől mentesülne.

Magyarul: az általad megjelölt végrendeleti örökösnek be kell majd bizonyítania a hagyatéki eljárás során, hogy a férjeddel már x éve nem élsz együtt, és hogy semmi esély nem volt arra, hogy újra összeköltözzetek.

2012. jan. 27. 12:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ami még fontos - és ezt elfeljtettem -: a végrendelet érvényességének szigorú alaki feltételei vannak, amik betartására figyelj oda, különben a végrendeleti örökösöd helyett a törvényes örökösök örökölnek! A férjed ebben az esetben is elesne egyébként a haszonélvezettől, ha a tulajdont örökölő törvényes örökösöd bebizonyítja, hogy már nem volt közetetek életközösség, és hogy annak visszaállítására se volt kilátás. Csak ebben az esetben a törvényes örökös örököl, nem a végrendeleti. A másik dolog, hogy gondoskodj róla, hogy a végrendeletedet megtalálják és ellenérdekű személyek ne tüntethessék el.
2012. jan. 27. 12:55
 3/8 anonim ***** válasza:
Menj el közjegyzőhöz, ő többet tud. Én javasonlák egy "öröklési szerződés"-t. Ez biztosabb, nekünk azt mondták.
2012. jan. 27. 14:59
 4/8 A kérdező kommentje:

Az, hogy külön élünk 30 éve, én egy otthonban élek 5 éve, és mindegyikünknek más állandó lakcíme van, egymástól 150 km-re. Egyébként az összes kapcsolat köztünk, néha karácsonykor egy üdvözlő képeslap.

Köszönöm a válaszokat.

2012. jan. 28. 12:22
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem, nem számít.

Ha elmennél közjegyzőhöz, ő javasolna valamit. (talán ő is az öröklési szerződést) és így még a kötelesrészből is kizárhatnád. Férjednek amúgy sem járna semmi, csak a két gyereknek.

2012. jan. 28. 12:40
 6/8 A kérdező kommentje:
A két gyereknek járna valami? De hát semmi közöm nincs hozzájuk és már remélem semmi nem is lesz.
2012. jan. 29. 18:29
 7/8 anonim ***** válasza:

Igen, félreolvastam.

Ha férjed meghal, akkor jár a gyerekeinek. És most férjeddel minden közös, tehát a te házad és a férjed háza is. Ha van kocsid, az is. Tehát ha nem azért lett a végrendelet, mert a szomszéd is írt, hanem hogy a férjed ne kapjon a te pénzedből, akkor keress fel egy joghoz értő embert.(ügyvéd,stb.) Talán el kellene válni, úgy megegyezve, hogy ami a tied, az a tied lesz, ami az övé az az övé. De az én tudásommal nem sokra mész ilyen bonyolult ügybe, javaslom, hogy keress meg egy ügyvédet, közjegyzőt. Nem azért mondom, hogy kiadj neki x ezer forintot, hanem hogy minden úgy legyen, ahogy akarod. Ha úgy nézzük, kifizetsz neki 10-20-30 ezer forintot, de ha nem csinálod meg, akkor minden a férjedé és a két gyerekéjé lesz, még az a 10-20-30 ezer is.

2012. jan. 30. 17:15
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ
2012. jan. 31. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!