Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogom van súlyos testi sértéss...

Jogom van súlyos testi sértéssel megvédeni az otthonom?

Figyelt kérdés

Az elmúlt 1 hónapban 2x próbáltak betörni hozzánk a hagy ne mondjam melyik kisebbséghez tartozó jó emberkék.

Kérdésem: Ha szemtől szemben találom egyik este magam az egyikkel, amire jó esély van, agyonüthetem, leüthetem e amiért később engem nem visznek börtönbe?

Illetve fogok venni gázpisztolyt, ezzel megvédhetem e a családomat?

Előre is köszi a hozzá értőknek.

2011. febr. 9. 20:38
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
62%

vezess 230-at a kilincsbe

elvégre a lakáson belül azt csinálhatsz, amit akarsz...

ha meg meghalt, akkor meg mit keresett ott?

2011. febr. 9. 20:41
 2/36 anonim ***** válasza:
Én azért óva intenélek: lásd a kesznyéteni bácsi esetét.
2011. febr. 9. 20:44
 3/36 A kérdező kommentje:
Ezeket nem köszönöm meg konkrét választ nem kaptam, persze én sem tudom. Amúgy igen, szebb jövőt...
2011. febr. 9. 20:46
 4/36 bumbi02 ***** válasza:
42%
szerintem igen, mert önvédelem lenne, abba pillanatba hogy rájuk kiáltanál neked ugranának valószinüleg - vagy elfutnának akkor viszont semmiképp se rughatod már őket meg vagy akármi - és igy önvédelem lenne ugye. tehát szerintem igen.
2011. febr. 9. 20:51
 5/36 anonim ***** válasza:
83%

Nincs, hacsak ő meg nem támadott téged. Csak annyi erőszakot alkalmazhatsz, amennyi az önvédelemhez feltétlenül szükséges. Azaz a védekezésnek ARÁNYOSNAK kell lennie a támadással, ellenkező esetben már nem minősül védekezésnek, tehát máris te lettél a támadó, ő pedig a szegény áldozat.

Sőt, jó lenne, ha valaki arra is választ tudna adni, hogy egyáltalán jogom van-e megakadályozni a menekülését, azaz fogva tarthatom-e, míg a rendőrség megérkezik? Nehogy aztán még engem csukjanak le, mert korlátozni mertem szegény betörő személyi szabadságát...

Pedro

2011. febr. 9. 20:53
 6/36 anonim ***** válasza:
36%

Csak ugyanakkora mértékű erőszakot alkalmazhatsz, amekkorát ő alkalmazna veled szemben. Tehát ha éles lőfegyverrel jön be, és te lelövöd, (miután vagy hatszor felszólítottad erre a tényre...) az jogos önvédelem lesz. Ha egy kés van nála, és te megölöd, akkor lecsuknak... De ha fegyvertelenül jön be, akkor te igazából csak annyit tehetsz, hogy nagyobb testi sértés nélkül fogva tartod, amíg megérkeznek a rendőrök. Tehát lehetőleg ne törd el a lábát, a gerincét meg pláne ne.

Tudom, idióta, de magyar jogrendszer... Amerikában bejön, lelövöd, és városi hős leszel. Nálunk lecsuknak :(

2011. febr. 9. 20:54
 7/36 anonim ***** válasza:
42%

Bárcsak megtehetnéd. Ez önbíráskodás és azt ugye nem lehet. Neked lesz bajod belőle. Legszívesebben azt mondanám eressz bele egy sorozatot de első dolga lesz feljelenteni téged ilyen-olyan váddal.

Ellenben ha lenne egy jó kutya az sokat segíthetne.:)A cigányok alapvetően félnek a nagytestű kutyáktól.

2011. febr. 9. 20:59
 8/36 bumbi02 ***** válasza:
amúgy van olyan is hogy jogos felindultság.. ergo rádtörnek,és késsel neked esik, te meg megrugod elájul, de ütöd tovább amikor már ájult.. elvileg az is belefér az önvédelembe mint jogos felindultság, mivel ilyenkor az ember nem tud mérlegelni kellőképp.. legalábbis jogász ismerösöm mondta.
2011. febr. 9. 21:00
 9/36 anonim ***** válasza:
Ügyvédet kéne megkérdezned. Ezt komolyan mondom. Ha a betörő ököllel megy neked, nem védekezhetsz késsel. Tehát dobd el.Svájcban állítólag, ha valaki motoszkál az ajtód előtt, kilőhesz, mert veszélyeztet téged. Magyarországon, ha rád lőnek és te vissza lőssz, esetleg megölöd, lesittelnek. A gázpisztoly jó ötlet, de azért ajánlom az ügyvédet, mert ő meg mondja mit ne mondj, mit ne tegyél, vagy rendőrt, mert ők tudják a kiskapukat is.
2011. febr. 9. 21:00
 10/36 anonim ***** válasza:
Ha szemben találod magad mondjuk a hálószobádban,az egyik ilyen moslékkal,sajnos nem csinálhatsz vele amit akarsz.És ez nem vicc.Ha megtámad,az más de akkor sem verheted agyon(sajnos)csak ha közvetlen élet veszély fenyegetett.Tehát azt vizsgálják,hogy a támadás egyenértékü volt-e a védekezéssel.Ha te brutálisabb vagy,mint ő még neked lehet bajod.
2011. febr. 9. 21:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!