Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Vajon elévült vagy nem Till...

Vajon elévült vagy nem Till Tamás féle emberülési ügy?

Figyelt kérdés

A fideszes politikusaink szerint elévült, mert fiatalakorú volt az elkövető, így rá maximum 15 év volt a kiszabható büntetés felső határa. Az pedig letelt, tehát elévült.

Szerintem viszont a Till Tamás ügy nem évült el. A lényeg ugyanis az "is" és a "büncselekmény" szavakban van. A régi (tehát az ügyre alkalmazandó) Btk. 33. § (2) bekezdés c) pontja szerint nem évülnek el az emberölés súlyosabban minősülő esetei (ilyen a szóban forgó ügy), ugyanígy a hatályos Btk. 26. § (3) bekezdés b) pontja is kimondja, hogy nem évül el a büntethetősége az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknek. Az elévülés tehát a büncselekmény büntetésére vonatkozik, nem pedig az elkövető büntethetőségére. A bűncselekmény pedig élitfogytiglannal IS büntethető. Tehát ha valaki megfeleően értelmezi a nyelvtant, akkor nem évül el.

Vagy kinek mi a véleménye, hogyan értelmezné jelen esetben az elévülést?

ma 16:02
A kérdező szavazást indított:
Elévült.
Nem évült el.
18 szavazat
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
39%
Halálbüntetés oszt jónapot! Ennyit szarakodni...
ma 16:03
 2/33 anonim ***** válasza:
52%

A törvényt lehet így is - úgy is értelmezni.

Az erkölcsöt félretéve, tisztán jogi szemszögből, az én olvasatom szerint el kell, hogy évüljön.

A Btk. 33. §-t a Btk. 107. §, 110. § felülírja.

A fideszt nem értem, minek idekeverni. Ehhez jelenleg semmi közük.

ma 16:20
 3/33 anonim ***** válasza:
47%
Természetesen elévült. És elég szégyen hogy nekem kell öt elemivel oktatnom a jogászokat.
ma 16:25
 4/33 anonim ***** válasza:
26%
Szerintem nem a JOG az elsődleges hanem az ERKÖLCS! mi a jog? Társadalmi szabály, a társadalom meg elég nyíltam elítéli ezt a pedofil gyilkost! Innentől kezdve nincs miről beszélni! De aki védeni próbálja F Jánost annak üzenném hogy bárcsak őket kapta volna el mikor 11 évesek voltak, gondolom azonnal más állásponton lennének azok a gyerekgyilkos védők!
ma 16:32
 5/33 anonim ***** válasza:
100%
Azt valahogy elhallgatják, hogy azért merülhet fel egyáltalán az elévülés mert a rendőrség 24 évig NEM INDÍTOTT NYOMOZÁST AZ ÜGYBEN. Sima közigazgatási eljárásban keresték Till Tamást.
ma 16:37
 6/33 anonim ***** válasza:
32%
Azért a fideszt, ahogyan a négyest sem fogja gátolni, ha valakit törvénytelenül akarnak lecsukni. Eva Rezesovát is sikerült.
ma 16:39
 7/33 anonim ***** válasza:
28%

Ezaz ember bevallotta hogy ő volt és hazugság vizsgálót is tettek rá és tudta hol van Til Tamás holtteste, ne izgulj ő volt az! Ő nem egy ártatlan akit megvádol a társadalom ok nélkül! :) ezt pedig felkéne ismerni hogy F Jánossal szemben NEM ÜRES VÁDAK vannak

ma 16:44
 8/33 anonim ***** válasza:
83%

Elévült.

Ez természetes, de tudjátok (vagy sem), a rendőrségen és az ügyészségeken is elég sok a bűnöző. Legalábbis, ez az én személyes tapasztalatom.

Ezek a bűnözők pedig a jogszabályokra saját elvárásaik szerint hivatkoznak, azok tartalmát olykor szinte meghágják.

A fidesz meg abban sáros, hogy, bár vezetőik többnyire jogászok, a jogalkotás mégsem igazán az erősségük.

Nincs jogharmónia, az egyik jogszabály üti a másikat és a tetejébe, mindkét jogszabály azonos szintű.

Ez ráadásul nem is egyedi eset.

Az nyilvánvaló, hogy ha valakit x évi börtönnel lehet jutalmazni valamiért, akkor az ő esetében az elévülés az x-edik év elteltével beáll.

Itt pedig sajnos ez történt.

Ahogy a (pécsi?) taxis gyilkosság elkövetőjét, úgy ezt a férget is ki kell engedni, legalábbis a gyilkosság okán, mert már, ismétlem, MÁR nem büntethető.

ma 16:47
 9/33 anonim ***** válasza:
90%
Mellesleg, az egy külön kaland lesz, hogy az ügyész a bíróság előtt bebizonyítsa a gyilkosságot, mert a tettes vallomása az elitéltetéshez nem lesz elég.
ma 16:49
 10/33 anonim ***** válasza:
55%
Heteském nem azért jogtalan mert nem ő volt, hanem mert elévült. Ne mondd azt hogy te is diplomás vagy és téged meg szövegértelmezésre kell oktassalak.
ma 16:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!