Vajon elévült vagy nem Till Tamás féle emberülési ügy?
A fideszes politikusaink szerint elévült, mert fiatalakorú volt az elkövető, így rá maximum 15 év volt a kiszabható büntetés felső határa. Az pedig letelt, tehát elévült.
Szerintem viszont a Till Tamás ügy nem évült el. A lényeg ugyanis az "is" és a "büncselekmény" szavakban van. A régi (tehát az ügyre alkalmazandó) Btk. 33. § (2) bekezdés c) pontja szerint nem évülnek el az emberölés súlyosabban minősülő esetei (ilyen a szóban forgó ügy), ugyanígy a hatályos Btk. 26. § (3) bekezdés b) pontja is kimondja, hogy nem évül el a büntethetősége az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknek. Az elévülés tehát a büncselekmény büntetésére vonatkozik, nem pedig az elkövető büntethetőségére. A bűncselekmény pedig élitfogytiglannal IS büntethető. Tehát ha valaki megfeleően értelmezi a nyelvtant, akkor nem évül el.
Vagy kinek mi a véleménye, hogyan értelmezné jelen esetben az elévülést?
A törvényt lehet így is - úgy is értelmezni.
Az erkölcsöt félretéve, tisztán jogi szemszögből, az én olvasatom szerint el kell, hogy évüljön.
A Btk. 33. §-t a Btk. 107. §, 110. § felülírja.
A fideszt nem értem, minek idekeverni. Ehhez jelenleg semmi közük.
Ezaz ember bevallotta hogy ő volt és hazugság vizsgálót is tettek rá és tudta hol van Til Tamás holtteste, ne izgulj ő volt az! Ő nem egy ártatlan akit megvádol a társadalom ok nélkül! :) ezt pedig felkéne ismerni hogy F Jánossal szemben NEM ÜRES VÁDAK vannak
Elévült.
Ez természetes, de tudjátok (vagy sem), a rendőrségen és az ügyészségeken is elég sok a bűnöző. Legalábbis, ez az én személyes tapasztalatom.
Ezek a bűnözők pedig a jogszabályokra saját elvárásaik szerint hivatkoznak, azok tartalmát olykor szinte meghágják.
A fidesz meg abban sáros, hogy, bár vezetőik többnyire jogászok, a jogalkotás mégsem igazán az erősségük.
Nincs jogharmónia, az egyik jogszabály üti a másikat és a tetejébe, mindkét jogszabály azonos szintű.
Ez ráadásul nem is egyedi eset.
Az nyilvánvaló, hogy ha valakit x évi börtönnel lehet jutalmazni valamiért, akkor az ő esetében az elévülés az x-edik év elteltével beáll.
Itt pedig sajnos ez történt.
Ahogy a (pécsi?) taxis gyilkosság elkövetőjét, úgy ezt a férget is ki kell engedni, legalábbis a gyilkosság okán, mert már, ismétlem, MÁR nem büntethető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!