Köztisztviselőként milyen lehetőségeim van akkor, ha a főnökeim egy olyan feladatot akarnak elvégeztetni velem, amit tapasztalat hiányában nem tudok felelősségteljesen ellátni?
Tudtommal a munkaügyi hatóságnál lehet bejelentést tenni, de sosem csináltam ilyet, nem tudom milyen esetekben lehet ha lehet és hogy ez hogyan működik.
Én a helyedben konzultálnék egy munkajogi ügyvéddel a lehetőségekről, ő pontosabb és hasznosabb információkkal fog ellátni mint mi itt a gyakorin.
Felmondani!
Mielőtt többel kötöd be..
Az hiányzik még, hogy projektel kapcsolatos bebukott pénzt rajtad hajtsák be, mert Te voltál a "felelős" érte.
Kell nekik egy hülyegyerek, akire rá lehet majd verni a balhét... aztán majd fizethetsz... kb. életed végéig.
Kérdező!
Az munkáltatói - jogi - felelősség, hogy olyan feladattal bízzon meg a végzettséged, képesítésed alapján, amit el is tudsz végezni.
Ezzel neki tisztában kell lennie.
Vagyis, ha megbízott egy projekt vezetésével, akkor legalább a végzettségednek meg kell lennie hozzá, máskülönben - munkajogi szempotból - törvénytelen.
Az egy teljesen más kérdés, hogy a projektvezetői gyakorlat azonban nem feltétel, vagyis nem kell, hogy tényleg érts is hozzá.
Vagyis - főszabály szerint - eg autószerelőre nem lehet (jogszerűen) rábízni a bérszámfejtést is.
Viszont, ha van ilyen végzettsége is - mindegy, hogy van - e gyakorlata benne - akkor igen.
Azt símán el tudom képzelni, hogy valamilyen végzettséged lefedi a projekvezetői tevékyenységet, vagy a projekttel kapcsolatos munkaköröket, max. legfeljebb nem csináltad eddig. Így nincs benne gyakorlatod.
De az ilyet - munkavállalói - kötelességed elvállalni és végezni, a legjobb tudásod szerint.
Viszont, ha ez így van, akkor nics okod vernyákolni.
"De az ilyet - munkavállalói - kötelességed elvállalni és végezni, a legjobb tudásod szerint"
Dehogy kötelessége. Ha nincs benne a munkakörében, akkor először munkaszerződést kell módosítani, amit csak mindkét fél beleegyezésével lehet tenni. Ő dönthet úgy hogy nem vállalja. Olyan munkát meg alapból nem végezhet amire nem szerződtették, ha van hozzá képesítése, ha nincs. Nincs olyan hogy a takarítónak van egy villanyszerelői képesítése, így takarítói fizetés mellett néha megbütyköli az áramhálózatot is, ez úgy törvénytelen ahogy van. Projektet sem vezethet valaki akinek nem feladata a projektvezetés.
"Ha nincs benne a munkakörében, akkor először munkaszerződést kell módosítani"
Tévedés.
Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy kollektív szerződés eltérően rendelkezhet.
"Olyan munkát meg alapból nem végezhet amire nem szerződtették"
De. Munkáltatói érdekből lehet vele végeztetni mást is.
Egyébként meg a munkaköri leírás is úgy van megfogalmazva, hogy a munkáltató szabadon rendellkezhet a munkavállalóval, az hiába vernyákol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!