Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ruhalopás során elkaptak, fél...

Ruhalopás során elkaptak, fél élet vártam az ítéletre, és meglepett. Első botlásért mindenki ennyit kap?

Figyelt kérdés

Szabálysértési összeg, 40.000ft volt, egy db ruha, amiből a csipogót kitéptem, így dolog ellen elkövetett erőszak lett.

Nagyon visszafogott személy vagyok, jó szívű, mindenkinek önzetlenül segítek, de izgalmasnak tűnt, le is buktam.

Pénzem is van, nem tudom miért tettem. A ruhára sem volt szükségem.

Elvittek a rendőrök, fél napot voltam rabosítva zárkában, stb.

Nem akarok mentegetőzni, a bűnt elkövettem, de nagyon izgultam az ügy miatt.

Végül azt kaptam, hogy 1 évre próbára bocsájtás, és mást nem látok.

Valóban ennyi? A kárt sem kell megtérítenem? A jegyzőkönyvben kihallgatáskor mondtam pedig, hogy szeretném.

Fel lehet lebbezni, vagy kérni, hogy had térítsem meg a kárt? Vagy örüljek, hogy ez lett a vége és ennyi?

Nem akarom magam alatt vágni a fát, de meglepődtem, hogy csak ennyi jár érte. Így mi lesz az elrettendő példa, hogyha szinte semmi büntetés nem jár érte?

Legalább egy pár száz ezer ft, vagy 1-2 nap közmunka, stb.

aug. 29. 14:54
1 2 3 4
 21/33 DK-s ***** válasza:

#20-nak:

Mit nem értesz meg azon, hogy ELÌTÉLTÉK, BŰNCSELEKMÉNY elkövetése miatt, de a büntetés KISZABÁSÁT elhalasztották?!

Hogyan halszthatta volna el a bíró a büntetés KISZABÁSÁT, ha nem állapította meg a bűnösséget? Ha viszont megállapította, vagyi ELÍTÉLTE a cselekményt, akkor hogy s faxba lehetne tiszta erkölcsije?

Hozott ellene bíróság, büntetőügyben, elmarasztaló ítéletet?

IGEN.

aug. 30. 15:09
 22/33 DK-s ***** válasza:

Ismét #20-nak:

Az erkölcsibe eleve bele sem kerül az hogy MIÉRT ítéltek el, sem az, hogy mennyi időre. Csak annyi kerül bele, hogy BÜNTETETT előéletű.

aug. 30. 15:12
 23/33 anonim ***** válasza:
22-es 20-as vagyok, igen értem, de ha lekéri és mivel ez volt az első ilyen esete, nyilván kiderül, hogy valőban benne van- e azt én is tudom, hogy nem írják bele, kértem már le erkölcsit, de nem is ez a lényeg..... Hanem akkor egyértelműen kiderül, emiatt valóban büntetett - e, írtam én hogy beleírják???? De ha más ügy e nem volt, akkor csak emiatt lehet benne az erkölcsijében a "büntetettség"
aug. 30. 16:39
 24/33 anonim ***** válasza:
22-es 20-as vagyok, egyébként mit kapott büntetést, pontosan amit elhalasztott a bírósâg? Mert ebből nem derül ki..... Azért kérdeztem, hogy a 40000 Ft-os büntetés lett elhalasztva???? Mert mást nem írt.....
aug. 30. 16:47
 25/33 A kérdező kommentje:

Én is ezt kérdeztem, hogy mit halasztottak el? Egy év próbàra bocsàjtás van csak a levélben, semmi más. Itt mit jelent az elhalasztás?

bemásoltam korábban a levelet, amit kaptam, más nem áll benne, csak alul egy hosszú indoklás rész, de az ítélet egészét bemásoltam.

aug. 30. 16:52
 26/33 anonim ***** válasza:
Nem te hibáztál kérdező, szerintem a 22-es sem tudja mit beszél csak kötözködik......
aug. 30. 16:56
 27/33 DK-s ***** válasza:

#24-nek:

A vád az eddig leírtak alapján:

1 rendbeli, szabálysértési értékre , dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette.

370. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) ...

b) a szabálysértési értékre elkövetett lopást

ba) ...

bb) ...

bc) dolog elleni erőszakkal – ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik –,

követik el.

aug. 30. 18:48
 28/33 anonim ***** válasza:

Azt jelenti, hogy ha a próbaidő alatt újabb bűncselekményt követsz el, akkor a bíróság kiszab valamilyen büntetést a mostani lopásért is (hogy mit, az most azért nincs konkretizálva, mert azt majd akkor döntik el).

Ha nem követsz el bűncselekményt a próbaidő alatt, akkor nem történik semmi, nem kapsz semmilyen büntetést.

A bűntettesek nyilvántartásában nem fogsz szerepelni, az erkölcsi bizonyítványod "tiszta" lesz.

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában fogsz szerepelni, a próbaidő elteltétől 5 évig.

Utóbbi azért számít, mert bár büntetlen előéletű vagy, bizonyos tevékenységekhez, foglalkozásokhoz törvény a büntetlen előéletnél szigorúbb feltételeket írhat elő.

aug. 30. 22:35
 29/33 A kérdező kommentje:

28# köszi a választ! Mely tevékenységeknél, foglalkozásnál számíthat ez, amit nem végezhetnék esetleg?

(Politikus, rendőr, jogász? Orvos esetleg, vagy tanár? Mik tartoznak ebbe)

aug. 30. 23:43
 30/33 anonim ***** válasza:
Nem lehetsz pl. rendőr vagy bíró a próbaidő letelte után 3 évig. Politikus az lehetsz.
aug. 31. 02:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!