Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan legyen enyém a ház? Mi...

Hogyan legyen enyém a ház? Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Nagymamám házát szeretném, 1/1 ő a tulajdonos.

Utána az öröklés úgy történne, hogy anyukám és a testvére örököl, tehát ha a nagyim a következő években meghalna, az ajándékozási szerződést a nagybátyám megtámadhatná (és amennyire a házra fáj a foga, meg is tenné). Anyukám mondta, hogy ő világ életében értem dolgozott, nekem akart jót, nem fog pereskedni velem nyilván.

Egyik jogásznak tanuló barátnőm azt javasolta, hogy ne ajándékozási szerződés legyen köztem és a nagyim között, hanem adásvételi szerződés, és a vételárról írassunk átvételi elismervényt is, mintha tényleg kifizettük volna készpénzben a ház árát a nagyimnak.

Ez így működhet? Vagy később lenne belőle bármi gondunk?

Mondjuk elhunyna 2 év múlva (ne így legyen), és a nagybátyám keresné a pénzt, tehet bármit?

(beszélünk ügyvéddel a jövő héten, csak ez most fúrja az oldalam:D)

júl. 20. 14:49
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:
56%
47: keszpenzes fizetesnel is ra lehet am kerdezni, honnan is van az osszeg? 🤫😉🤷‍♀️
júl. 20. 16:35
 52/58 anonim ***** válasza:
26%
51 mondjuk kapta anyukától, apukától, esetleg ha dolgozik összegyűjtötte. Amúgy meg számít mennyiért adja el neki a nagyi? Szerintem ahhoz sincs sok köze senkinek ha én 2millióért veszem meg a szomszéd házát
júl. 20. 16:40
 53/58 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem ha nagyon alacsony áron adná el, megtámadható lenne a nagybátyja által a nagymama halála után. A NAV amúgy a reális vételár után szamítja az adót, tehát ha 2 milliót írnak, de 20 milliót ér, akkor 20 milliót veszik alapul adózásnál. Bár nyilván meg így is olcsón jutna hozzá.
júl. 20. 16:56
 54/58 anonim ***** válasza:
80%

"Amúgy meg számít mennyiért adja el neki a nagyi? Szerintem ahhoz sincs sok köze senkinek ha én 2millióért veszem meg a szomszéd házát"

Számít. Gyanúsan olcsón nem adhatja el.

júl. 20. 17:09
 55/58 anonim ***** válasza:
84%
52! Hogyne lenne koze? Mondjuk a NAV-nak? ;-) Lehet am penzmosas is. Ha eppen nem a kerdezo eseteben, de letezik. ;-)
júl. 20. 19:04
 56/58 anonim ***** válasza:
80%

Ingatlan átruházása csakis ügyvédi ellenjegyzés esetén érvényes. Ha meg már úgyis kell ügyvéd, akkor kérdezd meg, van-e buktatója annak, ha színlelt adásvételi szerződést köttök. Úgyis kell egy előzetes megbeszélés, amikor elmondjátok, mit szeretnétek.

Egyenesági leszármazott esetén nincs adó, nincs járulék ajándékozás esetén se, tehát a NAV valószínűleg nem foglalkozna vele. De irreális összeget akkor se szabad írni, mert abba a nagybátyád is beleköthet utólag, és feljelentésre már utánanéznének.

Általában kápés fizetés esetén alá is írja az ügyvéd, hogy a pénz átadása előtte történt. Tehát ebben az esetben így nem fog menni, mert nyilván nem akar belemenni egy hamis tanúzásba. De azt is lehet írni, hogy a tegnapi napon át lett adva a pénz. Az már nem érdekli az ügyvédet, hogy igaz-e, mert nem lehet rajta számon kérni.

júl. 20. 19:05
 57/58 anonim ***** válasza:
58%
Nálunk a közjegyzö csinálta a szerzödést, elég volt nyilatkozni mindkét félnek, hogy a pénz átadása megtörtént, nem kellett elötte fizetni.
júl. 20. 19:08
 58/58 anonim ***** válasza:
67%

Igen, igaz, egyenesági rokonok között nincs illeték.

Akkor csak azt az aggályt tartom, hogy a nagyon alacsony vételár esetén a kérdező nagybátyja megtámadhatja, mert igazából a nagyi ajandékként, töredékáron adta oda az ingatlant, tehát ajandekozás volt.

Ha pedig piaci árat írnak, de nincs valódi pénzmozgás, szerintem az is visszanyomozható, ha a nagybácsi ügyvédje alapos. A kérdező, egyetemista, a lakását nem adta el, jelentős bevétele nincs, a számlatörténetében nincs nyoma ekkora összegnek, hitelt nem vett fel, akkor honnan volt pénz? Ha felszólitják, hogy tanúzzon, akkor a hivatalos eljárás soran kell hazudnia, hogy volt neki készpénzben, ami azért meredek egy olyan embernek, aki nem ilyen típus.

Én a szabályos ajándékozásit javasolnám, és inkább próbálkozzon a nagybacsi, ha akar, de nem szabálytalankodnék.

júl. 21. 10:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!