Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan legyen enyém a ház? Mi...

Hogyan legyen enyém a ház? Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Nagymamám házát szeretném, 1/1 ő a tulajdonos.

Utána az öröklés úgy történne, hogy anyukám és a testvére örököl, tehát ha a nagyim a következő években meghalna, az ajándékozási szerződést a nagybátyám megtámadhatná (és amennyire a házra fáj a foga, meg is tenné). Anyukám mondta, hogy ő világ életében értem dolgozott, nekem akart jót, nem fog pereskedni velem nyilván.

Egyik jogásznak tanuló barátnőm azt javasolta, hogy ne ajándékozási szerződés legyen köztem és a nagyim között, hanem adásvételi szerződés, és a vételárról írassunk átvételi elismervényt is, mintha tényleg kifizettük volna készpénzben a ház árát a nagyimnak.

Ez így működhet? Vagy később lenne belőle bármi gondunk?

Mondjuk elhunyna 2 év múlva (ne így legyen), és a nagybátyám keresné a pénzt, tehet bármit?

(beszélünk ügyvéddel a jövő héten, csak ez most fúrja az oldalam:D)

2024. júl. 20. 14:49
1 2 3 4 5 6
 11/58 A kérdező kommentje:

Mielőtt még pár válaszoló nekem esne, szeretném közölni, hogy ez az egész a nagymamám ötlete, nem az enyém.

Gondolom, ő csak tehet azt a saját házával, amit szeretne, nem?

2024. júl. 20. 15:03
 12/58 anonim ***** válasza:
37%

Tehat siman ki akarod semmizni a tobbi rokonodat.

Es ahogy irtak, penzmozgas nelkul buncselekmeny a trukk az adasvetellel, amit csinalni akarsz.

Remelem, a nagybatyad megkapja az ot illeto jogos orokseget! ;-)

2024. júl. 20. 15:04
 13/58 anonim ***** válasza:
24%

Ahogy mondtam is... ez nem indok... ami jár, az jár, függetlenül a pitiáner megjegyzésektől, vagy hogy nem nyit rá ajtót....

AMI JÁR AZ JÁR.

És PONT.

2024. júl. 20. 15:04
 14/58 A kérdező kommentje:

Mi az, hogy ami jár, az jár?

A nagyim tulajdona, amiért ő dolgozott, nem keveset.

2024. júl. 20. 15:06
 15/58 anonim ***** válasza:
90%

"és amennyire a házra fáj a foga, meg is tenné"

A kérdésedből ítélve neked is fáj a fogad a házra.

Ha a nagyid valóban azt szeretné, ha a tiéd lenne 100 %-ban, nem pedig a törvényes örökösödési szerint öröklődne a halála után, akkor mi az oka, hogy azt szeretné, hogy a nagybátyád ne örököljön utána?

2024. júl. 20. 15:06
 16/58 anonim ***** válasza:
61%

Kérdezö: a javasolt adás-vételi szerzödés egyértelmüen végleges és megtámadhatatlan.

Ha van egy szabályos elismervény arról, hogy megvetted a házat, senki nem köthet bele.

Egyébkén a mamádnak teljes mértékben joga van arra hagyni, annak adni a házát, akinek akarja, akár neked is a nagybátyád kihagyásával.

2024. júl. 20. 15:07
 17/58 A kérdező kommentje:

Nem fáj a fogam a házra, ugyanis nem is itt élek.

Van saját otthonom nekem is, anyukámnak is.

Leírtam az okot röviden, de ne haragudj, nem itt fogom teregetni a családi szennyest, évekre lebontva, részletesen. Hidd el, elég sok kell ahhoz, hogy egy édesanya ilyen döntést hozzon meg.

2024. júl. 20. 15:08
 18/58 anonim ***** válasza:
95%

Igen, nagyanyád azt tehet a vagyonával, amit akar.

Jogilag az örökség nem függ attól, hogy ki milyen kapcsolatban volt a szulojevel. Jogilag épp elég az, hogy lemeno vervonal. Anyad és a nagybátyád lesz majd a jogos örökös. A nagymamad ezt szeretné kijatsszani, ami neked hasznodra van. Hogy emberileg helyes e, azt csak ő meg a nagybátyád tudja, te, anyad és a többiek csak hallomásból tudtok mindent.

2024. júl. 20. 15:08
 19/58 A kérdező kommentje:

Vagy mert nem egyszer hallottuk a nagybátyám szájából, hogy alig várja, hogy a nagyi végre "megdögöljön" és ő a pénzéhez jusson... :)

Gondolom, ha a nagybátyám írt volna ki kérdést erről, akkor őt akarnátok szétszedni, hogy hogy meri.

2024. júl. 20. 15:11
 20/58 anonim ***** válasza:
54%
A nagyid megteheti, hogy végrendeletben rád hagyja a házat, a nagybátyádat pedig végrendeletileg kitagadja, csak ahhoz mondjuk nagyon súlyos dolog kell, hogy a köteles részből is megtámadhatatlanul ki lehessen zárni. Részedről is úgy lenne tisztességes, ha az örökségért cserébe vállalnál valamit. Ezért írtam az eltartási szerződés ötletét. Ez lehet pénzbeli támogatás, akár kisebb összeg, amíg a nagyid jól van, viszont ha leesik a lábáról, akkor neked kell gondoznod, akár úgy, hogy magadhoz veszed. Ha nem vagy ilyen áldozatra hajlandó, akkor nem vagy jobb a nagybátyádnál, te is egy pénzéhes örökségvadász vagy.
2024. júl. 20. 15:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!