Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szerződéskötés családalapítás...

Szerződéskötés családalapítás előtt? Tapasztalat ezzel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Lényegében egy olyan vagyonjogi szerződés, ami nem a tehetősebb felet védi egy esetleges válás esetén, hanem engem, akinek 'kevesebb' van.

Jegyesek vagyunk, együtt élünk, így közösek a pénzügyeink, nincs olyan, hogy enyém, tiéd, minden számlájához hozzáférek. Viszont alapjáraton elég nagy különbségek vannak a keresetünkben, mögötte már van egy felépített karrier, egzisztencia, befektetések, én még a pályám elején vagyok.

Tehát elég nagy bajban lennék, ha egy gyerekkel az oldalamon, egyedül a gyerektartással kéne boldoguljak.

Nagyon szeretnénk gyereket, az egyedüli akadálya tényleg ez, hogy ha esetleg különmennénk, nem tudom, hogyan boldogulnék, oldanám meg a mindennapokat. Így én pár évig még muszájból szerettem volna a saját életemmel foglalkozni, nem babázni (pedig szívem szerint azt tenném).

A párommal beszélgettem erről, ő azt a megoldást találta ki, hogy akkor fektessük le előre, hogy ha elválnánk, én mivel szállok ki a házasságból a közös vagyonon felül. Így teljes biztonságban érezhetném magam. Egyrészt tetszik az ötlet, meg az is, hogy ennyire 'jól' reagált rá, de másrészt ott van az, hogy már most, a házasságunk előtt számoljunk azzal, mi lesz, ha egy nap külön folytatjuk az életünket?

Szóval elég kettősség van bennem jelenleg.

2023. jún. 24. 09:46
1 2 3 4 5 6
 1/60 anonim ***** válasza:
13%

Neeee. Ilyen formában ne. A gyerekvállalást mindig a nő szívja meg. Ezen az se segít, ha előre lefektetitek, hogy egy esetleges váláskor anyagilag jól jársz.

Csak abban az esetben vágjatok bele azonnal a gyerekvállalási projektbe, ha átbeszélitek, hogy a gyerekkel ő marad otthon, illetve betegség esetén ő gondozza később. Különben előrordulhat olyan szitu, hogy te azonnal teherbe esel, kiesel a munkából minimum két évre, utána is te vagy a megtestesült red flag a munkáltatók szemében (fiatal nő kis gyerekkel). Ha ebben a helyzetben elváltok a gyerek másfél éves korában, akkor karrier szempontjából elástad magad örökre. Nem vagy sokkal beljebb, ha váláskor kapsz egy házat és hatalmas gyerektartást, mert abból nem lesz például nyugdíjad.

(Teljesen jó, hogy ilyen nyitott a jövendőbelid, nem az ő hibája, hogy nem gondolta át ezt teljesen, hiszen te se látod a buktatót.)

2023. jún. 24. 10:30
 2/60 A kérdező kommentje:

Ha elválnánk, nem kéne dolgoznom a későbbiekben.

Meg igazából nekem nincs problémám az itthon maradással, sőt, alig várom, hogy a napjaim 'babázással' teljenek, nekem az anyaság már régóta hatalmas vágyam.

2023. jún. 24. 10:33
 3/60 anonim ***** válasza:
88%

"...de másrészt ott van az, hogy már most, a házasságunk előtt számoljunk azzal, mi lesz, ha egy nap külön folytatjuk az életünket?"

Őszintén szólva nem látom a problémádat!

TE INDÍTVÁNYOZTAD a kérdést a párod felé, ő jól reagálta le, pedig ő veszítene a "bulin"

Másrészt a mai világban, ahol a házasságok kétharmada válással végződik, ez egy tárgyilagos lépés.

És nőként írom, beleképzelve magam a szituációba, nemtől függetlenül:

Hogyha én egy vagyonos férfi lennék, akkor hajlandó lennék a majdani gyerekemmel kapcsolatban mindenféle szerződésben is leírt plusz anyagi juttatásra, valamint az anyának a gyermek születése miatt kiesett jövedelme pótlására, tudomásul véve, hogy a házasságunk alatt szerzett minden jövedelmem közös, de az előtte szerzett javaimhoz senkinek semmi köze.

2023. jún. 24. 10:40
 4/60 anonim ***** válasza:
82%

Abszolút nem vagyok ellene a házasság előtti szerződésnek, szerintem egy nagyon korrekt dolog, a te esetedben mégis van egyfajta "aranyásás" érzésem.

Tulajdonképpen ez kb olyan, mint amikor egy gyerekkel akarják "megfogni" a pasit, aztán ha nem jön össze nem baj, mert legalább a vagyona egy része nálad marad.

2023. jún. 24. 10:45
 5/60 anonim ***** válasza:
91%

És ha nem kötnek szerződést, akkor az mit változtat az általad leírt dolgokon? Mennyivel lenne a nőnek (a Kérdezőnek) jobb a helyzete?

2023. jún. 24. 10:45
 6/60 A kérdező kommentje:
Ő szeretne jobban gyereket kettőnk közül, bár tény és való, hogy én is nagyon vágyom rá. Így megfogni eszem ágában sincs.
2023. jún. 24. 10:50
 7/60 anonim ***** válasza:
94%

"Ha elválnánk, nem kéne dolgoznom a későbbiekben."

Na, ezt kell szerződésbe foglaltatni! Van ennek neve is: asszonytartás.

Jó, mondjuk én ezt még Amerikában is undorító dolognak tartom, de most azért vagyunk itt, hogy a te érdekeidet nézzük.

2023. jún. 24. 10:55
 8/60 A kérdező kommentje:
Igen, ez is a része lenne, csak ennyire direkt nem akartam leírni.
2023. jún. 24. 10:57
 9/60 anonim ***** válasza:
90%

Nekem ez a sztori nem áll össze!

Van a gazdag csávó, akivel ha összeházasodsz, dolgozni fogsz mellette (karrierépítés, stb), viszont ha elváltok, akkor utána már nem kellene dolgoznod. Megfelelően átgondoltad te ezt a történetet?

Mert egyébként a téma "házassági szerződés" nem lett volna rossz, lehet róla beszélgetni.

2023. jún. 24. 11:01
 10/60 A kérdező kommentje:
Terhesen, vagy kisbaba, kisgyerek mellett nem nagyon fogok dolgozni... Ő pedig nem akar még 3-4-5 éveket várni, mikor nekem is tényleg ez az egyetlen ellenérvem arra, hogy miért ne próbálkozhatnánk rögtön a babával. Az, hogy nekem, egyedül nincs meg a biztos hátterem.
2023. jún. 24. 11:03
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!