Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tanúként beidézhetnek mindenfé...

Tanúként beidézhetnek mindenféle információ nélkül?

Figyelt kérdés

Családtagom kapott egy rendőrségi idézést tanúként való kihallgatásra.

A furcsa az hogy a levélben feltüntetett adatai egy része hibás, valamint semmiféle információ nincs arról hogy milyen eljárással kapcsolatban hallgatják ki. SEMMILYEN peres ügynek, balesetnek, bűncselekménynek, hasonlónak nem volt tanúja az elmúlt 4-5 évben.

Ráadásul úgy kapta meg az idézést hogy kevesebb mint egy hét van a kihallgatásig, ami nyilván munkaidőben van.

Komolyan köteles 3 órát utazni egy olyan ügy miatt, amiről 99,9999% eséllyel ott fog hallani életében először, és emiatt a teljes munkahelyi csapatának át kell szerveznie a munkát?

Jogi oldalakon azt olvastam, hogy elvileg az idézésnek tartalmaznia kellene hogy milyen eljárásról van szó.

Ki lehet deríteni valahogy, hogy egyáltalán miről lenne szó, van-e értelme odautazni?

(Természetesen próbálta hívni a levélben megadott telefonszámot, de folyton lerázzák hogy telefonáljon másnap, mert “most nincs bent az aki tud válaszolni”)

2023. ápr. 14. 10:55
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:

Nyilván HA te vagy ebben a helyzetben, akkor bírságolnak meg téged, ha nem téged idéztek be, nem neked szól a levél, stb. akkor nyilván nem.

Igen, én is olvastam az esetet, de semmit se számít. Ha valakit beidéznek, akkor kötelessége bemenni. Nem számít hogy mit gondol, hogy látja-e értelmét, kötelessége. És ha megszegi a kötelességét, akkor bizony megbüntetik, akkor is, ha kiderül, hogy tévedés történt, mert az nem tévedés, hogy ő megszegte a kötelességét.

Megírtam, hogy esetleg lehetne tisztáznia a dolgot, hogy meggyőzödjön a rendőrség arról, hogy valóban őt akarják-e kihallgatni, vagy semmisnek lehet-e tekinteni az idézést, de csak jártatod a szád. Akkor bemenne akármikor egy helyi rendőrörsre, munkaidőn kívül, és ha tévedés van, akkor mehet nyugodtan dolgozni, megkaphatja a teljesítménybónuszt.

Személyeskedés meg nem volt, csak ténymegállapítás.

2023. ápr. 18. 11:02
 52/58 A kérdező kommentje:

Ja, hát ha neked “f@szság” a bevétel (pénz), akkor oké.

Hagyjuk a magasságos állami érdekeket, semmit nem csinálnak a bűnözőkkel, csak ugráltatni tudják az átlagembert. :D

Több fröcsögésre nem reagálok, köszönjük az észrevételeidet.

“ Ha valakit beidéznek, akkor kötelessége bemenni. Nem számít hogy mit gondol, hogy látja-e értelmét, kötelessége”

De ha egyszerűen egy másik Kovács Jánosnak szól a levél, akkor NEM őt idézték be, tehát nem kötelessége.

“ Megírtam, hogy esetleg lehetne tisztáznia a dolgot, hogy meggyőzödjön a rendőrség arról, hogy valóban őt akarják-e kihallgatni, vagy semmisnek lehet-e tekinteni az idézést, de csak jártatod a szád”

Nem tudom hányszor írtam le hogy folyamatosan terelnek, akárhányszor hívogatta őket.

Szerintem az elmebetegezés, agyhalottazás és hasonlók az bőven személyeskedés.

2023. ápr. 18. 11:43
 53/58 anonim ***** válasza:
31%

Nem tudom, hogy az illető mit mondott a telefonba, és mit mondtak neki, így nehéz megítélni a terelés tényét.

Ha információt akar megtudni, akkor még szép, hogy terelnek. Ha azt mondja, hogy x dologban adateltérés van, és lehetséges-e tisztázni ezt a helyi rendőrkapitányságon/rendőrörsön, hogy valóban rám kíváncsiak-e akkor arra kap egy egyértelmű választ: igen, vagy nem. Az már nem terelés.

De ha csak kérdezősködik, akadékoskodik, okoskodik, ahogy te, akkor ne csodálkozzon, hogy "terelnek".

"Szerintem az elmebetegezés, agyhalottazás és hasonlók az bőven személyeskedés."

Tény, hogy nálad valami nem stimmel.

2023. ápr. 18. 15:01
 54/58 A kérdező kommentje:

Nem tudom hányszor írtam le, hogy lerázzák azzal hogy nincs bent a kolléga. És igen, állításuk szerint ez az egy (1db) munkatárs tud az adatok helyességével kapcsolatban is válaszolni.

Kezdem úgy érezni hogy te nem tudsz szöveget értelmezni, és még engem szidsz bakker… :D

2023. ápr. 18. 15:35
 55/58 anonim ***** válasza:
50%
Értjük, csak teljesen hülyeség. Mindegy is! Úgysem nyerhetsz a rendőrség ellen úgyhogy a végén biztos ti húzzátok a rövidebbet.
2023. ápr. 18. 16:31
 56/58 anonim ***** válasza:
50%

Egy dolgot mondok neked, sőt kettő jutott eszembe.

Hiába hívod telefonon a rendőrséget, nem fogják az előadót kapcsolni úgysem. Ha te felhívod a rendőrséget, felveszik, bemutatkozol, azt fogják mondani, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást, hiszen bárki lehet a telefon végén. Idáig jutsz el. Úgyhogy ha bent is van az előadó, nem kapcsolják. Hivatalos levélben tudsz kommunikálni velük.

Másik dolog. Idézesre meg kell jelenni, mert kőtelező. Elhiszem, hogy kényelmesebb lenne nem elutazni, de ha nem megy el, kicsesz az előadóval is, szétb@ssza az egész napját az előadónak is, mert vár, vár, de sehol nincs az idézett és vagy elkezdik kerestetni, vagy még egy idézést küldenek, ha arra nem jelenik meg, akkor viszik.

2023. ápr. 18. 19:03
 57/58 A kérdező kommentje:

A kevés normális válaszoló kedvéért: sikerült végre elérni az egy szem kollégát aki képben van. Készségesen elmondta hogy milyen ügyben, és hogy merült fel a családtagom neve. (Konkrétan a burkolónk keveredett valami bajba, akivel egy éve nem beszéltünk, szóval beigazolódott hogy semmit nem fog tudni mondani az ügyről. :D csak látták hogy többször is beszéltek telefonon, ennyi… reméljük csak 1x kell bemennie és békén hagyják végre)

Amúgy mondta a rendőr hogy telefonon is keresték korábban (mármint a családtagomat) de neki meg nem volt nem fogadott hívása az elmúlt hetekben, szóval valami nagyon nagy káosz lehet náluk az adatokkal…. 😂

2023. ápr. 19. 08:51
 58/58 anonim ***** válasza:
100%

57-re:

Én is kerültem már olyan helyzetbe, hogy (főnöknőmmel együtt) az ügyészségre be kellett mennem tanúvallomást tennem.

Egy ember Távol-Keletről valami rejtélyes fehér port akart bevizsgáltatni egy másik emberrel, akinek a munkahelyén volt röntgengép. Ráadásul egy - közben betegségben elhunyt - ember is belekeveredett, aki éppenséggel távoli kollégánk is volt. Nem is emlékszem, mi volt a bűncselekmény, ami miatt nyomoztak.

Mi csak azért kerültünk bele az ügybe, mert röntgenekkel foglalkozunk. Elmondtuk, mi az engedélyezési menete annak, ha röntgengépet akar valaki használni, ill. mit lehet és mit nem lehet egy röntgenfelvételből megállapítani.

Az ügyész a végén meg is állapította, hogy "akkor ez vakvágány volt". Neki is ment vele a munkaideje, de hát minden szálnak utána akart járni. Ez egy ilyen sziszifuszi munka. Mondhattuk volna, hogy úgysem lesz előbbre a mi vallomásunkkal, de ha mindenki ezt mondja, akkor soha semmit se lehet kideríteni.

Igaz, mi szerencsére csak településen belül utaztunk.

2023. ápr. 19. 09:03
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!