A fiamat ezért felelősségre vonhatják, illetve jogos volt az edző reakciója?
A 16 éves fiam hosszútávfutó. Indult egy terepfutó versenyen, 13 km-n. Vezette a versenyt, 10 km-nél ellépett a mezőnytől már majdnem egy perces előmyre szert téve. Azonban kicsivel a 12-edik km előtt észre vette, hogy egy nő fekszik a földön és nem mozdul, mellette pedig a két kisgyereke áll és sír. (Mint kiderült a nőnek szívrohama volt, de végül túlélte)
A fiam nem állt meg segíteni, mert mindenképpen nyerni akart. Beért a célba és majdnem 2 perces előnnyel megynerte a versenyt. Az edzőjének is elmesélte mi történt, mire az vállalhatatlan hangnemben és szavakkal ordítozni kezdett a fiammal és ott helyben kirúgta a klubból. Azt is mondta, hogy megteszi a feljelentést a napokban. Szerintetek ebből lehet baja a fiamnak?
#51, A #43-as vagyok, akit a #42-es annyira támadott, és ítélkezett a gyerek felett.
Ezt a megfontolást, mérlegelést sem tartom helyesnek, így józan fejjel gép mellett ülve, de megértem, hogy abban a pillanatnyi helyzetben az van az ember agyában.
Na de nem azért írtam, hogy ezt ismételgessem, hanem azért, hogy elmondjam, hogy az edző szerintem nem azért ordította le a gyerek fejét, mert maximálisan ludas lenne, és pláne nem azért, mert el szeretné terelni a felelősséget magáról. Az ügy elsimításával ezt sokkal könnyebben megtehette volna.
Szerintem a részéről egy hirtelen felindulásról van szó, rossz pedagógiai érzék, és stresszkontroll, ill. nem tudja, hogy mihez van a gyereknek joga, (azt megsértette).
Tehát nagy felelőssége van az edzőnek, amiért szerintem fegyelmit és akár polgári pert, magánvádas eljárást, stb. is lehet kezdeményezni, ill. meg lehet peren kívül egyezni.
Az erkölcsi jóvátétel (csapatba visszavétel - legalábbis a lehetőség felajánlása legalább egy hónap ingyen edzéssel, csapat előtti nyilvános bocsánatkérés a szülők előtt lenne a minimum, amit elvárnék, és ha a gyereket trauma érte, és tényleg pszichológushoz kell vinni emiatt, akkor annak fizetése).
+ egy fegyelmit kapjon.
Nyilván a bíróság sem a gyereket, sem az edzőt nem fogja lesittelni nem olyan fajsúlyú dologról van szó, de azért megérdemelné ő is a stresszt, csak hogy érezze a tettének súlyát.
Hol és pontosan mikor történt ez a dolog? Csak mert az idei versenynaptárban nem találtam 13km-es távot, de a tavalyi végén sem.
"Egy széles túraútvonalon történt ez és nem volt elkerítve, de mindenki félreállt amikor arra mentek a versenyzők."
Tényleg? Jó sok szabálytalanság lehetett akkor azon a "nagy" versenyen.
"a szexvágy nem ugyanaz, mint egy gyereknek egy fontos verseny"
Persze.
A versenykiírásban szoktak ilyen esetekre pontok lenni, hogy hol, kinek, mikor kell szólni.
pl. " A verseny időtartama alatt szakképzett elsősegélynyújtó áll készenlétben. A résztvevőknek azonban tudomásul kell venniük, hogy a terep jellege, adottságai miatt az elsősegélynyújtó kijutása egy esetleges sérülés helyszínére időigényes lehet. Minden résztvevőnek kötelessége kiemelten ügyelni saját és a többi résztvevő testi épségére, és ha szükséges, segítenie az esetleg balesetet szenvedett sporttársának."
Az a sanda gyanúm, hogy ez csak egy kitalált történet.
Ha ez tényleg egy komoly terepfutó verseny, amin 13 km-t kell futni, komoly a tétje, meg az értékelése és olyan nehézségű, hogy egész évben edzeni/készülni kell rá, az valószínűleg nem a járókelők között zajlik, hanem elkerített, körbeszalagozott területen, ahová nem keveredik rosszul levő néző, emellett kell, hogy legyen eü. személyzet is (mentőautóval mindennel együtt), márcsak maguk a versenyzők ellátása végett is.
Az edzője- aki egész évben készíti a gyereket - pedig valószínűleg van olyan viszonyban, hogy így nem osztja ki, másrészt neki is az a célja, hogy megnyerje a versenyt, nem az, hogy ilyen balgatag ügyek miatt elveszítse.
Szóval ez a történet több sebből vérzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!