Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A fiamat ezért felelősségre...

A fiamat ezért felelősségre vonhatják, illetve jogos volt az edző reakciója?

Figyelt kérdés

A 16 éves fiam hosszútávfutó. Indult egy terepfutó versenyen, 13 km-n. Vezette a versenyt, 10 km-nél ellépett a mezőnytől már majdnem egy perces előmyre szert téve. Azonban kicsivel a 12-edik km előtt észre vette, hogy egy nő fekszik a földön és nem mozdul, mellette pedig a két kisgyereke áll és sír. (Mint kiderült a nőnek szívrohama volt, de végül túlélte)

A fiam nem állt meg segíteni, mert mindenképpen nyerni akart. Beért a célba és majdnem 2 perces előnnyel megynerte a versenyt. Az edzőjének is elmesélte mi történt, mire az vállalhatatlan hangnemben és szavakkal ordítozni kezdett a fiammal és ott helyben kirúgta a klubból. Azt is mondta, hogy megteszi a feljelentést a napokban. Szerintetek ebből lehet baja a fiamnak?

2023. jan. 13. 13:48
1 2 3 4 5 6
 11/60 anonim ***** válasza:
70%

Amúgy elég gáz, hogy egyik se állt meg segíteni - sokat elmond a közmorálról, meg arról is, hogy a szülők milyen erkölcsi normákra nevelik a kölykeiket manapság.

Pontosabban hogy nem nevelik őket.

Persze, hogy így egy sz-ros, kib-szott, teljesen jelentéktelen, tét nélküli, mucsaröcsögei futóverseny megnyerése fontosabb, mint segíteni egy bajban lévő emberen.

2023. jan. 13. 14:33
 12/60 A kérdező kommentje:
Köszönöm a megynyugtató válaszokat! A fiam alapvetően segítőkész, de nagyon fontos volt neki ez a verseny
2023. jan. 13. 14:36
 13/60 A kérdező kommentje:
#11 Egy 16 éves gyereknek, akinek a sport a legfontosabb dolog az életében nem biztos, hogy oda fogja adni az előnyét, amikor egy szerinted jelentéktelen versenyre 1 éve készül. Neki ez mindennél fontosabb volt és ez lett a jutalma, hogy kirúgták. Ez is egy lecke volt neki, de biztos vagyok benn, hogy a helyében mindenki így cselekedett volna
2023. jan. 13. 14:38
 14/60 A kérdező kommentje:
Még annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy amint beért a célba, rögtön szólt a szervezőknek, az edzőjének és nekem. Illetve a mögötte jövő felnőttek!! sem álltak meg segíteni. Az első, aki megállt az a kilencedik helyen futott, de ő sem nagyon tudott mit tenni
2023. jan. 13. 14:42
 15/60 anonim ***** válasza:
33%

Hát akkor remélem, hogy egy alapos elbeszélgetéssel azért segítesz neki helyretenni a dolgokat - hogy semmilyen verseny nem lehet fontosabb egy emberéletnél.

Legközelebb inkább álljon meg, tájékozódjon, hogy mi a szitu, próbáljon segíteni, és az őt beérő társait is bíztassa segítségre(akár olyan formában, hogy qva gyorsan teperjenek be a célba és telefonáljanak).

A rendkívüli helyzetre tekintettel valószűleg úgyis megismételték volna a versenyt egyébként.

De ha mégsem, és emiatt esetleg utolsó is lesz, emberségből és tisztességből és sportszerűségből akkor is ő "vizsgázott" a legjobban a mezőnyből, tehát ő győzött.

Asszem, hogy az edző is a hirtelen felindulásában ezt a leckét akarta neki megtanítani azzal, hogy kirúgta a klubból.

2023. jan. 13. 14:44
 16/60 anonim ***** válasza:
88%

Tulajdonképpen nem múlasztott el segtséget nyújtani.

Ugyanis 16 évesen nagy valószínűséggel nem az elsősegélyezés királya. Mentőt meg nem hívhatott, hisz valszeg nem volt nála telefon.

Mit tett? Elment oda, ahol biztos van elsősegélypont és értesített embereket.

Szóval egyáltalán nem múlasztotta el a segítségnyújtást. Értesített olyanokat, akik tudnak segíteni olyan gyorsan, ahogy csak tudott.

2023. jan. 13. 14:47
 17/60 A kérdező kommentje:
#15 Igazad van! De, mint írtam kifejezetten erre a versenyre készül egy éve. Heti 6x edz. 16 éves, leülhetek vele beszélni és le is fogok, de neki hidd el, hogy semmi sem volt ennél fontosabb. Én büszke vagyok rá, amiért mindent megtett azért, hogy behúzza a megérdemelt győzelmet. És igaz, ez nem egy olimpia volt, de neki ez nagyon sokat ér
2023. jan. 13. 14:50
 18/60 A kérdező kommentje:
#16 Köszönöm a pozitív megerősítést. Nagyon felkavart engem ez az ügy, jól esik, ha egyetértetek velem
2023. jan. 13. 14:51
 19/60 anonim ***** válasza:
69%
Engem inkább az a hozzáállás aggaszt, hogy neki ez nagyon fontos volt... Azért álljon már meg a menet. Ez egy szaros futóverseny, valaki meg haldoklott...Lehet ezt akkor fel sem tudta mérni, de ez nagyon szar hozzáállás.
2023. jan. 13. 15:07
 20/60 anonim ***** válasza:
21%

"Ugyanis 16 évesen nagy valószínűséggel nem az elsősegélyezés királya. Mentőt meg nem hívhatott, hisz valszeg nem volt nála telefon."

Ne haragudj, de ez már mentegetés.

A minimum akkor is az, hogy megáll, és megpróbál legalább tájékozódni, hogy mi a f-sz van.

És miután látja, hogy tényleg baj van, a két gyerektől kér egy telefont, vagy elveszi az anyuka telefonját, és hívja róla a mentőket.

És majd EZUTÁN szaladhat akár a célba, de oda se azért, hogy nyerjen, hanem hogy segítséget kérjen onnan is.

Persze nem biztos, hogy egy 16 éves gyerektől elvárható, hogy ilyen helyzetben hideg fejjel cselekedjen és a lehető legjobb döntést hozza.

De az alapvető hozzáállás tekintetében van itt nagy baj.

Nem az a baj, hogy pánikba esett és nem mintaszerű és szakszerű segítséget nyújtott.

Hanem azzal van a baj, hogy úgy DÖNTÖTT, hogy fontosabb neki egy futóverseny, mint hogy segítsen egy bajban lévő emberen.

Én egészen biztosan komolyan elbeszélgetnék a gyerekemmel, ha egy ilyen helyzetben így döntene, és persze mélyen magamba is néznék, hogy mit ronthattam el a nevelésében, vagy mit felejtettem ki a neveléséből, hogy neki nem volt teljesen egyértelmű, hogy fontosabb egy bajban lévő ember megsegítése, mint egy futóverseny.

2023. jan. 13. 15:15
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!