A fiamat ezért felelősségre vonhatják, illetve jogos volt az edző reakciója?
A 16 éves fiam hosszútávfutó. Indult egy terepfutó versenyen, 13 km-n. Vezette a versenyt, 10 km-nél ellépett a mezőnytől már majdnem egy perces előmyre szert téve. Azonban kicsivel a 12-edik km előtt észre vette, hogy egy nő fekszik a földön és nem mozdul, mellette pedig a két kisgyereke áll és sír. (Mint kiderült a nőnek szívrohama volt, de végül túlélte)
A fiam nem állt meg segíteni, mert mindenképpen nyerni akart. Beért a célba és majdnem 2 perces előnnyel megynerte a versenyt. Az edzőjének is elmesélte mi történt, mire az vállalhatatlan hangnemben és szavakkal ordítozni kezdett a fiammal és ott helyben kirúgta a klubból. Azt is mondta, hogy megteszi a feljelentést a napokban. Szerintetek ebből lehet baja a fiamnak?
A gyerek tanuljon meg hallgatni saját hibáiról tévedéseiről nem beszélni.
Kétlem hogy az edző bármit is beszélt volna neki a segítségnyújtásról a tisztességről vagy olyan dologról ami a segítség nyújtást eredményezte volna a másik hét ember aki elment mellette azoknak ki az edzője?
Nem morális kérdéseket szeretnék megvitatni. Ez egy sportverseny volt. Ha a Tour de Franc-on balesetben elesik 15 biciklista, akkor a többiek lepattannak a kerékpárról, hogy segítséget nyújtsanak? Nem! Kikerülik a földön fekvőket és hajtanak tovább, amíg be nem érkeznek a célba, hacsak időközben le nem állítják a futamot. Ugyanez a helyzet a Forma1-ben is, és minden más versenyen, mert aki indult azért tette, mert győzni akar.
Kérdés, hogyan kerülhet egy futóverseny kijelölt útvonalára egy "civil"? Az edzőnek pedig a történtek miatt nincs joga úgymond kirúgni a tanítványát, mert akkor ő saját maga is megbukott.
Egyesek úgy csinálnak, mintha lett volna a gyerek farzsebében egy defibrillátor, amit még használni is tud...
Én tanultam újraélesztést, de már a babán is sz*rul ment a nyomogatás, pedig az műanyag volt, s érződőtt meg hallatszódot hogy mennyire megy be. Ha meg nem néztem a mentős telefonján a ritmust, azt is folytos elcsesztem, pedig próbáltam felvenni. Nemhogy a semmiből elkezdeni... Ráadásul ez nagyon erőigényes. 2 perc is megerőltető volt felnőtt nőként, úgy hogy előtte semmit se csináltam. Nemhogy 16 évesen 12 km futás után...
Ráadásul ez még mindig semmit se ér, mert az elsősegélynyújtás fő mozzanata a SEGÍTSÉGHÍVÁS. Azt meg a fiú pont megtette. Újraéleszteni se állsz neki, míg nem hívtad a mentőket, vagy nem találtál valakit, aki hívja őket.
Más nem tudom, hogy van vele, de én 13 km futóversenyre telefont (vagy bármit, ami nem víz) nem vinnék. A nőnél is vagy volt telefon, vagy nem, vagy le volt merülve vagy nem, az eséstől vagy betört vagy nem. Amíg ott bohóckodik vele (meg majd a diszpécserrel is, mert 2 lihegés között kellene elmondja, hogy pontosan hol van, mi a baj, stb) pont fut még 1 km-t, ahol pontosan tudja, hogy ha nincs is egyből egy mentő, ami mehet is (ilyen rendezvényen illene legyen), de van egy csomó felnőtt, aki majd intézkedik.
Ez már teljesen egyéni preferencia, szubjektív dolog, hogy melyik 16 évesnek mi a fontos - és amúgy egyáltalán nem kirívó, hogy egy 16 éves kanos hülyegyereknek, akiben tombolnak a hormonok, a pina körül forog az egész világ.
Én ilyen voltam.
És a kortársaimnak egy elég nagy része is.
Más gyerek meg mondjuk focizott, vagy futóversenyzett, mint a te fiad.
Értem, hogy erre készült egy évet, és ez neki szuperfontos volt, én meg viszont szuperkanos voltam folyton, nekem meg a dugás volt szuperfontos.
Kamasz fejjel mindkettő megmagyarázható, hogy miért fontosabb, mint segíteni egy bajban lévő emberen, érett, felnőtt fejjel viszont mindkettőről könnyen belátható, hogy egyik se egetrengetően fontos dolog, gondolom azért mindketten egyetértünk, hogy se a pina, se egy futóverseny nem fontosabb, mint az emberélet.
Pláne, hogy azért objektíve azt te magad is látod és leírtad, hogy nem egy komoly versenyről van szó.
Végig nem olvasom az egészet.
Segítségnyújtás elmulasztása, igen. Hogy nincs telefon nála? Miért is kéne emiatt 1 km-t futni 99%, hogy a nőnél van telefon, és azon tud segítséget kérni.
Viszont 16 éves gyerekről beszélünk, aki a verseny hevében nem biztos, hogy felfogta, hogy mi van, (fokozott adrenalin, verseny) stb. csak utólag gondolkodhatott el, és mondta el az edzőnek. Kérdés, hogy akkor mikor beért, első dolga volt, hogy hívja a segélyhívót, és aztán mondta az edzőnek, vagy csak úgy valamikor mesélte az edzőnek. Lehet, hogy akkor se tudta értelmezni.
Az edző szerintem helyesen tett bejelentést az esetről, ítélkezzen a bíróság. Viszont abban bizonytalan vagyok, hogy jogszerűen csapta-e ki a gyereket a csapatból.
Az ártatlanság vélelme ugyanis őt is megilleti. Sőt, szerintem lehet, hogy pár dolog miatt magát az edzőt lehet feljelenteni, vagy legalábbis perelni kiváltképp, mivel kiskorúval szemben járt el.
Kaptak-e a gyerekek oktatást az edzőtől, hogy ilyen esetben félbe kell szakítani a versenyt...
Kapásból ami eszembe jut:
rágalmazás, becsületsértés
szóbeli bántalmazás
Sérelmi díj (több címszó alatt is) ill. kártérítés fizetésére is simán perelhető
(pl. pszichológus egyéb orvosi költség térítése, amennyiben a gyereket emiatt trauma éri, és kezelni kell) Amennyiben ő volt az első, jó karrierre számíthatott, de az ártatlanság vélelmének megsértése folytán kirúgta, az jogtalan volt. Nem ítélkezhet, max fegyelmit indítványozhat, bár azt is a rendőrség nyomoz, ráadásul szülő jelenlétében, ill. gyermekpszichológus(?) kihallgatása által.
Akárhogy is mindketten sárosak.
És fegyelmit is minimum indítanék az edző ellen, még ha perelni, feljelenteni nem is akarnám, bár ha ő nem bánt a fiammal kesztyűs kézzel, akkor én se tenném.
És hangsúlyozom, hogy nem az volt a gond, hogy bejelentette a rendőrségen a fiú mulasztását, hanem a rábízott kiskorú jogainak, stb. jogainak megsértése, mert egyből a szülőt kellett volna hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!