Hogy kerülhetem el, hogy bármit örököljek a szüleimtől?
Nekem sajna volt mostanság öröklési ügyem, és sajna több is.
De...mi ez a kisgyerek örököl dolog??? Alapban, nem csak a gyerek örököl, az unoka is???
Nem! Az kapja meg, akinek a javára lemond. Ezt neked is illene tudnod, ha már olyan jártas vagy az öröklés törvényében, hogy tényeket mersz közölni.
Feltételezem, hogy NEM egyszerre fognak meghalni. Hagyatéki tárgyalás mindig van egyenesági leszármazottaknál. Megkapod a jussod, visszaíratod a még élő anyádra, vagy apádra. Később, amikor már egyik sem él, ott lesz a nagyobb bonyodalom. Minden hagyatéki költségekkel jár.
Nem vagyok jogász, ők tudják a módját, hogy még élő szülőknél milyen megoldások léteznek. Kérdezz, minden nagyvárosban vannak ingyenes tanácsadók. Keresd fel őket személyesen. De ne e-mailben, ne levélben, ne telefonon. Max. időpontegyeztetés miatt. Jobb ötletem nincs.
Lemondás az öröklésről
Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben - egészben vagy részben - lemondhat az öröklésről. A lemondás tehát kétoldalú nyilatkozat és így az örökhagyó életében kell, hogy megtörténjen a szerződéskötés. A lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki.
Az örökség visszautasítása
A törvényes és a végrendeleti örökös is visszautasíthatja az örökséget. A visszautasítás kizárólag az örökhagyó halála után történhet, tehát ez az örökös egyoldalú nyilatkozata. Az örökös a hagyatékot más személy javára szólóan nem utasíthatja vissza, vagyis nem jelölheti meg, hogy kiesése esetén ki legyen a helyettes örökös.
Lepontozhattok, de egy ügyvéd oldaláról másoltam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!