Végrendelet, országos nyilvántartás?
Tehát készül egy végakarat, bekerül szabályosan az országos nyilvántartásba. Tegyük fel, az idős ember meggondolja magát (vagy rosszakaratú emberek befolyásolnak egy hiszékeny öreget, bármi elképzelhető) és újat készít. De a korábbi kedvezményezett még mindig azt hiszi, hogy ő az örökös és az idős embert segíti, támogatja.
Ha jól tudom, ebbe a nyilvántartásba csak ügyvédek, közjegyzők láthatnak bele. Honnan tudhatja a reménybeli örökös, hogy nem játszották ki és még mindig ő az örökös? Lehet ezt ellenőrizni, hogy a birtokában lévő, kinyomtatott verzió még mindig érvényes? Hiszen mindig az legutolsó érvényes. Köszönöm előre is.
A végrendelkező bármilyen okból, indoklás nélkül akár naponta írhat újabb végrendeletet, egy teljesen eltérő tartalmút. Mindig az utolsó végrendelet érvényes, viszont ha otthon készült és nincs közjegyző által hitelesítve, sok mindenbe bele lehet kötni. Lehet ugyanolyan érvényes egy saját kézzel írott, két tanúval aláírt végrendelet is, de csak ha megfelel minden jogi követelménynek.
Ilyenekből van rengeteg sok évig húzódó per, aminek költségei sokszor túlszárnyalják az örökölt vagyon értékét.
Ha az illető írt egy újabb végrendeletet és elrejtette valahová (és nem találja meg senki, vagy aki megtalálta, megsemmisíti, mert nem előnyös a számára), akkor a hitelesített, nyilvántartott végakarat érvényes.
Tehát, ha a végrendelkező újabbat készít, azt is közjegyző előtt lenne ésszerű megtennie és hitelesíttetnie, vagy pedig nagyon tisztában kell lennie az otthon (kizárólag kézírással) íródott végrendeletre vonatkozó jogi követelményekkel (hogy később ne tudják semmi miatt megtámadni) és gondoskodnia kell arról, hogy azt a halála után megtalálják és érvényesítsék. Oda is adhatja egy megbízható barátjának megőrzésre, aki a halál után benyújtja a rendelkezést.
Akkor az előző végrendelet érvénytelenné válik.
A végrendelkező informálhatja az előző dokumentumban feltüntetett örököst a változásokról, de nem köteles megtenni sem ő, sem más ember/jogi személy.
Így aztán könnyen előfordulhat, hogy csak akkor derül ki az új örökös kiléte, amikor az előző örökös érvényesíteni akarná a jogait.
Számonkérni semmit sem lehet a végrendelkezőtől, hiszen a saját vagyonáról rendelkezik, akkor változtatja meg, amikor akarja. Kivéve, ha vannak gyermekei, nekik jár köteles rész akkor is, ha a végrendelkező úgy rendelkezik, hogy a gyerekek nem kapnak semmit, mert nem érdemlik meg.
Csak akkor nem kap köteles részt az utód, ha a végrendelkező nyomós indokok részletezésével kitagadja (őt és életben lévő, vagy a jövőben megszülető leszármazottait), mint bántalmazás, gyilkossági kísérlet, szülő veszélyeztetése, súlyos bűncselekmény, erkölcstelen életmód, rászoruló/idős/beteg/haldokló részére történő segítségnyújtás megtagadása. Ezt jó, ha igazolni tudja valaki, mert a megvádolt utód le is tagadhatja.
Ügyvédtől tudom ezeket, nemrégiben írtam végrendeletet.
Azért azt hozzátenném, hogy gondozásért, ápolásért cserébe nem szoktunk elvárni vagyont egy idegen embertől. Soha nem mondhatod azt, hogy fölöslegesen támogattál egy rászoruló embert, még akkor sem, ha egy fityinget sem kapsz érte. Ha rádhagy mindent, boldog lehetsz, de ha
Őszintén bízom abban, hogy te nem befolyásoltad a „hiszékeny öreget" a végrendelet elkészítésekor.
Valaki feltesz egy értelmes, vélhetően sok embert érintő kérdést.
2-3 megjegyzés után következik az értelmes válasz helyett a kérdező minősítése. Érdemi válasz nulla.
Ez az egyre általánosabb hozzáállás szétverte az eredetileg nagyon hasznos oldal
lényegét. Kár.
"Őszintén bízom abban, hogy te nem befolyásoltad a „hiszékeny öreget" a végrendelet elkészítésekor."
Erről nincs szó, sőt még hónapokig halogattam is a közjegyző felkeresését, miközben ő (az örökhagyó) folyamatosan emlegette, hogy lépjünk valamit. Pláne, azt sem tudtam, hová kellene menni. Először azt hittem, ügyvédhez kell menni, még erről sem volt fogalmam, mi a különbség ebben az esetben. Telefonon beszéltem is egy magát hirdető ügyvéddel, akit az örökhagyó talált a Kisokosban, de később rájöttem, hogy nem ez a jó irány.
Végül találtam egy nagyon szimpatikus közjegyző hölgyet, akihez autóval elszállítottam az örökhagyó hölgyet.
Utóbbiról pedig azóta is gondoskodom, legjobb tudásom szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!