Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Végrendelet, országos nyilvánt...

Végrendelet, országos nyilvántartás?

Figyelt kérdés

Tehát készül egy végakarat, bekerül szabályosan az országos nyilvántartásba. Tegyük fel, az idős ember meggondolja magát (vagy rosszakaratú emberek befolyásolnak egy hiszékeny öreget, bármi elképzelhető) és újat készít. De a korábbi kedvezményezett még mindig azt hiszi, hogy ő az örökös és az idős embert segíti, támogatja.

Ha jól tudom, ebbe a nyilvántartásba csak ügyvédek, közjegyzők láthatnak bele. Honnan tudhatja a reménybeli örökös, hogy nem játszották ki és még mindig ő az örökös? Lehet ezt ellenőrizni, hogy a birtokában lévő, kinyomtatott verzió még mindig érvényes? Hiszen mindig az legutolsó érvényes. Köszönöm előre is.

2022. dec. 2. 22:02
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

10: Szerintem neked lehetnek inkább értelmezési gondjaid. Szakkifejezéssel is lehetnek problémák, "köteles rész" a jogi elnevezés, ha jól tudom.

Mivel én vagyok a kérdező, próbáltam volna udvarias lenni, de te igyekszel sajnos mindenáron hülyére venni. Nem szólt erről a kérdés, amiket te irkálsz, én meg tisztában vagyok vele. Azért ez nem atomfizika. Ilyen az élet.

Meg amúgy is utánanéztem a neten, korábban. Ha rákeres valaki a végrendelet, végakarat és hasonló témákra, ezek az alap dolgok le vannak írva, több helyen is.

Csak arra lettem volna kíváncsi (biztos, ami biztos), hogy tényleg nem lehet erről értesülni, hátha van valami lehetőség, amiről nem tudtam eddig.

A privát élethelyzet többi részletét, indokát, jövőbeni alakulását nem írhatom le, diszkréció...

2022. dec. 3. 13:25
 12/23 anonim ***** válasza:

Az újabb végrendelet felülírja a korábbit abban a körben, amiben ellentmond neki.

Tehát nem éri kár az újabb örököst - a "régebbit" éri.

2022. dec. 3. 14:36
 13/23 anonim ***** válasza:

Igen, valóban köteles részt akartam én is írni.

Azért mégsem lehetsz olyan nagyon tisztában a fogalmakkal, ha nem tudod, mit jelent az ügyvédi stb. titoktartás, és a gyk-n kell erről érdeklődni, de ha ennyire okos vagy, akkor rendben.

2022. dec. 3. 16:15
 14/23 anonim ***** válasza:
49%
#13 Ne alázd meg, épp a PhD-jén dolgozik XD
2022. dec. 3. 16:42
 15/23 A kérdező kommentje:

Laikusként nekem nem is kell tudni ilyeneket. Elég, ha tudom használni a keresőt, ezért nem is nagyon szoktam kérdezni, ilyen felületeken. De amit kérdeztem, világosan elmagyaráztam, hogy mire lettem volna kíváncsi, biztos, ami biztos alapon.

Ügyvédi titoktartással pedig mindenki tisztában van (már aki gondolkodik is), de nem ez volt a kérdés.

Személyeskedést nem én kezdtem, vissza lehet nézni. Türtőztettem magam, amikor valaki írta:

"Passz, és szerintem inkább a közjegyzőtől kérdezd meg ezt, mert ide bárki bármit írhat."

Ez a megjegyzés is totál értelmetlen és felesleges, hiszen aki itt kérdez, az itt akar kérdezni, mert mondjuk gyorsabbnak hiszi, erre ér rá, vagy bármi okból, és tisztában van vele, hogy neki kell majd eldönteni, kinek hisz.

Olyan létezik persze, amikor egy kérdező butaságát látva én is beszóltam már, hiszen ezt néha nehéz megállni. Bár nekem nem nagy gond, pár éve úgy megutáltam ezt a helyet, hogy be se nézek, egyébként.

De én nem adtam okot szerintem semmiféle tiszteletlen beszólogatásra, inkább másoknak vannak itt értelmezési gondjai, úgy látom.

További válaszok a magam részéről nem szükségesek, további szemtelenkedésre viszont törlést fogok kérni.

Ez a felület nem erre való, az ember normálisan kérdez valamit és normális választ vár. Persze, ez itt a GyK, itt aztán úgysem fog változni semmi, felejtős az egész...

2022. dec. 4. 10:03
 16/23 anonim ***** válasza:

"Passz, és szerintem inkább a közjegyzőtől kérdezd meg ezt, mert ide bárki bármit írhat."

Ha szerinted én ezt beszólásnak szántam, akkor nálad más baj is lehet... Kaptál több normális választ is a kérdésedre, nem értem mi a problémád.

2022. dec. 4. 10:50
 17/23 A kérdező kommentje:

Nem a normális része a probléma, még a felesleges magyarázatok sem probléma, amit ugyebár nem kérdeztem, de hátha mást érdekel, aki nem tudja használni a keresőt, ezért esetleg csak innen tudja meg, hogy milyen lehetőségek vannak még.

De totál felesleges a figyelmeztetés, hogy mástól kérdezzük meg, ha egyszer itt kérdezünk valamit, és jó okkal tesszük. Elmagyaráztam, nem lehet felfogni.

Totál felesleges ilyen lenéző kijelentéseket tenni:

"Na még egyszer leírom, hátha megérted."

Ezt is elmagyaráztam, hogy felesleges volt okoskodni, hiszen nem vonatkozott rá a kérdés és nem is tudhattad, hogy én is tudom ezeket.

De azért még nem is szóltam volna, hátha más hasznát veszi. Kérdezőt hülyének nézni viszont sértés.

Hasonló esetben, amikor én elkezdtem fejtegetni valamit egy kérdezőnek és ő nem reagált rá, szimplán annyiban hagytam, nem erőltettem tovább, ennyi csak. Számomra ez értelmezési zavarnak tűnik, hogy valaki ilyeneket félremagyaráz, plusz elkezd még terelni az ügyvédi titoktartás felé is, szinte hülyének nézve a másikat.

Nem tudom, de ilyen felfogási zavarokkal talán nem kellene jogi pályára lépni, ha esetleg arról van szó. Nyilván ezt meg én nem tudhatom, de számomra kicsit furcsa az ilyen felfogás, értetlenkedés. Persze, láttam már interneten sok bolondot, nekem is megvan ezekről a véleményem.

Megismétlem, hogy nem én kezdtem a személyeskedést. Ha velem tisztelettel beszélnek, akkor nyilván én sem szólok be. Főleg, amikor én vagyok a kérdező, miután azt tiszteletben tartom, hogy valaki veszi a fáradságot a válaszra. De azt már nem szeretem, ha hülyének is néznek.

2022. dec. 4. 22:20
 18/23 anonim ***** válasza:
49%
Akkor a hozzáállásodnak megfelelően teszek: Teljesen felesleges válaszolni a kérdésedre, hiszen mindenki idióta, csak te vagy helikopter.🤷‍♂️
2022. dec. 4. 22:42
 19/23 A kérdező kommentje:
Pontosan elmagyaráztam mindent, aki ennyiből nem ért...
2022. dec. 4. 23:17
 20/23 anonim ***** válasza:

Kérdező, te nagyon okos vagy, mindent is tudsz, csak azt nem értem, hogy akkor mit nem tudsz, mert elmondtad, hogy azt is tudod, és sértés, hogy elmondják neked, amit tudsz. :D

Na jó, kiszállok, irkálj ide, amit akarsz még, azt már nem olvasom.

Esetleg felteszem a kérdést, hogy "végrendelet, országos nyilvántartás?" (milyen jó fogalmazás...), hátha megtudom, hogy ki mit kire hagy ill. kire mit hagynak...

2022. dec. 5. 06:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!