Végrendelet, országos nyilvántartás?
Tehát készül egy végakarat, bekerül szabályosan az országos nyilvántartásba. Tegyük fel, az idős ember meggondolja magát (vagy rosszakaratú emberek befolyásolnak egy hiszékeny öreget, bármi elképzelhető) és újat készít. De a korábbi kedvezményezett még mindig azt hiszi, hogy ő az örökös és az idős embert segíti, támogatja.
Ha jól tudom, ebbe a nyilvántartásba csak ügyvédek, közjegyzők láthatnak bele. Honnan tudhatja a reménybeli örökös, hogy nem játszották ki és még mindig ő az örökös? Lehet ezt ellenőrizni, hogy a birtokában lévő, kinyomtatott verzió még mindig érvényes? Hiszen mindig az legutolsó érvényes. Köszönöm előre is.
Ilyen esetben nem a végrendelet a jó, hanem eltartási vagy életjáradéki szerződést érdemes kötni, viszont ennek is megvannak a buktatói. [link]
Ezeket a szerződéseket a tudtod nélkül nem bonthatják fel.
Másik lehetőség, hogy megveszed az ingatlant haszonélvezeti joggal terhelve olcsón, így az illető élete végéig benne lakhat, de ha meghal, akkor szinte már kb. másnap beköltözhetsz.
A végrendelet titkos dolog, se a tartalmát se megkötést, stb. nem köthetik az orrodra.
Pedig hallottam olyat, hogy valaki a szomszédjára hagyta a lakást, de a szomszéd inkább azt választotta, hogy ő nem akar törődni az idős örökhagyóval, ezért átengedte másnak a lehetőséget.
Mikor elkészült az új végrendelet, az ügyvéd kiértesítette levélben a volt örököst, hogy már nem ő az.
Ez csak az ügyvéd saját ötlete, szolgáltatása lehetett? Ez így korrekt, ha belegondoltok.
Amikor közjegyzővel beszéltem, ő láthatóan nem tartotta fontosnak a korábbi (mondhatni, vesztes) örökös tájékoztatását. Teljesen a felekre van bízva, hogy aki az információ birtokában van, megosztja, vagy sem.
Azt persze értem, ha ez így megy törvényesen, nyilván nem is tehetek ellene semmit, csak magánvéleményem szerint kicsit "érdekes". Főleg a másik eset ismeretében, ahogy az ügyvéd eljárt.
"Tegyük fel, az idős ember meggondolja magát (vagy rosszakaratú emberek befolyásolnak egy hiszékeny öreget, bármi elképzelhető) és újat készít. De a korábbi kedvezményezett még mindig azt hiszi, hogy ő az örökös és az idős embert segíti, támogatja."
Ebben az esetben megpróbálhatod beperelni az említett rosszakaratú embert a fent említett okokra hivatkozva, de enélkül törvényileg őt illeti meg az örökség.
Na még egyszer leírom, hátha megérted.
Az, hogy Pistike elkezdi gondozni, Mari nénit és megbeszélik, hogy végrendeletben ráhagy mindent, nem jó dolog.
Egyrészt mert van olyan, hogy örökös rész, és akkor Mari néni halála után jöhetnek a gyerekei, akik feléje se néztek, hogy tartsák a markukat, és törvényesen simán megkapják. Ráadásul ha a Mari néni tulajdonában van a ház, amiben lakik, és elveszi egy húszéves pali, és hozzáköltözik, akkor özvegyi jogon a srác élete végéig ott lakhat, hiába te örökölnéd végrendelet szerint a kéglit.
Vagy egyszerűen ahogy csak írtad, összeveszik veled, vagy csak teleduruzsolják a fejét, hogy gonosz vagy, és kössön másik végrendeletet, vagy azt se tudja már, hogy mit ír alá, és te csak pofára esel, amikor az általad gondozott Mari néni meghal, és te szembesülsz azzal, hogy semmit nem kapsz. Ügyvédi stb. titoktartás miatt meg eleve nem is tájékoztathatnak arról, hogy új végrendeletet írtak, sőt arról se tájékoztathatnak, hogy benne vagy a végrendeletbe, vagy nem.
Ezért kell ilyen esetben SZERZŐDÉST kötni. Konkrétan attól függ, hogy mit szeretnétek, életjáradéki szerződést vagy eltartási szerződést, és akkor ebben benne van, hogy neked mit kell teljesítened, és cserébe te mit kapsz a halála után, és nem érhet ilyen meglepetés.
Vagy ahogy említettem a másik lehetőség, hogy a lakást megveszed haszonélvezettel terhelten, és akkor az azt jelenti, hogy élete végéig úgy lakhat benne, mintha az övé lenne, de valójában a tied.
Hogy a kisebb ingóságokra, egyebekre ezt hogyan lehet vonatkoztatni, ha azt is bele akarjátok venni, az már más kérdés, de azt is valami fentihez hasonló szerződéssel.
Ilyen szerződésekkel kevésbé ér meglepetés, mint a végrendelettel. De nem értem, hogy miért ragaszkodsz a végrendelethez, amikor az szar neked, és te is látod, hogy lehetnek buktatói.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!