Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jog alapján készít a...

Milyen jog alapján készít a szabályos közlekedőről drón által videófelvételt a rendőrség?

Figyelt kérdés

A rendőrség honlapján ezt találtam: "A rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet."

A bajom nekem az "intézkedéssel érintett személyről" kifejezéssel van. Számomra ez azt jelenti, hogy intézkedés alá vonják az adott személyt. Namost, ha én szabályosan közlekedem, akkor nem kerülök intézkedés alá, mégis levideóznak drónnal odafentről, mert azzal ugye folyamatosan nézik az adott kereszteződést, vagy gyalogátkelőhelyet, stb. Ennyi erővel benézegethetnének a házak ablakain is, aztán kitalálnának valami olcsó magyarázatot, hogy én vagyok a rendőrség, a szerv, bűnmegelőzés szempontjából megtehetem, és éppen azt nézem, hogy János bácsi nem-e akarja agyonszúrni a feleségét. Számomra ez, mint szabályt követő embernek, indokolatlan megfigyelés, a személyemet sértik vele. Ki kell próbálni, drónt kell reptetni akármelyik miniszter személye fölé. Szinte azonnal meg fog jelenni 3 rendőrautó, és megkérdezik, hogy mit tetszik csinálni uram. Arról nem is beszélve, hogy a felvételekkel vissza is lehet élni, lehet rendszámokat párosítani autókhoz, meg egyéb dolgokat művelni. Meg úgy morálisan egy sunyi dolog odafentről leskelődni pénzbegyűjtés céljából. Mert ez csak arról szól. Az, hogy a rendőrség drónnal nézi, hogy valaki nem áll meg a STOP táblánál, mert mondjuk a vonal sincs jó helyen, mert nem látom be a kereszteződést, hanem lassan átgurul, ez nem prevenció, nem megelőzés, hanem pénzbeszedés. Az egy utópia, miszerint, ha sokat büntetünk, majd szabályosan közlekednek az emberek. Ilyen nincs egy országban sem, hogy ettől megszűnt volna a szabálytalankodás, ez egy jó indok a rendőrségnek, hogy a pénzre hajtsanak. De ez egy nyílt titok, nekem is van rendőr ismerősöm, aki mondta, hogy időközönként ki van adva nekik, hogy X összeget össze kell szedni bírságokból.

2022. okt. 27. 17:09
 51/94 anonim ***** válasza:
82%

"például úgy hogy a rendőr választja ki hogy kit igazoltat mikor és mennyi ideig, akár kinézet vagy szimpátia alapján és ebben az országban meg se kell indokolnia. Tényleg nem értitek hogy mi ezzel a probléma?"

Oké, nem vagy neki szimpatikus, ezért szúrópróbaszerűen pont téged igazoltat. De te nem követtél el semmit, így simán átmész az igazoltatáson, és éled tovább a mindennapjaidat, mintha mi sem történt volna. Hol itt a probléma?

2022. okt. 27. 18:37
 52/94 A kérdező kommentje:

Nem érzed? Azzal van a probléma, hogy kiszúrt, mert ferde a szemed.

2022. okt. 27. 18:39
 53/94 anonim ***** válasza:
0%
51: ott a probléma hogy vesztegeti a drága időmet miközben a bűnözőket is üldözhetné. "szolgálunk és védünk" csak az a kérdés hogy kit?
2022. okt. 27. 18:41
 54/94 anonim ***** válasza:
90%

"Azzal van a probléma, hogy kiszúrt, mert ferde a szemed."

Igen, és? Akkor mi van?

2022. okt. 27. 18:42
 55/94 anonim ***** válasza:
91%

Persze, ne igazoltassanak senkit, az összes parókás körözött meg nyugodtan élje a mindennapjait. Csak azért, mert neki "joga van".

Meg az épp szerencsésen hazaérő ittas szemét is, ússza csak meg, mert épp szerencséje volt.

Na hát nem. Ha kell, minden egyes autóst állítsanak meg, ha kell.

Szerencsére nálunk még nincs ez az elmebeteg nagy liberalizmus, ahol a bűnözőnek több joga van, mint a normális embernek.

Nekem, meg a többi normális embernek meg joga van bűnözőmentes világban élni, és el is várom, hogy mindent megtegyenek ennek érdekében.

Az, hogy neked fáj egy igazoltatás, na bumm. A kutyát nem érdekli.

2022. okt. 27. 18:42
 56/94 anonim ***** válasza:
90%

"miközben a bűnözőket is üldözhetné"

Azt teszi, csak ugye a bűnözőknek nincs a homlokukra írva, hogy azok. Többek közt pontosan erre jó egy szúrópróbaszerű ellenőrzés, hogy ráakadjanak bűnözőkre.

2022. okt. 27. 18:43
 57/94 anonim ***** válasza:
0%
56: ezesetben meg kéne tudni indokolnia hogy ezen a környéken keresnek valakit, esetleg személyleírást ad stb, még akár segítek is neki ha tudok, de amit még mindig nem értetek az az, hogy teljesen ok nélkül és indokolatlanul igazoltathat bármikor bárkit és ez nem helyes, főleg egy olyan országban ahol lassan már a gyilkosokat is szabadon engedik.
2022. okt. 27. 18:48
 58/94 A kérdező kommentje:
A legnagyobb probléma, hogy ti mindent elfogadtok, mindent jónak láttok, mert le van írva jogszabály formájában. Egyáltalán nem tudtok kritikusan hozzáállni, sőt, meg sem értitek az alap problémát, azt a problémát, ami az mögött van, hogy valakit ok nélkül vegzálnak, meg lépten-nyomon megfigyelnek kamerákkal. Képtelenek vagyok minőségi szinten vitatkozni, egyből barom lettem, ez vagyok, az vagyok... Azt kell feltételeznem, hogy ti szabadságot szerető emberek sem vagytok. Akkor is mindent rendben találnátok, ha a rendőr maga lopná ki a pénzt a zsebetekből. Jönnétek azzal, hogy hát igen, ez le van írva, mert a 2019/468-adik jogszabály hetedik paragrafusa ezt kimondja. Micsoda bűn átgurulni szépen, lassan azon a vonalon, ha egyszer nem látok semmit. Micsoda bűn, te jó ég. Még az a szerencse, hogy nem kamikaze drónokat vet be a rendőrség.
2022. okt. 27. 18:49
 59/94 anonim ***** válasza:
93%

Kérdező, eláruljam hogyan történik egy átlagos közlekedésrendészeti ellenőrzés, vagy fokozott ellenőrzés?

Kiáll a rendőr az út szélére.

Ha szabálysértést észlel (stop tábla, irányjelzés, zebrán nem engedi át a gyalogost, záróvonal, előzni tilos, vasúti átjáró stb stb,) akkor rögtön leinti az autóst és mehet a szankció.

Ez eddig tiszta sor nálad is, ugye? Helyes.

Másik variáció:

Kiáll a rendőr az út szélére. Nincs szabálysértés.

Szúrópróbaszerűen megállít egy arra tartó autóst. Mindegy hogy nő, vagy férfi vezeti, fekete vagy piros az autója, vagy hogy magyar vagy külföldi rendszám... Tökmindegy. Arra jön, megállítja.

Kb minden 5-10.(!!!) autósnál van valami gebasz. Példák: az autó ki van vonva a forgalomból, az autón nincs érvényes műszaki, vagy nincs rajta biztosítás.

Tudod mi történik, ha egy ilyen autó esetleg balesetet okoz neked? Hosszú huzavona a bíróságon, és a MABISZnál. Hiányzik ez bárkinek is? Persze hogy nem. Jobb az ilyen autókat kiszűrni mielőtt balesetet okoz? Naná!

Másik: jön az autó, igazoltatják a sofőrt. Aki lehet hogy el van tiltva a vezetéstől, lehet hogy nincs is jogosítványa, vagy, ami rengeteg sofőrnél előfordul: ittas vagy bódult.

Szeretnéd, ha egy piás vagy drogos sofőr neked menne az autójával?

Gondolom nem.

Jó az, ha a rendőr szúrópróbaszerűen kiszűri ezeket? Mindenképp.

Lehet hogyan a rendőr megállít 9 autóst, akik csak simán munkába, vagy a gyerekért mennek az iskolába. De a tizedik autós megállításával már lehet hogy kiszűr egy forgalomba nem való személyt vagy járművet.

Ezt pedig csak úgy lehet megcsinálni, ha a rendőr kiáll és sorra igazoltat.

Ezek után tedd fel újra a kérdésed.

2022. okt. 27. 18:54
 60/94 anonim ***** válasza:
91%

Hagyjuk már ezt a demagóg idiótaságot.

Ennyi erővel a hentesnek ha nem vagy szimpatikus, csontosabb húst ad, a tanárnak ha nem vagy szimpatikus, rosszabb jegyet ad a feleletedre, és így tovább. Na itt tényleg érhet hátrány. De ha a rendőr kiszed mert nem vagy szimpatikus, és nincs mit felhoznia ellened, pont nem tud visszaélni vele...

Úgyhogy ez egy nagy baromság.

2022. okt. 27. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!